Ντοματοχυμός κατά του καρκίνου του μαστού

Ένα ποτήρι ντοματοχυμού την ημέρα θα μπορούσε μειώσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσες γυναίκες αύξησαν την πρόσληψη ντομάτας στην καθημερινότητά τους, παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες μιας ορμόνης, η οποία πιστεύεται ότι προστατεύει τον οργανισμό κατά της ασθένειας αυτής.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν ότι υπήρχαν σαφή πλεονεκτήματα από την αύξηση της κατανάλωσης ντομάτας και προϊόντων από ντομάτα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα» ανέφεραν οι ερευνητές, όπως σημειώνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι ένα ποτήρι ντοματοχυμό την ημέρα περιέχει την κατάλληλη ποσότητα λυκοπενίου, μιας ουσίας με πολλές θετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το λυκοπένιο «χαρίζει» στις ντομάτες το έντονο κόκκινο χρώμα τους και ήδη θεωρείται ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη.

Η ποσότητα λυκοπενίου που υπάρχει σε ένα ποτήρι ντοματοχυμό, αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης κατά 9%, αναφέρει έρευνα στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η αδιπονεκτίνη συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων του λίπους και της παχυσαρκίας, γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό στις πιο λεπτές γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο βοηθά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, σταματώντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

 

Recommended For You