Θεσσαλικό ψωμί με προζύμι

imagesΥλικά για 2 καρβέλια, 1.200 γρ.:

  • 620 γραμμάρια από κάθε αλεύρι
  • προζύμι
  • νερό
  • αλάτι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας με το ανάπιασμα (την αναγέννηση) του προζυμιού. Σε ένα φαρδύ μπoλ βάζουμε μια κουταλιά μέλι και το προζύμι (400 γρ. περίπου). Ρίχνουμε 400 ml χλιαρό νερό και κάνουμε το προζύμι έναν αραιό χυλό. Προσθέτουμε 400 γραμμάρια θεσσαλικό αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να γίνει παχύρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ και το κρατάμε σε ζεστό σημείο (συνήθως σκεπασμένο με κουβέρτα) όλο το βράδυ. Στο διάστημα αυτό οι ζυμομύκητες του προζυμιού πολλαπλασιάζονται. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στο μίγμα μας καθώς γεμίζει φυσαλίδες. Είναι έτοιμο για χρήση. Την επόμενη ημέρα είμαστε έτοιμοι για ζύμωμα.

Παίρνουμε μια λεκάνη και ξεκινάμε με το μαύρο. Ρίχνουμε στη λεκάνη το μισό αναπιασμένο προζύμι, 620 γραμμάρια αλευριού θεσσαλικής σίκαλης και 200-250 γραμμάρια χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με το χέρι, αργά και με επιμονή. Το αλεύρι από πετρόμυλο έχει διαφορετική συμπεριφορά από τα αλεύρια του εμπορίου. Τελικά έχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι 1200-1300 γραμμάρια. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το λευκό ψωμί με θεσσαλικό αλεύρι.

Τελειώνοντας έχουμε δύο μπάλες ζυμαριού. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν μισή ώρα. Μετά την ξεκούραση τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε στο σκεύος που θα τα ψήσουμε. Εμείς χρησιμοποιούμε μεταλλικές φόρμες ώστε να έχουμε δυο καρβέλια όμοιου σχήματος και διαστάσεων, για να μπορούμε εύκολα να μεριδοποιούμε φέτες για το πρωινό. Είπαμε, κλασική αντιμετώπιση στο πρώτο στάδιο, οι πειραματισμοί αργότερα.

Αφήνουμε τις φόρμες στον φούρνο σκεπασμένες με πετσέτα για 2 ώρες περίπου μέχρι να ανέβει. Σε αυτό το δίωρο οι ζυμομύκητες του προζυμιού αναπτύσσονται, παράγουν διοξείδιο και αιθανόλη και το ψωμί μας διογκώνεται. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Κόρα τραγανή, χρώμα ελκυστικό και γεύση μαγική. Όσο μένει, τόσο αναδεικνύει τα αρώματά του.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You