Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 πιάνει Πειραιά-ΔΕΙΤΕ τους σχετικούς χάρτες!

Τι κι αν πριν μερικά χρόνια φάνταζε άπιαστο όνειρο, τι κι αν η κατασκευή πίστας FORMULA 1 στον Πειραιά εν μέσω οικονομικής κρίσης έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εντούτοις μάλλον είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση μιας τεράστιας ιδιωτικής επένδυσης στη Δραπετσώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία του Πειραιά!

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν, μα καλά εδώ δεν έχουμε να φάμε πίστες ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ονειρευόμαστε;

Εμείς θα πούμε ότι εφόσον πρόκειται για ιδιωτική επένδυση (ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ) που θα φέρει ”ξένο χρήμα”, θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη προβολή και πλήθος επισκεπτών-καταναλωτών στον Πειραιά, μακάρι να ξεκινούσε και αύριο!

Άλλωστε αυτό δε σημαίνει ανάπτυξη που όλοι επιζητούμε; Εισροή ξένων επενδύσεων επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών και της χώρας εντέλει;

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Αρκετές φορές τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για την κατασκευή πίστας ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 στην Ελλάδα, που τελικά για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία από ανθρώπους που αγαπούν το μηχανοκίνητο αθλητισμό, με σκοπό την υλοποίηση της πίστας, αυτή τη φορά στη Δραπετσώνα!

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ ΠΙΣΤΑ

Η πίστα δε θα μπορούσε παρά να αφιερωθεί στο μεγάλο Έλληνα πολιτικό και στρατηγό Θεμιστοκλή, ο οποίος αποτέλεσε τον κυριότερο συντελεστή της αποφασιστικής νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος της περσικής παρουσίας στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ήδη έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα σημαντικό διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον (με Κίνα και Ρωσία να πρωταγωνιστούν) για τη συγκεκριμένη επένδυση, μιας και θεωρείται ”θησαυροφυλάκιο” τόσο λόγω της συσχέτισης με τη FORMULA 1, όσο και λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής που έχει επιλεχθεί (ουσιαστικά ”μέσα” στο λιμάνι του Πειραιά).

ΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φέρεται όχι απλά να συμφωνεί, αλλά να υπερθεματίζει σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια που στην πράξη αποδεικνύονται όχι μέσω αριθμών, αλλά κυρίως μέσω επενδύσεων στην πραγματική οικονομία… Και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ακριβώς αυτό το πράγμα.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Υπέρμαχοι και οι δυο νυν Δήμαρχοι Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος και Λουκάς Τζανής, καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν από μια τέτοια επένδυση για τον ευρύτερο Πειραιά είναι εύκολα αντιληπτά!

Μάλιστα έχουν εκφράσει και εγγράφως-εμπράκτως αυτή τους τη στήριξη με σχετικές επιστολές και όχι μόνο.

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Σα βασικό όρο, έχουν θέσει οι δυο Δήμαρχοι, το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων τόσο κατά τη διάρκεια του έργου όσο και κατά τη μετέπειτα λειτουργία του, να προέρχεται από δημότες και κατοίκους των Δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας… με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας βέβαια να έχει τον πρώτο λόγο λόγω ”εντοπιότητας”, μιας και τα φυσικά σύνορα του έργου βρίσκονται εξολοκλήρου στη Δραπετσώνα.

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το κόστος κατασκευής του σχεδίου αναμένεται να αγγίξει τα 700.000.000 ευρώ ενώ η επένδυση συνολικά θα ξεπεράσει τα 800.000.000 ευρώ!

Με χρηματοδότηση προερχόμενη από ιδιωτικές επενδύσεις και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά κονδύλια!

Το ποσοστό των απασχολούμενων που θα προέρχονται από τους δυο Δήμους, θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 70%.

Εάν αναλογιστούμε ότι κατά την κατασκευή του έργου θα απαιτηθούν ούτε λίγο ούτε πολύ 9.000 θέσεις εργασίας ενώ κατά τη λειτουργία περίπου 4.500 θέσειςεργασίας (κατά τη διάρκεια των αγώνων και για διάστημα 45 ημερών θα απασχολούνται επιπλέον 2.500 άτομα), αντιλαμβανόμαστε ότι η συμβολή της επένδυσης στο σημαντικό πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει τον ευρύτερο Πειραιά θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεατές που θα παρακολουθούν τον αγώνα μέσα από την πίστα αναμένεται να ξεπερνούν κατά τι τους 120.000!… ενώ εκείνοι που θα παρακολουθούν τον αγώνα μέσω τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο (και άρα τον Πειραιά και την Ελλάδα) κυμαίνονται από 300 εκ.-1,5 δις!

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την προβολή του Πειραιά και της Ελλάδας!

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 ΜΠΑΡΙ ΕΓΚΛΕΣΤΟΝ

Τον τελευταίο λόγο έχει ο ισχυρός άνδρας της ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1, ο οποίος φέρεται να είναι έτοιμος να πει το πολυπόθητο ΝΑΙ στην Ελλάδα!

Άλλωστε τόσο από συμβολικής απόψεως όσο και από ουσιαστικής, η Ελλάδα αποτελεί έναν ”επίγειο” παράδεισο τόσο για τους αθλητές της ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 όσο και για τους επισκέπτες-θεατές!

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1 αποτελεί μια από τις πιο ”βαριές βιομηχανίες” θεάματος και δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη που επιτεύχθηκε σε όσες πόλεις κατασκευάστηκε μια πίστα αγώνων.

Αρχική

Recommended For You