Λύτρωση και πανηγυρισμοί στη Βοστώνη μετά τη σύλληψη του 19χρονου Τσετσένου

Κρυμμένος στην πρύμνη ενός σταθμευμένου σκάφους στο προάστιο Γουότερταουν της Βοστώνης, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο δεύτερος καταζητούμενος βομβιστής του Μαραθωνίου. Ηταν ήδη τραυματισμένος και εξασθενημένος μέσα στην κρύπτη του, παραδόθηκε όμως μόνο ύστερα από νέα ανταλλαγή πυρών. Στο άκουσμα της σύλληψής του, χιλιάδες Βοστωνέζοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.
Ο Τσαρνάεφ μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο
Ο 19χρονος Τσετσένος είναι σοβαρά τραυματισμένος και έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Τον εντόπισε πολίτης, τον ξετρύπωσε ρομπότ
Η πληροφορία για το σημείο όπου κρυβόταν ο Τσαρνάεφ έφθασε στην αστυνομία από έναν Βοστωνέζο που ξεμύτισε από το σπίτι του αμέσως μόλις οι αρχές ήραν τις συστάσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στις οικίες τους.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, ο συγκεκριμένος κάτοικος είδε αίμα πάνω στο σκέπαστρο της βάρκας του που ήταν σταθμευμένη στην αυλή του.
Τόλμησε να το σηκώσει και αντίκρυσε κάτω από αυτό έναν άνδρα γεμάτο αίματα.
Γύρισε στο σπίτι του και τηλεφώνησε στην αστυνομία.
«Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Δεν ξέρω αν χτυπήθηκε» είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Εντ Ντέιβις, αναφερόμενος στον 19χρονο.
Ο επικεφαλής των δυνάμεων που κατέφθαν στην περιοχή, κάλεσε τον Τσαρνάεφ να παραδοθεί. «Βγες έξω με τα χέρια ψηλά», του φώναξε μέσα από τη ντουντούκα.
Σύμφωνα με τις αρχές ο Τσαρνάεφ αρνήθηκε να παραδοθεί.
«Χρησιμοποιήσαμε ένα ρομπότι για να ξεσκεπάσουμε το σκάφος από το σκέπαστρο», είπε περιγράφοντας την επιχείρηση ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης. «Την ίδια στιγμή τον παρακολουθούσαμε με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας από το ελικόπτερο. Ηταν εξασθενημένος από την αιμορραγία, έχοντας πιθανώς τραυματιστεί στις επιχειρήσεις της προηγούμενης νύχτας».
Ο μεγαλύτερος αδσελφός του Τζοχάρ, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, εξοντώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Μέσω του λογαριασμού που διατηρούσε στο YouTube φέρεται να συνδεόταν με ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και μία ομάδα που έφερε την ονομασία «Τρομοκράτες».
Το σκάφος όπου είχε βρει καταφύγιο ο 19χρονος τρομοκράτης
Ζούσαν στις ΗΠΑ δέκα χρόνια
Διωκτικές αρχές αλλά και μέλη της οικογένειάς τους έχουν από χθες βεβαιώσει ότι τα δύο αδέλφια είναι Τσετσένοι στην καταγωγή και ότι ζούσαν στις ΗΠΑ, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.
Το FBI είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ το 2011, ύστερα από αίτημα ξένςη κυβέρνησης. Οι αρχές έκλεισαν όμως τότε την υπόθεση, κρίνοντας ότι δνε συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Ομπάμα: Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα
Αμέσως μετά την είδηση της σύλληψης εκατοντάδες Βοστωνέζοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της φιλήσυχης πόλης να πανηγυρίσουν το τέλος του τριήμερου τρόμουΟ πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο από όπου έκανε δηλώσεις.
«Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πως σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας στο Twitter: «Συνελήφθη! Το κυνήγι τελείωσε. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Ο τρόμος τελείωσε. Η δικαιοσύνη νίκησε».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς φαινόταν ιδιαίτερα μελαγχολικός, είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης, για την αντοχή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 3 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 176.
Ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους του Τέξας, όπου τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από την σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο λιπασμάτων.

Recommended For You