Η μηχανή του χρόνου – Τα πρώτα τηλεοπτικά σίριαλ

imagesΜέσα από ενδελεχή έρευνα και επίμονη αναζήτηση ντοκουμέντων, η «Μηχανή του Χρόνου» εμβαθύνει στα γεγονότα της ιστορίας και αναζητά τον ρόλο των προσώπων. Ταραγμένες πολιτικές περίοδοι, κινήματα, κοινωνικά ρεύματα και επαναστάσεις «ξαναζούν» μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εκπομπής, που αναζητά συμπτώσεις, γοητευτικές λεπτομέρειες και συγκινήσεις. Η κοινωνία και οι αλλαγές της, οι πρωταγωνιστές και οι συγκρούσεις τους, αλλά και οι «χαμένες» εικόνες των χρόνων μας, γίνονται μικρές και μεγάλες τηλεοπτικές ιστορίες.

50 χρόνια από την πρώτη εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η Μηχανή του Χρόνου θυμάται τα πρώτα βήματα της τηλεόρασης και παρουσιάζει σε δύο εκπομπές την ιστορία των Ελληνικών σήριαλ. Στην πρώτη εκπομπή αναβιώνει η εποχή του «Αγνώστου Πολέμου», της «Γειτονιάς», της «Κοκορόμυαλης», του «κύριου Συνήγορου» και του θρυλικού «Λούνα Πάρκ».

Στις αρχές του ’70, τα πρώτα ασπρόμαυρα σήριαλ καθηλώνουν τους τηλεθεατές στις λιγοστές τότε τηλεοράσεις. Μια φορά την εβδομάδα, αδειάζουν οι δρόμοι και παντού ηχεί η μουσική του «Αγνώστου Πολέμου». Ο κόσμος μαζεύεται σε σπίτια, καφενεία, ακόμα και έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών προκειμένου να παρακολουθήσει τις ιστορίες του Συνταγματάρχη Βαρτάνη.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κώστας Πρετεντέρης, γράφει το σενάριο μίας σειράς που αγαπήθηκε όσο λίγες από τους Έλληνες, καθώς τους θυμίζει τη «Γειτονιά» τους. Μια πληθώρα ηθοποιών καθιερώνονται και γίνονται λαϊκά είδωλα. Ο Κώστας Καφάσης, ο Μάκης Δεμίρης, η Σάσα Καστούρα, ο θρυλικός καπετάν Γιασός, κάνουν τους τηλεθεατές να ταυτιστούν μαζί τους.

Και βέβαια, ποιος δεν θυμάται το «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ατάκες της σειράς γίνονται σλόγκαν. «Ουρανία, το δίκαννο!», «Πέντε κρίκοι ένα τάληρο», «Όξω!»… Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος λατρεύεται ως ο γκρινιάρης κυρ Γιώργης, ενώ νεαροί ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές. Ο Νίκος Δαδινόπουλος και ο Βασίλης Τσιβιλίκας, που πολύ πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας είναι δύο από αυτούς.

Στην εκπομπή μιλούν ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη, η Νέλλη Γκίνη, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί, Γιώργος Ράλλης, Άννα Πρετεντέρη και Νίκος Νικολαρέας, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πρέκας, ο διευθυντής της Ραδιοτηλεόρασης Γιώργος Συριόπουλος και πολλοί άλλοι.

Recommended For You