Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου : Η μεγαλύτερη βόλτα στην Αθήνα σε ένα υπαίθριο “βιβλίο” ιστορίας και πολιτισμού.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 όταν η ιδέα της Μελίνας Μερκούρη έγινε πραγματικότητα. Η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν γεγονός και άλλαξε άρδην το πρόσωπο της πόλης. Από τότε και έπειτα, η περιοχή έγινε πόλος έλξης για πάρα πολλές οικογένειες και τουρίστες ( φυσικά ). Τα πρώτα μας βήματα ξεκινούν από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, όπου αρχικά δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να δεις εκτός από μερικά μαγαζιά και 2-3 εστιατόρια που προσελκύουν τα “τουριστικά” πλήθη.

Το επιβλητικό μουσείο της Ακρόπολης φωτισμένο

Το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο εμφανίζεται έπειτα από 50 μέτρα στη συμβολή της οδού με τη Βύρωνος όπου στέκεται επιβλητικό το μουσείο της Ακρόπολης!

Το άγαλμα του Ιωάννη Μακρυγιάννη, ενός από τους πιο σημαντικούς συντελεστές της επανάστασης του 1821

Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε το άγαλμα του Ιωάννη Μαρκυγιάννη που δεσπόζει ακριβώς απέναντι καθώς και να παρατηρήσετε τον αφανή συγκάτοικο του Μουσείου της Ακρόπολης το οποίο είναι το κτήριο Weiler

Το πετρόχτιστο αυτό κτίριο, που δεν κουβαλάει λιγότερη ιστορία, αποτελεί το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της νεότερης Ελλάδας και ανεγέρθη μεταξύ του 1834 και 1836 παίρνοντας το όνομα του από το Βαυαρό υπολοχαγό του μηχανικού Βίλχεμ φον Βάιλερ (Wilhelm von Weiler), ο οποίος παράλληλα ήταν αρχιτέκτονας και ζωγράφος.

Ακριβώς δίπλα, στην πεζοδρομημένη οδό Μακρυγιάννη, βρίσκεται η έξοδος του σταθμού του μετρό Ακρόπολη, την οποία περιτριγυρίζουν μικρά μαγαζάκια( cafe & bistro )που αξίζει να επισκεφτείς, καθώς και χώροι στους οποίους αναβιώνει μια αλλιώτικη Αθήνα, προηγούμενων δεκαετιών.

Ανηφορίζοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα αισθανθείτε πως διασχίζετε έναν αρχαίο κόσμο σε σύγχρονο πλαίσιο, με την αρχαία ιστορία να αναβιώνει μπροστά σας χάρις στα μοναδικά μνημεία που σε… υποχρεώνουν να τα θαυμάσεις. Και να τα «χαζεύεις» με τις ώρες γιατί όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.

Το κτήριο Weiler αποτελεί το 1ο στρατιωτικό νοσοκομείο της νεότερης Ελλάδας

Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας στέκονται υπερήφανα στα δεξιά σας, αλλά και υπέροχα κτίσματα των περασμένων αιώνων τραβούν μονίμως την προσοχή σας. Όπως για παράδειγμα το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους μύθους και τη λατρεία του θεού.

Το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου μέσα από μια εκπληκτική πανοραμική φωτογραφία που αποδεικνύει την μοναδικότητά του!

Αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη στρίβοντας δεξιά για να δείτε από κοντά και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο φιλοξενεί κατά καιρούς κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας (και όχι μόνο) και που τα πρωινά ντόπιοι και τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στην απαράμιλλη ομορφιά του.

Φωτογραφικό Snapshot από την παράσταση Πρωτοψάλτη – Ξαρχάκος στο Ηρώδειο

Στη συνέχεια θα δείτε το Βωμό των Νυμφών, που ήρθε στο φως από πρόσφατες ανασκαφές. Και κάπου εδώ είναι το σημείο που τελειώνει η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μετονομάζεται σε Αποστόλου Παύλου. Τελειώνει μια φανταστική διαδρομή με τα δικά της μυστικά και δίνει τη σκυτάλη σε έναν άλλο (εξίσου) ιστορικό δρόμο.

Η Διονυσίου Αρεοπαγείτου όταν τα φώτα της πόλης “σβήνουν”

Για τους λάτρεις της ιστορίας και της… ησυχίας προτείνονται οι καθημερινές προκειμένου να εξερευνήσετε όλη τη «μαγεία» που προσφέρει απλόχερα αυτή η ιστορική διαδρομή. Τις Κυριακές ο πεζόδρομος πλημμυρίζει με κόσμο (τουρίστες και μη) που απολαμβάνει τη βόλτα του, οικογένειες με μικρά παιδιά που «χαζεύουν» τα αρχαία μνημεία και ζευγάρια που πραγματοποιούν τον ρομαντικό τους περίπατο. Άλλωστε ένας δρόμος σαν και αυτόν δεν θα μπορούσε να λείπει από την… to do λίστα των ερωτευμένων.

Όσο για το πως θα πάτε εκεί, το ΜΕΤΡΟ αποτελεί την καλύτερη λύση!

Recommended For You