Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ανακοίνωσε ο Σαμαράς

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%  ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προειδοποίησε πάντως ότι το 23% θα επανέλθει αν μειωθούν τα έσοδα και δεν κόβονται αποδείξεις. Επιπλέον στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή θα συμπεριληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες ύψους 100 εκ. ευρώ. Ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί προσωρινά από την 1η Αυγούστου.
Ικανοποίηση Βενιζέλου για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
«Όχι μόνο αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλλουμε θετικές αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι «αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι έχουμε πετύχει τους στόχους και έχουμε σημειώσει αληθινή πρόοδο».
«Είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα.  Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην τρόικα ότι με τη μείωση από το 23% στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι βασίστηκε για την απόφαση αυτή στις διαβεβαιώσεις των επιμελητηρίων και των καταστηματαρχών ότι με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ωστόσο ότι εάν φοροδιαφυγή συνεχιστεί, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί και πάλι στο 23%. «Τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις» ξεκαθάρισε.
Στο ίδιο μήνυμα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι λόγω της επίτευξης των στόχων δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για το 2014. Ειδικότερα ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των στρατιωτικών και δεν θα εφαρμοστεί η επιβολή πρόσθετου φόρου 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι συντονισμένες προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται έτσι».
Προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης της συμφωνία με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ της εστίασης από 1ης Αυγούστου. Όπως αναφέρει, η ενέργεια αυτή «αποτελεί ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο που θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας».
«Ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η μείωση αυτή να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή και όλοι να εκδίδουν αποδείξεις», συμπληρώνει ο κ. Ανδρεάδης. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι εφόσον μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ εστίασης εξελιχθούν θετικά -πράγμα για το οποίο δηλώνει βέβαιος- «θα πρέπει να εξετασθούν αντίστοιχες μειώσεις σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά και στην ακτοπλοΐα».
ΣΥΡΙΖΑ: Κυνικές και υποκριτικές δηλώσεις
Κυνισμό και υποκρισία καταλόγισε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντάς τον για το γεγονός ότι επέλεξε την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου «για να παρουσιάσει τη νέα εκδοχή του success story του».
«Η καθυστερημένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου, μιας πολιτικής που γκρεμίζει τα πάντα συθέμελα στη χώρα», σχολίασε η Κουμουνδούρου με αφορμή το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Σαμαρά. «Τραγικά μόνη και αναξιόπιστη, η κυβέρνηση μπορεί να κάνει δηλώσεις αισιοδοξίας και ανάκαμψης, τα μνημονιακά της καύσιμα όμως έχουν τελειώσει προ πολλού», κατέληξε.
Χαιρετίζει η Δράση
«Ήταν αναγκαία όπως αναγκαία είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις, η πλήρης κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και η μείωση των μη ανταποδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών», σχολίασε η Δράση.
Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά
«Παρά τις δυσκολίες, αυτή τη στιγμή συμβαίνουν σημαντικά – και σημαδιακά – πράγματα για τη Χώρα μας. Τα προβλήματα ασφαλώς δεν λύθηκαν. Αλλά για πρώτη φορά πετύχαμε δύο πράγματα:

Πρώτον, αποτρέψαμε και δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που είχαν ψηφιστεί στο μνημόνιο για να εφαρμοστούν το 2014.

Έτσι, δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών.

Όπως δεν θα εφαρμοστεί και επιβολή πρόσθετου φόρου 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων. Αυτά τα πετύχαμε, γιατί;

Γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, έχουμε πετύχει τους στόχους και έχουμε σημειώσει αληθινή πρόοδο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα: Ότι μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην Εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές.

Είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην Τρόικα ότι με τη μείωση από το 23 στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η Κυβέρνηση. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε…

Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ.

Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις.

Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια καταπρόσωπο:

Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%…

Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων. Και πάντα – βεβαίως πάντα – υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά! Όλους τους στόχους.

Πάνω απ’ όλα όμως, για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε σας. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Γι’ αυτό και επέμεινα. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα, που ήταν και πάντα το όνειρό μου:

Χαμηλότεροι φόροι, αλλά όλοι να πληρώνουν, για να μη ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα.

Και κάτι τελευταίο: Απευθύνομαι κυρίως σε εκείνους που ασχολούνται καθημερινά με την Πολιτική. Είτε είναι οι ίδιοι πολιτικοί, είτε διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Τους θυμίζω ότι μόνον ένα χρόνο βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση. Ένα χρόνο!

Το πώς έβλεπαν ένα χρόνο πριν την Ελλάδα στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, από τις διεθνείς αγορές μέχρι τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές, το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Και ξέρουν πόσο διαφορετικά βλέπει όλος ο κόσμος την Ελλάδα σήμερα.

Γνωρίζουν ακόμα ότι η προσπάθεια μεταμόρφωσης της Πατρίδας μας, από χώρα χρεοκοπημένη σε χώρα δίχως προβλήματα, είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που υπήρξαν ποτέ. Σε όλον τον κόσμο.

Και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους Δημοκρατίας μέσα στη Χώρα και πρωτόγνωρης αποσταθεροποίησης γύρω από τη Χώρα.

Σε τέτοιο περιβάλλον δούλεψε η Κυβέρνηση επί ένα χρόνο.

Σε τέτοιο περιβάλλον δουλεύει και σήμερα…

Δεν χαλαρώνουμε, λοιπόν. Την ανηφόρα θα την ανεβούμε και θα φτάσουμε ως το τέλος, που δεν είναι μακριά.

Και θα έλθουν καλύτερες μέρες για το Λαό μας.

Δεν θα μας εμποδίσουν φωνές ή σκοπιμότητες γαντζωμένες στο χθες που έχουν συμφέρον να παραμείνει και η Χώρα κολλημένη στο χθες.

Ας γνωρίζουν, ότι «κόψαμε τα παλαμάρια», ότι το πλοίο έχει φύγει πια και πίσω δεν κάνουμε. Γιατί αυτό που αναλάβαμε είναι μεγαλύτερο, σπουδαιότερο και πιο αναγκαίο για τον τόπο, από μικρότητες, μικροπολιτικές και μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που για χρόνια βάλτωναν την Ελλάδα.

Δύναμή μας ότι η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα που φτιάχνουμε χωρά όλους. Ακόμα και τους αντιπάλους μας…

Ενώ το χθες που αφήνουμε πίσω μας, δεν χωρά πια κανένα. Ούτε εκείνους που το υπερασπίζονται.

Σήμερα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά δείγματα ότι την κερδίζουμε αυτή τη μάχη. Πετύχαμε την πρώτη σημαντική βελτίωση. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Δεν πανηγυρίζουμε, δεν χαλαρώνουμε, αλλά ξέρουμε πια ότι πατάμε γερά στο έδαφος. Και πίσω δεν υπάρχει…».
http://tvxs.gr

Recommended For You