Μέγα σκάνδαλο: ο Ερυθρός Σταυρός «έφαγε» 488 εκ. που προορίζονταν για την Αϊτή

imagesΟ Ερυθρός Σταυρός συγκέντρωσε περίπου 488 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές, με στόχο την παροχή βοήθειας στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της ProPublica σε συνεργασία με το NPR, παρά τις ανακοινώσεις για έναρξη προγραμμάτων κατασκευής κατοικιών, η ανθρωπιστική οργάνωση έχτισε μόλις 6 σπίτια στη χώρα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το 2011 ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε,μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την απελπιστικά φτωχή περιοχή του Campeche, που απλώνεται σε μια απότομη πλαγιά στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς και η οποία επλήγη σοβαρά από τον σεισμό.

Ο βασικός στόχος του έργου -υπό το όνομα LAMIKA, ένα ακρωνύμιο στα κρεολικά που σημαίνει «μια καλύτερη ζωή στην γειτονιά μου»- ήταν το χτίσιμο εκατοντάδων μόνιμων κατοικιών. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει χτιστεί ούτε ένα σπίτι, όπως επισημαίνεται.

Η οργάνωση έχει πανηγυρίσει δημοσίως για το έργο της. Αλλά στην πραγματικότητα, ο Ερυθρός Σταυρός έχει αποτύχει επανειλημμένα στην Αϊτή.

Εμπιστευτικά υπομνήματα, email από κορυφαία στελέχη που εκφράζουν ανησυχίες, και αναφορές από καμιά δεκαριά απογοητευμένους υπαλλήλους δείχνουν ότι η φιλανθρωπική οργάνωση δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της, σπατάλησε δωρεές, και θριαμβολόγησε για μια αμφίβολη επιτυχία.

«Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι έχει προσφέρει σπίτια σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους. Αλλά ο πραγματικός αριθμός των μόνιμων κατοικιών που έχτισε σε ολόκληρη την Αϊτή: έξι», τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ProPublica, όταν σημειώθηκε ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή, ο Ερυθρός Σταυρός αντιμετώπιζε την δική του κρίση.

Η Gail McGovern είχε αναλάβει τη διοίκηση 18 μήνες νωρίτερα, κληρονομώντας ένα έλλειμμα και μια οργάνωση που είχε αντιμετωπίσει σκάνδαλα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον τυφώνα Κατρίνα. Στο εσωτερικό του Ερυθρού Σταυρού, η καταστροφή στην Αϊτή αντιμετωπίστηκε σαν μία «εκπληκτική ευκαιρία συγκέντρωσης χρημάτων», θυμάται ένας πρώην υπάλληλος, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Η Μισέλ Ομπάμα και άλλοι διάσημοι έκαναν έκκληση για δωρεές στην οργάνωση. Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Ερυθρός Σταυρός συνέχισε να συγκεντρώνει χρήματα ακόμα και αφότου είχε συγκεντρώσει αρκετά για τις δράσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αντίθεση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταμάτησαν τη συγκέντρωση χρημάτων όταν αποφάσισαν ότι είχαν αρκετά. «Οι δωρεές βοήθησαν τον Ερυθρό Σταυρό να διαγράψει το περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια έλλειμμά του».

http://www.lifo.gr

Recommended For You