Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξέρετε από πού Προήλθε;

ΕΤΥΧΕ να στείλετε ή να λάβετε ποτέ κάποια κάρτα ή κάποιο δώρο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Σε πολλές χώρες είναι έθιμο να στέλνει κανείς κάρτες και δώρα στις 14 Φεβρουαρίου, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Υποτίθεται ότι αυτή είναι η ημέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Αλλά πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Το Λεξικό Φράσεων και Μύθων του Μπρούερ (Brewer’s Dictionary of Phrase and Fable) λέει: «Βαλεντίνος, Άγιος. Ιερέας της Ρώμης ο οποίος φυλακίστηκε επειδή βοηθούσε διωκόμενους Χριστιανούς. Έγινε προσήλυτος και, . . . θανατώθηκε με ρόπαλο. Εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. . .

»Το αρχαίο έθιμο σύμφωνα με το οποίο κάθε νεαρό άτομο διαλέγει τον Βαλεντίνο ή τη Βαλεντίνη του έχει συμπτωματική μόνο σχέση με [τον] άγιο και στην ουσία είναι κατάλοιπο της αρχαίας ρωμαϊκής γιορτής Λουπερκάλια . . . ή συνδέεται με την εποχή ζευγαρώματος των πουλιών. Το έθιμο αυτό χαρακτηριζόταν από ανταλλαγή δώρων, ενώ στην εποχή μας στέλνονται κάρτες που απεικονίζουν το θεό Έρωτα, καρδιές με βέλη, κτλ.».

Όπως λέει η ίδια πηγή, ο αρχαίος θεός Έρωτας (αντίστοιχο του ρωμαϊκού θεού Κούπιντο) «παρουσιάζεται συνήθως σαν ένα όμορφο φτερωτό αγόρι, με δεμένα τα μάτια του, που κουβαλάει ένα τόξο και βέλη».

Η Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Βιβλίου (The World Book Encyclopedia) παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες, αναφερόμενη σε διάφορες εκδοχές για την προέλευση των εθίμων που σχετίζονται με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. «Σύμφωνα με μια ιστορία, το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος Β΄ απαγόρευσε στους νεαρούς να παντρεύονται. Ο αυτοκράτορας πίστευε ότι οι άγαμοι ήταν καλύτεροι στρατιώτες. Ένας ιερέας ονόματι Βαλεντίνος παρήκουε τη διαταγή του αυτοκράτορα και πάντρευε νεαρά ζευγάρια στα κρυφά. . . . Πολλές ιστορίες λένε ότι ο Βαλεντίνος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου γύρω στο 269 μ.Χ. Το 496 μ.Χ., ο Άγιος Πάπας Γελάσιος Α΄ καθιέρωσε τη 14η Φεβρουαρίου ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου».

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματική προέλευση αυτού του εθίμου, είναι φανερό ότι οι ρίζες του ανάγονται σε αρχαίες ειδωλολατρικές δοξασίες και στο αγιολόγιο των επονομαζόμενων «αγίων» του Χριστιανικού κόσμου. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσης μια ακόμη δικαιολογία για την εμπορική εκμετάλλευση του συχνά απληροφόρητου κοινού.—2 Κορινθίους 6:14-18. {πηγή}

Recommended For You