Μασάι σκότωσαν έξι σπάνια λιοντάρια ως αντίποινα για τρία γαϊδούρια

imagesΈξι λιοντάρια απειλούμενου είδους έχασαν τη ζωή τους και τέσσερεις πολεμιστές Μασάι τραυματίστηκαν κατά την τελευταία σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής στην Τανζανία της Ανατολικής Αφρικής.

Συγκεκριμένα, 100 περίπου εξαγριωμένοι κάτοικοι του χωριού Ολασίτι της περιοχής Μιντζίνγκου που ανήκουν στη φυλή των Μασάι πυροβόλησαν θανάσιμα δύο λιοντάρια και σκότωσαν με δόρατα ακόμα τέσσερα ως αντίποινα για τη φερόμενη επίθεση των λιονταριών σε τρία γαϊδούρια μέσα σε μία γειτονική κτηνοτροφική φάρμα.

Τέσσερεις από τους επιτιθέμενους κατοίκους τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στα λιοντάρια, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά.

Το περιστατικό συνέβη κοντά στο Εθνικό Πάρκο Ταρανγκίρε στη βόρεια Τανζανία.

Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων και Τουρισμού Λάζαρο Νιαλάντου δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι σοκαρισμένη και εξαιρετικά θλιμμένη από το περιστατικό, αναφέροντας πως οι τοπικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ανθρώπων που υποκίνησαν τη θανάτωση των λιονταριών.

«Η μαζική δολοφονία των λιονταριών δημιουργεί ένα ζοφερό μέλλον για την πλούσια άγρια ζωή μας», δήλωσε ο Νιαλάντου, ο οποίος κάλεσε τις κοινότητες που συνορεύουν με προστατευόμενες περιοχές να μην παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

«Οι καρδιές μας ματώνουν. Εύχομαι οι κάτοικοι του χωριού να μας είχαν ζητήσει να τους αποζημιώσουμε για τα γαϊδούρια τους αντί να σφαγιάσουν αυτά τα σπάνια ζώα», δήλωσε ο Γουίλι Τσαμπούλο, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Οργανώσεων της Τανζανίας.

Οι επιθέσεις λιονταριών σε ζώα κτηνοτροφίας έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια στην Τανζανία και την Κένυα, όπου η μείωση των βιοτόπων έχει συντελέσει στη στενή γειτνίαση ανθρώπου και άγριας ζωής.

Ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και επιτίθενται στα προστατευόμενα αιλουροειδή.

Οι επιθέσεις ως μορφή αντιποίνων έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω πτώση του πληθυσμού των λιονταριών, τα οποία αποτελούν τη βάση μίας τουριστικής βιομηχανίας για τη χώρα με αξία 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Περίπου 15.000-16.000 λιοντάρια ζουν στην Τανζανία, αποτελώντας το μεγαλύτερο τέτοιο πληθυσμό στην Αφρική και το 40 τοις εκατό του συνολικού παγκοσμίου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τοπικές οικολογικές οργανώσεις, μεταξύ 2004 και 2013 θανατώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή 226 λιοντάρια ως αντίποινα για επιθέσεις σε βοοειδή και άλλα ζώα, ενώ το 2009 συνέβη το χειρότερο περιστατικό, όταν και σφαγιάστηκαν 26 λιοντάρια.

http://www.econews.gr

Recommended For You