Οι ξανθιές έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, λένε οι επιστήμονες

Το παγκόσμιο στερεότυπο (που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κακία), βάσει του οποίου οι ξανθιές υστερούν σε εξυπνάδα, καταρρίπτει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης νοημοσύνης των ξανθιών είναι λίγο υψηλότερος από ό, τι των μελαχρινών.

images

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέι Ζαγκόρσκι του Κέντρου Ερευνών Ανθρωπίνου Δυναμικού, ανέλυσαν τις επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης που είχαν περίπου 11.000 φυσικές ξανθιές, συγκρίνοντάς τες με τις αντίστοιχες γυναικών με μαλλιά άλλου χρώματος (καστανά, μαύρα, κόκκινα).

Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2 έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Σε ό, τι αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δεν διέφεραν ιδιαίτερα από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο Ζαγκόρσκι επεσήμανε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση κατά των ξανθών με βάση τη νοημοσύνη. «Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές», πρόσθεσε και τόνισε ότι, αν τελικά έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα οι ξανθιές, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με την μελέτη, φαίνεται να μεγαλώνουν συχνότερα σε οικογένειες που τους δίνουν περισσότερα ερεθίσματα.

Το συγκεκριμένο στερεότυπο πιθανώς ξεκίνησε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οικονομικό περιοδικό «Economics Bulletin», αρκεί ένα «γράμμα» του DNA να αλλάξει για να γίνει ξανθιά μια μελαχρινή.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αξίζει να σημειωθεί ότι το 3,5% των ξανθιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ήταν φυσικές ξανθιές, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.

Recommended For You