Κουνέλι με δεντρολίβανο και παντζάρια ψητά

minion_tim_in_despicable_me_2-1920x1080Υλικά
1 μεγάλο κουνέλι 3 κιλά (ή 2 μικρότερα), σε κομμάτια
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
125 ml βότκα ή τσίπουρο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ολόκληρα ή 1 κουταλιά ξερό, κοπανισμένο
2 κεφάλια σκόρδου (ολόκληρα)
αλάτι, πιπέρι
5 – 6 άκοπα γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλας
1 – 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών

Για το ζωμό λαχανικών (για 1½ – 2 λίτρα)
2,5 λίτρα νερό
500 ml λευκό κρασί
50 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
50 γρ. καρότο σε χοντρές ροδέλες
λίγο ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρωδικών δεμένο με σπάγγο(1 κλωνί σέλινου, 1 κλωνί μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωνί θυμαριού)
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
5 κόκκοι πράσινο πιπέρι

Για τα παντζάρια
8 – 10 ρίζες από παντζάρια
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία Ζωμός λαχανικών: Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά σε ελάχιστο λάδι για να πάρουμε τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τα πιπέρια θα τα βάλουμε προς το τέλος, σε τουλουπάνι, για να τα αφαιρέσουμε εύκολα, καθώς και το ματσάκι μυρωδικών. Οταν ο ζωμός είναι έτοιμος, πετάμε τα μυρωδικά -τα λαχανικά μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραία βραστή σαλάτα με λαδόξιδο- και τον σουρώνουμε.

Πλένουμε τα κομμάτια του κουνελιού, τα σκουπίζουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές. Σβήνουμε με τη βότκα και προσθέτουμε αμέσως το δεντρολίβανο και τα κανελογαρίφαλα. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και τα μουστάκια από τα σκόρδα και τα βάζουμε και αυτά ολόκληρα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον καυτό ζωμό μόλις να τα σκεπάζει. Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει μόνο με το λάδι του. Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Παντζάρια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα – ένα σε αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο. Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να τρυπιούνται με ένα ξύλο από σουβλάκι. Θέλουν γύρω στα 30 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε, τα χαράζουμε σταυρωτά, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε το κουνέλι με τον πουρέ και τα παντζάρια. Το σκόρδο, όσοι θέλουμε, το χωρίζουμε στις σκελίδες του και τις πιέζουμε για να πάρουμε τη γλυκιά τους σάρκα.

Συμβουλή
Το φαγητό αυτό μπορεί να συνοδευθεί άψογα και με πουρέ κυδώνι. Είναι μια εντυπωσιακή εναλλακτική εάν έχουμε καλεσμένους το Σαββατοκύρικο.

Για τον πουρέ κυδώνι θα χρειαστούμε:
4 μεγάλα κυδώνια, σε κομμάτια
1 μικρή πατάτα, σε κομμάτια
αλάτι, πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία: Βάζουμε τα κυδώνια και την πατάτα σε κατσαρολάκι με νερό (μόλις να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, οπότε τα περνάμε, χωρίς τα υγρά, από το μπλέντερ για να γίνουν ένας μέτριας πυκνότητας πουρές. Το νερό που έβρασαν το χρησιμοποιούμε μετά, αν χρειαστεί, για να αραιώσουμε τον πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το λεμόνι, το λάδι και ανακατεύουμε.

Recommended For You