Οι φοροπαγίδες για εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρω – Πόσα θα πληρώσουν 2,4 εκ. φορολογούμενοι

– Ποιες παγίδες κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια
– Σπίτια ή σκάφη κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων
– Χαράτσι 10% κρύβουν και οι αποδείξεις
– Δείτε παραδείγματα
2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ έρχονται αντιμέτωποι με “παγίδες” υπερφορολόγησης που κρύβουν οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, πρόκειται για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους οι οποίοι φέτος καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις ακόμα κι αν τα εισοδήματα του ’12 ήταν πενιχρά ή μηδενικά.
Επίσης, αυτοί οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης για τα σπίτια που μένουν, είτε είναι ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα.
Για παράδειγμα:
Χαμηλοσυνταξιούχος, χήρος, με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το 2012 μένει σε δική του μονοκατοικία 80 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανα τμ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο γιατι είναι χαμηλότερο των 5.000.
Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το υπουργείο οικονομικών θα λάβει υπόψη του το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ. Με βάση τα ποσά αυτά θα προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλοσυνταξιούχου στο ποσό των 6.200 ευρώ που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολογητου των 5.000 ευρώ.
Ετσι, στον συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρω.
Το αποτέλεσμα είναι ο συνταξιούχος αυτό να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ!
Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για όσους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω τω 5.000 ευρώ  έχουν ΙΧ αυτοκίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές τα τεκμαρτά εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν θα “φουσκώσουν” ακόμα περισσότερο: Στα ποσά των ελάχιστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες, θα προστεθούν και τα ποσά απο τα τεκμήρια των αυτοκινήτων.
http://www.newsit.gr

Recommended For You