Νέο όπλο ενάντια στην κεφαλαλγία και την ημικρανία

imagesΟι κεφαλαλγίες αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η ημικρανία, που είναι και η πιο βασανιστική μορφή κεφαλαλγίας, ταλαιπωρεί το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 30% υποφέρουν από πονοκέφαλο τάσεως, τόνισε σήμερα ο νευρολόγος Δ. Μητσικώστας, με αφορμή την παρουσίαση μιας πρωτοποριακής συσκευής η οποία αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τόσο της ημικρανίας όσοι και της απλής κεφαλαλγίας.

Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι, και η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες.

Όπως τόνισε ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, Τ. Schoenen, η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση στις κεφαλαλγίες. Έτσι δημιουργήθηκε «ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης τους τριδύμου νεύρου που αποδεικνύεται ως η λύση για περισσότερους από τους μίσους ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία και ημικρανία».

Η συσκευή χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες από ημικρανία, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα.

Αναφερόμενη στη φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, η οποία οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη και τα νεότερα φάρμακα που υπάρχουν, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παραπονούνται ότι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις ημικρανίες. Μάλιστα, όπως τόνισε , πολλοί από αυτούς καταλήγουν σε κατάχρηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα ο πόνος να συνεχίζεται και να οδηγούνται σε χρόνια ανθεκτική κεφαλαλγία, εξαιτίας της κατάχρησης αυτής.

http://medicalnews.gr

Recommended For You