Κατάθλιψη—Πώς να την Αντιμετωπίσετε

«ΜΑΖΙ με το σύζυγό μου αναζητήσαμε ιατρική βοήθεια, κάναμε αλλαγές στον τρόπο της ζωής μας και αγωνιστήκαμε για να διαμορφώσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα με το οποίο μπορώ να τα βγάζω πέρα», λέει η Ρουθ, η οποία υποφέρει πολλά χρόνια από κατάθλιψη. «Φαίνεται πως η αγωγή που βρήκαμε είναι αποτελεσματική, και τώρα πάω καλύτερα. Τότε όμως που τίποτε άλλο δεν φαινόταν να βοηθάει, η αγάπη που μου έδειχναν ανελλιπώς ο σύζυγός μου και οι φίλοι μου με στήριξε ώστε να μην τα παρατήσω».

Όπως δείχνει η εμπειρία της Ρουθ, οι ασθενείς που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη χρειάζονται κάθε διαθέσιμη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ενδεδειγμένης ιατρικής θεραπείας. Το να αγνοεί κάποιος την κατάθλιψη μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, επειδή αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί μπορεί ενίοτε να αποτελέσει απειλή για τη ζωή. Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια περίπου, ο Ιησούς Χριστός αναγνώρισε ότι άτομα με ιατρική κατάρτιση μπορούν να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια, όταν είπε πως “εκείνοι που είναι άρρωστοι χρειάζονται γιατρό”. (Μάρκος 2:17) Και όντως οι γιατροί μπορούν να κάνουν αρκετά για να απαλύνουν τον πόνο πολλών ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Μερικές Χρήσιμες Επιλογές
Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές για την κατάθλιψη, ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της ασθένειας. (Βλέπε το πλαίσιο «Μορφές Κατάθλιψης») Πολλοί ίσως λαβαίνουν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό, αλλά κάποιοι άλλοι χρειάζονται πιο εξειδικευμένη αγωγή. Ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή άλλου είδους βοήθεια. Μερικοί έχουν δει καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας σκευάσματα από βότανα, προσαρμόζοντας το διαιτολόγιό τους ή ακολουθώντας κάποιο συστηνόμενο πρόγραμμα άσκησης.

Συνήθη Προβλήματα
1. Καλοπροαίρετοι φίλοι με λίγη ή καθόλου ιατρική κατάρτιση ίσως προσπαθήσουν να σας υποδείξουν ποια θεραπευτική μέθοδο να δεχτείτε και ποια να απορρίψετε. Ίσως μάλιστα να έχουν ισχυρές απόψεις για το αν χρειάζεται να πάρετε σκευάσματα από βότανα, φάρμακα ή να μην πάρετε τίποτε απολύτως.

Σκεφτείτε: Να βεβαιώνεστε ότι οποιαδήποτε συμβουλή αποδέχεστε προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Άλλωστε, εσείς καλείστε να κάνετε την επιλογή κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.

2. Η αποθάρρυνση μπορεί να κάνει τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή που έχουν επιλέξει επειδή η κατάστασή τους δεν φαίνεται να βελτιώνεται ή λόγω κάποιων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Σκεφτείτε: «Τα σχέδια ανατρέπονται όπου δεν υπάρχει εμπιστευτική συζήτηση, αλλά στο πλήθος των συμβούλων υπάρχει επιτυχία». (Παροιμίες 15:22) Οι πιθανότητες να έχει επιτυχία η θεραπευτική αγωγή είναι μεγαλύτερες αν η επικοινωνία ανάμεσα στο γιατρό και στον ασθενή είναι καλή. Εξηγήστε ειλικρινά τις ανησυχίες σας ή περιγράψτε στο γιατρό σας τα συμπτώματα που έχετε και ρωτήστε τον αν χρειάζεται να προσαρμόσετε την αγωγή ή αν απλώς πρέπει να επιμείνετε μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε οφέλη.

3. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνει τους ασθενείς να σταματήσουν απότομα τη θεραπευτική τους αγωγή έπειτα από λίγες εβδομάδες επειδή νιώθουν καλύτερα. Ίσως ξεχνούν πόσο εξουθενωτικά ήταν τα συμπτώματα που είχαν προτού αρχίσουν τη συγκεκριμένη αγωγή.

Σκεφτείτε: Η απότομη διακοπή της θεραπευτικής αγωγής χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να έχει σοβαρές ή και επικίνδυνες για τη ζωή συνέπειες.

Αν και η Αγία Γραφή δεν είναι ιατρικό εγχειρίδιο, Εκείνος που ενέπνευσε τη συγγραφή της, ο Ιεχωβά Θεός, είναι ο Δημιουργός μας. Το επόμενο άρθρο θα εξετάσει την παρηγοριά και την καθοδήγηση που παρέχει ο Λόγος του Θεού σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη καθώς και σε εκείνους που τους φροντίζουν.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ιατρικής θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο της κατάθλιψης του ασθενούς.

  • Η βαριά κατάθλιψη έχει σοβαρά συμπτώματα που διαρκούν έξι μήνες ή και περισσότερο αν δεν αντιμετωπιστούν, επηρεάζουν δε τις πιο πολλές πτυχές της ζωής του ασθενούς.
  • Η διπολική διαταραχή είναι επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη. Οι πάσχοντες μπορεί να βιώνουν ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες παλινδρομούν από τα παρατεταμένα επεισόδια έντονης υπερκινητικότητας (επεισόδια μανίας) ως τη βαθύτατη μελαγχολία (περίοδοι κατάθλιψης).—Βλέπε το άρθρο «Ζώντας με Κάποια Διαταραχή της Διάθεσης», στο τεύχος 8 Ιανουαρίου 2004 αυτού του περιοδικού.
  • Η δυσθυμία, μολονότι δεν είναι τόσο εξαντλητική όσο η βαριά κατάθλιψη, παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης τα οποία δεν επιτρέπουν στον ασθενή να λειτουργεί φυσιολογικά. Μερικοί μπορεί μάλιστα να περνούν περιοδικές φάσεις βαριάς κατάθλιψης.
  • Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια εξουθενωτική συναισθηματική κατάσταση που επηρεάζει πολλές μητέρες μετά τον τοκετό.—Βλέπε το άρθρο «Κατανόηση της Επιλόχειας Κατάθλιψης», στο τεύχος 8 Ιουνίου 2003 αυτού του περιοδικού.
  • Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή πιθανώς παρουσιάζεται εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός το φθινόπωρο και το χειμώνα. Συνήθως υποχωρεί εντελώς την άνοιξη και το καλοκαίρι.

http://www.jw.org

Recommended For You