Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων ας κάνουμε ένα ταξίδι στη Βραζιλία

images

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ κάτοικοι της Βραζιλίας ήταν κυνηγοί-καρποσυλλέκτες και γεωργοί. Οι Πορτογάλοι εξερευνητές έφεραν μαζί τους τη Ρωμαιοκαθολική πίστη, και στα μετέπειτα χρόνια χτίστηκαν πολλοί ναοί και παρεκκλήσια, που μερικές φορές διακοσμούνταν με περίτεχνα ξυλόγλυπτα καλυμμένα από φύλλα χρυσού.

Από τα μέσα του 16ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, τα δουλεμπορικά πλοία μετέφεραν στη Βραζιλία γύρω στα 4 εκατομμύρια Αφρικανούς για να εργαστούν στα χωράφια. Αυτοί έφεραν μαζί τους τις τελετουργίες τους, οι οποίες εξελίχθηκαν σε αφροβραζιλιάνικες θρησκείες όπως η μακούμπα και η αίρεση καντομπλέ. Η αφρικανική επιρροή είναι εμφανής και στη μουσική, στο χορό και στην κουζίνα της Βραζιλίας.

images
Η νόστιμη φεζοάδα είναι παραδοσιακό βραζιλιάνικο φαγητό

Η παραδοσιακή φεζοάδα, παραλλαγή μιας πορτογαλικής συνταγής, είναι μαγειρευτό φαγητό που φτιάχνεται με ποικιλία κρεατικών και μαύρα φασόλια και σερβίρεται με ρύζι και λαχανίδα. Το 19ο και τον 20ό αιώνα, στον πληθυσμό προστέθηκαν εκατομμύρια μετανάστες από την Ευρώπη (κυρίως από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία), αλλά και από την Ιαπωνία και άλλα μέρη.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 750.000 Μάρτυρες του Ιεχωβά σε πάνω από 11.000 εκκλησίες σε όλη τη Βραζιλία. Διεξάγουν 800.000 και πλέον Γραφικές μελέτες. Προκειμένου να καλυφτεί η ανάγκη για χώρους συναθροίσεων, 31 μετακινούμενες ομάδες οικοδόμησης συνεργάζονται με τους τοπικούς Μάρτυρες για να χτίσουν και να επισκευάσουν 250 με 300 Αίθουσες Βασιλείας κάθε χρόνο. Από το Μάρτιο του 2000, έχουν ολοκληρωθεί 3.647 τέτοια έργα.

imagesΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Ο Αμαζόνιος εκβάλλει περισσότερο νερό από κάθε άλλον ποταμό και εκτείνεται σε μήκος 6.000 και πλέον χιλιομέτρων

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πληθυσμός: 201.000.000
Πρωτεύουσα: Μπραζίλια
Γλώσσες: Πορτογαλική και πάνω από 180 τοπικές γλώσσες
Όνομα: Η Βραζιλία πήρε το όνομά της από το ξύλο του δέντρου περναμπούκο (πάου-μπραζίλ στην πορτογαλική), το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα για την πυρόχρωμη βαφή υφασμάτων που φτιάχνεται από αυτό
Κλίμα: Ζεστό και υγρό στα βόρεια, εύκρατο στα νότια, με σποραδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά το χειμώνα
Γεωγραφία: Η Βραζιλία καλύπτει σχεδόν τη μισή έκταση της Νότιας Αμερικής. Το ποτάμιο σύστημά της συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα του κόσμου

πηγή

Recommended For You