Οι Ρίζες του Εορτασμού της Πρωτοχρονιάς Ένας Γεωργιανός Ορθόδοξος Ιερέας Μιλάει Ανοιχτά

«Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει τις ρίζες του σε αρκετές ειδωλολατρικές γιορτές της αρχαίας Ρώμης. Η 1η Ιανουαρίου ήταν γιορτή αφιερωμένη στον ειδωλολατρικό θεό Ιανό, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος μήνας.
images
Τα ομοιώματα του Ιανού είχαν δύο πρόσωπα που κοίταζαν προς αντίθετες κατευθύνσεις, πράγμα που σήμαινε ότι εκείνος έβλεπε τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν. Υπήρχε ένα ρητό που έλεγε ότι όποιος υποδεχόταν την 1η Ιανουαρίου με κέφι, γέλιο και αφθονία θα περνούσε όλο το χρόνο με ευτυχία και ευημερία.
Πολλοί από τους συμπατριώτες μας διακρατούν τις ίδιες προλήψεις κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Στη διάρκεια ορισμένων ειδωλολατρικών γιορτών, προσφέρονταν στην κυριολεξία ανθρωποθυσίες σε κάποιο είδωλο. Μερικές γιορτές ήταν διαβόητες για ανήθικα όργια, μοιχεία και πορνεία.
Σε άλλες περιστάσεις, λόγου χάρη κατά τη γιορτή του Ιανού, παρατηρούνταν υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό, μέθη και κάθε είδους ακαθαρσία που συνοδεύει αυτά τα πράγματα. Αν θυμηθούμε πώς έχουμε γιορτάσει εμείς οι ίδιοι την Πρωτοχρονιά στο παρελθόν, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι μας έχουμε συμμετάσχει σε αυτή την ειδωλολατρική γιορτή».—Γεωργιανή εφημερίδα.

Recommended For You