Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Οι ωφελούμενοι και τα κριτήρια

imagesΤα πρώτα κριτήρια για την χορήγηση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγύης» που από τα μέσα Ιουλίου θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους, καθορίζονται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής. Με την τροπολογία η οποία θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι οι δήμοι «θα οριστούν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας» και θα αφορά πολίτες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρώτη φάση του Προγράμματος λήγει στις 31.12.2016, όπότε και, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στη Βουλή θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του, και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

-Την εισοδηματική ενίσχυση

-Την πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και -Τις υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης των δικαιούχων σε δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση κ.λπ.

Οι ωφελούμενοι

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία ως Ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες: (α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, (β) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: περιλαμβάνει όλα τα άτομα, που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.

Ως Ανήλικα μέλη ορίζονται τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως δεκαοκτώ (18) ετών. Άστεγοι, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Οι 30 δήμοι αλλά κατά αναλυτικά κριτήρια θα περιλαμβάνονται σε σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Recommended For You