Θεσσαλονίκη: Ενα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express» στο Σιδηροδρομικό Μουσείο

Ενα σπάνιο έκθεμα, που αξίζει να το δείτε, σταθμεύει στον περίβολο του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού).

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express». Ενα βαγόνι-ρεστοράν, αγγλικής κατασκευής, που χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.

Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ Α.Ε., ανακαίνισαν οι δραστήριοι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης». Αξίζει να αναφέρουμε πως έχει γίνει στόχος λεηλασίας και βανδαλισμού ουκ ολίγες φορές.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894, στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Το γραφικό αυτό κτίριο, ένα πανομοιότυπο του αποτελεί και την στρατιωτική στάση της Αλεξανδρούπολης, είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το διάσημο και σημαντικό έκθεμα του «Orient Express», στο Μουσείο το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μεταξύ αυτών και ένα έπιπλο-νιπτήρα από τον «βασιλικό συρμό», ένα από τα λίγα αντικείμενα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν.

Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο κ. Μυλωνάκης Ανδρέας, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Το μουσείο επισκέπτονται συνεχώς σχολεία, όπου στην αυλή του οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το τρένο και μπορούν να ανέβουν στη μηχανοκίνητη και χειροκίνητη δραιζίνα.

Πηγή πληροφοριών: ose.gr

Recommended For You