Ισχυρή έκρηξη πριν από λίγο στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι

Ισχυρή έκρηξη πριν από λίγο σε stand εφημερίδων στον υπόγειο χώρο του εμπορικού κέντρου Mall στο Μαρούσι, Πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο σημείο,
Ειχε προηγηθεί τηλεφώνημα για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, και ειχε αποκλειστεί η περιοχή προληπτικά.
Στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη το πρωί της Κυριακής.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο υπάλληλοι εταιρείες σεκιούριτι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές.
Πενήντα λεπτά πριν την έκρηξη έγιναν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Ελευθεροτυπία» και στην ιστοσελίδα zougla.gr.
Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο σημείο πυροτεχνουργοί, ενώ αυτή την ώρα αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ … by enet.gr

11.05

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο -1, όπου στεγάζεται το πάρκινγκ.

Περίπου 50 λεπτά νωρίτερα, άγνωστοι είχαν τηλεφωνήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της Ελευθεροτυπίας και είχαν προειδοποιήσει ότι εκείνη την ώρα επρόκειτο να εκραγεί μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι ίδιοι ζητούσαν να εκκενωθεί το κτίριο και η εξωτερική περίμετρος από την πλευρά της Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και οι σταθμοί του τρένου και του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στο Mall, παρά μόνο οι χώροι εστίασης, οι οποίοι δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν ήδη ανοίξει.

11.20

Σύμφωνα με νεότερες αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες, πιθανότατα σεκιουριτάδες. Η συγκεκριμένη πληροφορία δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένου ότι η αστυνομία θα έπρεπε να έχει εκκενώσει το κτίριο.

Έρευνες διενεργούνται στο κτίριο για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Στον χώρο του πάρκινγκ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, υπάρχουν κάμερες, που αναμένεται να δώσουν υλικό στις αρχές που ερευνούν το συμβάν.

11.28

Κλειστός ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα,  με εντολή της αστυνομίας, λόγω της έκρηξης. Τα δρομολόγια εκτελούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.

11.42

Επιβεβαιώνεται η είδηση ότι έχουν τραυματιστεί ελαφρά από την έκρηξη δύο υπάλληλοι σεκιούριτι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Όπως διευκρινίζεται, η έκρηξη σημειώθηκε στον 1ο όροφο και όχι στο πρώτο υπογειο πάρκινγκ όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος, λένε οι πρώτες πληροφορίες, και είχε τοποθετηθεί σε κάδο ο οποίος βρίσκεται απέναντι από ένα υποκατάστημα τράπεζας, στο εσωτερικό του Mall.

Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει προκήρυξη για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους ίδιους δράστες.

Όπως έγινε γνωστό, μετά το πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε στην Ελευθεροτυπία, ακολούθησε δεύτερο στη ιστοσελίδα Ζούγκλα, γεγονός που επιτείνει τα ερωτήματα γιατί δεν είχε εκκενωθεί το κτίριο.

12.11

Με εντολή της αστυνομίας κλειστό παραμένει το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

12.16

Περίπου 200 άτομα βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο όταν έγινε η προειδοποίηση για βόμβα, και απομακρύνθηκαν άμεσα από τον χώρο, σε μια “υποδειγματική εκκένωση”, όπως αναφέρουν οι αρχές.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην εκδοχή του 1ου ορόφου ως σημείου της έκρηξης. Εκεί βρίσκεται υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, δίπλα στο σημείο της έκρηξης υπάρχουν δύο καταστήματα που είχαν μέσα υπαλλήλους γιατί έκαναν απογραφή, αλλά εκκενώθηκαν εγκαίρως.

12.40

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την έκρηξη της βόμβας στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.

12.43

Βγήκαν ήδη από το νοσοκομείο οι δύο τραυματίες, υπάλληλοι σεκιούριτι, από την έκρηξη στο The Mall Athens.

Η αστυνομία χαρακτηρίζει την έκρηξη “χαμηλής ισχύος” και αναφέρει πως σημειώθηκε στον 1ο όροφο και προκάλεσε περιορισμένες υλικές ζημιές.

13.10

«Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία» αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με την οποία καταδικάζει την επίθεση στο “The Mall”, όπως και κάθε άλλη πράξη βίας. «Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, χαρακτηρίζοντάς την άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού.

13.17

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την «εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια» στο “The Mall”.  Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας».  Επισημαίνει ως ενδεδειγμένη στάση την «απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες».

13.30

Σηκώνει τους τόνους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τους ρίχνει η διοίκηση του The Mall Athens.

Στόχος του εκρητικού μηχανισμού ήταν “η δημοκρατική ομαλότητα, η κοινωνική ειρήνη και η προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας”, υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ενέργεια. Η ανακοίνωση καταλήγει ζητώντας “απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις”.

Από την πλευρά της η διοίκηση του εμπορικού κέντρου κάνει λόγο για “εκδορές” σε ότι αφορά τους τραυματισμούς των δύο υπαλλήλων φύλαξης. Επισημαίνει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο ήταν πολύ περιορισμένος και ότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά.

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You