Μαγειρέψτε ρύζι στην… καφετιέρα με φίλτρο!

imagesΜια απρόσμενη συμβουλή δίνουν Ιρλανδοί επιστήμονες σε όλους όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού: επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού, καθώς η καλλιέργειά του γίνεται συνήθως σε πεδιάδες που πλημμυρίζουν κατ” επανάληψη, συστήνεται το μαγείρεμά του όχι σε κατσαρόλα αλλά σε καφετιέρα με φίλτρο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της δυνητικά καρκινογόνας τοξικής ουσίας να κατακρατείται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντι Μέχαργκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέφεραν ότι οι μανιώδεις καταναλωτές ρυζιού εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού. Η ουσία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων για καρκίνο των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.

Όμως, το μαγείρεμα σε καφετιέρα με φίλτρο, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο με νερό, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματα, απομακρύνει το 50% έως 85% του αρσενικού. Το τελευταίο υπάρχει σε φυσική μορφή στη γη και, λόγω των πλημμυρών, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από το φυτό του ρυζιού.

Το ρύζι περιέχει συνήθως δεκαπλάσια ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές. Ο κίνδυνος του αρσενικού είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που τρώνε πολύ ρύζι, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται ακόμη στην ανάπτυξη.

Πάντως οι ιρλανδοί ερευνητές παραδέχθηκαν πως είναι μάλλον απίθανο να καταφύγουν πολλοί καταναλωτές στην καφετιέρα τους για να φτιάχνουν το ρύζι τους.

http://medicalnews.gr

Recommended For You