Μέσα στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς…

imagesΟι βίαιοι ψυχοπαθητικοί εγκληματίες μπορεί να είναι ανίκανοι να πάρουν το μάθημά τους από μια τιμωρία, εξαιτίας ανωμαλιών σε σημεία-κλειδιά του εγκεφάλου τους, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τομογραφίες εγκεφάλου σε βίαιους παραβάτες έδειξαν, ότι τα άτομα με ψυχοπαθητικές τάσεις αντιδρούν διαφορετικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια τιμωρία ή αρνητική αντίδραση στη συμπεριφορά τους. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί οι ψυχοπαθείς δεν ωφελούνται από τα προγράμματα αποκατάστασης, όπως συμβαίνει αρκετές φορές με άλλους βίαιους εγκληματίες.

Περίπου ένας στους πέντε βίαιους παραβάτες πιστεύεται ότι είναι ψυχοπαθής, εμφανίζοντας μάλιστα υψηλά ποσοστά υποτροπής.

Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, τα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνάς τους πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων παρέμβασης στην παιδική ηλικία, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο βίαιης συμπεριφοράς και υποτροπής.

Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι οι ψυχοπαθείς είχαν μειωμένα επίπεδα φαιάς ουσίας και μη φυσιολογική λευκή ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με την εκμάθηση από ανταμοιβή ή τιμωρία.

Ο Dr Nigel Blackwood, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, δήλωσε σχετικά στη MailOnline: «Οι ψυχοπαθείς παραβάτες διαφέρουν από τους κοινούς εγκληματίες σε πολλά σημεία. Οι κοινοί παραβάτες υπερανταποκρίνονται στις απειλές, είναι ευέξαπτοι και επιθετικοί, ενώ οι ψυχοπαθείς έχουν πολύ χαμηλή αντίδραση στις απειλές, είναι κρύοι και οι επιθετικότητά τους είναι προμελετημένη».

«Στοιχεία δείχνουν, ότι και οι δύο τύποι παραβατών εμφανίζουν ανωμαλίες, αλλά διακρικά σημεία, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους από νεαρή ηλικία. Βρήκαμε, ότι οι βίαιοι παραβάτες με ψυχοπάθεια, σε σχέση τόσο με τους βίαιους παραβάτες χωρίς ψυχοπάθεια αλλά και τους μη παραβάτες, εμφανίζουν μη φυσιολογικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τιμωρία, στο οπίσθιο προσαγώγιο και τη νησίδα, όταν υπόκεινται σε τιμωρία».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry, διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες σε 12 βίαιους εγκληματίες με ψυχοπάθεια και σε 20 βίαιους παραβάτες χωρίς ψυχοπάθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έρευνα συμμετείχαν και 18 υγιείς μη παραβάτες.

http://medicalnews.gr

Recommended For You