Μήπως ο κίνδυνος από την πυρκαγιά περιορίζεται μόνο στην έντονη θερμότητα που αυτή εκπέμπει;

Όχι. Συνήθως ο καπνός και τα τοξικά αέρια είναι αυτά που επιφέρουν το θάνατο στη διάρκεια της πυρκαγιάς. Ακόμη κι όταν τα υπερθερμασμένα αέρια δεν είναι τόσο πολλά ώστε να προκαλέσουν το θάνατο, προσβάλλουν τα αναπνευστικά όργανα και το νευρικό σύστημα αυτών που τα εισπνέουν. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ενεργούν παράλογα.

Όταν ο καπνός είναι πολύς, σκεπάστε τη μύτη σας και το στόμα σας μ’ ένα μαντήλι. Αυτό δεν θα σας προστατέψει από τα δηλητηριώδη αέρια, αλλά θα σας βοηθήσει να μην εισπνεύσετε τα μεγαλύτερα σωματίδια καπνού τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν ναυτία.

Αν ο καπνός είναι πολύ πυκνός, προσπαθήστε να σταθείτε δίπλα σ’ έναν τοίχο για να μην αποπροσανατολιστείτε. Αν δεν μπορείτε να δείτε ή να ακουμπήσετε σε κάποιον τοίχο, προχωρήστε προς μια κατεύθυνση μέχρι να βρείτε έναν· κατόπιν, ακολουθήστε τον ώσπου να φτάσετε σε μια πόρτα ή σ’ ένα παράθυρο.

Να θυμάστε επίσης ότι, μέσα σ’ ένα δωμάτιο που είναι γεμάτο καπνό, υπάρχει περισσότερος καθαρός αέρας χαμηλά κοντά στο πάτωμα, και εκεί επίσης μπορείτε να βλέπετε καλύτερα.

Recommended For You