Οι εποχές των φρούτων και των λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη γεύση και υψηλότερη θρεπτική αξία όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή

«Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», αναφέρει γνωστή παροιμία, το νόημα της οποίας ταιριάζει γάντι όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια του χρόνου. Παλιότερα οι νοικοκυρές μνημόνευαν με άνεση πότε είναι η εποχή του μπρόκολου και του λάχανου και πότε της ντομάτας, πότε η εποχή για τα κυδώνια και πότε για το ρόδι.

Με τα χρόνια βέβαια και με τα προϊόντα του θερμοκηπίου να έχουν εισβάλει στην κουζίνα και στο ψυγείο μας, κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Κάποιος θα έλεγε «μικρό το κακό», αφού εάν η αγορά μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή ανανά δώδεκα μήνες το χρόνο τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι πως, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή που αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.

Για παράδειγμα οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώει στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό καθώς οι χειμερινές φράουλες προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.

Επίσης μην ξεχνάτε, πως εάν καταναλώνεται προϊόντα τη σωστή περίοδο δεν θα έχετε και λόγο να παραπονιέστε για «τσουχτερές» τιμές, αφού είθισται ό,τι δεν είναι εποχής να κοστίζει και περισσότερο αφού είτε είναι μεγαλύτερο το κόστος παραγωγής είτε εισαγόμενο. Για δική μας διευκόλυνση λοιπόν, η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται – πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής.

Δείτε επίσης:   Μπορούν τα Social Media να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας;

Πηγή: www.greenpeace.gr

Recommended For You