Η «κρυφή αλμύρα» των τροφίμων!

imagesΜια νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), λέει ότι Αμερικανοί εξακολουθούν να τρώνε πάρα πολύ αλάτι.

90% των παιδιών και το 89% των ενηλίκων καταναλώνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη 2.300 mg νατρίου/ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού), σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της μελέτης (NHANES) για την 3ετία 2009-2012. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ Frieden, «9 στους 10 ενήλικες και παιδιά εξακολουθούν να καταναλώνουν πολύ αλάτι ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή: πάρα πολύ νάτριο στα τρόφιμά μας οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια».

Το CDC συνιστά ακόμη λιγότερο νάτριο καθημερινά για ορισμένες ομάδες: Όχι πάνω από 1.500 mg την ημέρα για τους ενήλικες άνω των 51 και για όσους ενήλικες με προ-υπέρταση και υπέρταση επειδή είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο.
Δείτε, λοιπόν, ποια είναι 10 «αλμυρά» τρόφιμα που καλό θα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωσή τους…

Ψωμί

Το ψωμί και τα υπόλοιπα αμυλούχα προϊόντα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι κτλ) αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας διατροφής. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν αλάτι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα. Προτιμήστε ψωμί και προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι υψηλότερης θρεπτικής αξίας και περιέχουν λιγότερο αλάτι. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ψωμί και τα προϊόντα του είναι σημαντικό να υπάρχουν στο καθημερινό μας διαιτολόγιο με τη διαφορά ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιέχουν αλάτι και ότι πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του καθενός.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά αποτελούνται από υψηλή περιεκτικότητα νατρίου. Ένας από τους βασικότερους λόγους που περιέχουν τόσο πολύ αλάτι είναι η επιπλέον γεύση.

Tip: Περιορίσετε την κατανάλωση των αλλαντικών, χρησιμοποιώντας ποικιλία λαχανικών στα γεύματά σας τα οποία θα βελτιώσουν τη γεύση των συνταγών και θα δώσουν περισσότερο χρώμα στο πιάτο σας χωρίς να γίνεται… «αλμυρό».

Καρυκεύματα

Τι κοινό έχουν τα τουρσιά, οι ελιές και οι σάλτσες; Το αλάτι φυσικά! Ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε την περιεκτικότητα τους σε αλάτι είναι να τα ξεπλύνετε με νερό. Όσον αφορά τις σάλτσες μπορείτε να τις αραιώσετε με νερό ή να τις τοποθετήσετε δίπλα στο πιάτο σας. Αυτό θα σας κάνει να καταναλώσετε λιγότερη σάλτσα και κατά συνέπεια λιγότερο αλάτι.

Τρόφιμα «light»

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε υπερκατανάλωση light τροφίμων από άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα. Και τα light τρόφιμα περιέχουν αλάτι επομένως και αυτά είναι σημαντικό να καταναλώνονται με μέτρο. Επίσης, προπαρασκευασμένα έτοιμα light φαγητά μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά η περιεκτικότητα σε νάτριο σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι υψηλή για να ενισχύσει τη γεύση του τροφίμου.
Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να είναι πολύ αλατισμένοι. Αποτελούνται από «καλά» λιπαρά ωστόσο θα πρέπει να δοθεί σημασία και στο αλάτι. Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς που έχουν την ένδειξη «χωρίς προσθήκη αλατιού» στη συσκευασία τους ή είναι ελαφρώς αλατισμένοι.

Πίτσα

Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια όλων μας όμως μπορεί να είναι μια πραγματική βόμβα νατρίου καθώς περιέχει 3 συστατικά (τυρί, ψωμί, και έτοιμη σάλτσα ντομάτας) που περιέχουν ήδη μεγάλη ποσότητα αλατιού. Πόσο μάλλον αν προσθέσουμε επιπλέον υλικά που περιέχουν αλάτι όπως πεπερόνι, ελιές, και άλλες αλμυρές επιλογές. Για να προσθέσετε γεύση στην πίτσα σας, προτιμήστε σάλτσα ντομάτας (όχι έτοιμη), ψητά λαχανικά, φρέσκο βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι. Τέλος, αν υπάρχει έλλειψη χρόνου και προτιμήσετε κάποια έτοιμη σάλτσα, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στην ετικέτα του τροφίμου και να επιλέξετε εκείνη με το λιγότερο αλάτι.

Πουλερικά

Κοτόπουλο, γαλοπούλα και άλλα πουλερικά – ακόμα και στην φυσική τους κατάσταση – περιέχουν νάτριο, αλλά οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να προσθέτουν αλάτι κατά την προετοιμασία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα του νατρίου. Αντί της προσθήκης αλατιού, πριν να μαγειρέψετε, δοκιμάστε καρυκεύματα με βότανα, φρέσκο βασιλικό και άλλα φρέσκα μυρωδικά που θα σας δώσουν επιπλέον γεύση.

Επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα

Πατατάκια, ποπ- κορν κτλ που είναι συσκευασμένα και δεν είναι στη φυσική τους μορφή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Ειδικά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την κατηγορία των αλμυρών επιλογών. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2.200 mg νατρίου την ημέρα στη διατροφή τους. Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι αγόρια ηλικίας 9 έως 13 κατανάλωναν επιπλέον της σύστασης 1.100 mg νατρίου και τα κορίτσια επιπλέον 800 mg. Η λύση και εδώ είναι η ανάγνωση των ετικετών τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί ένα ίδιο συσκευασμένο τρόφιμο αλλά από διαφορετικές εταιρίες να έχει πολύ διαφορετικά επίπεδα νατρίου.

Γεύμα σε εστιατόριο

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι περισσότερα από τα 3/4 του νατρίου στην αμερικάνικη διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και τα εστιατόρια, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να μειώσουν τη περιεκτικότητα του νατρίου, ακόμα κι αν προσπαθούν. Στη Νέα Υόρκη πρόσφατα, σε εστιατόρια γνωστής αλυσίδας άρχισε η εφαρμογή ενός συμβόλου αλατιέρας σε πολύ αλμυρά φαγητά του μενού που ξεπερνούσαν το όριο των 2.300 mg. Ο πρόεδρος του American Heart Association Δρ Μαρκ Creager πρότεινε οι σερβιτόροι του εστιατορίου να ρωτούν κατά την παραγγελία το ιστορικό καρδιακής ασθένειας των πελατών και αν επιθυμούν την προσθήκη αλατιού. Γενικότερα, όταν τρώτε έξω μοιραστείτε ένα αλμυρό πιάτο με ένα φίλο σας και φροντίστε να παραγγείλετε μια σαλάτα με βραστά ή ψητά λαχανικά για να έχετε πλήρες γεύμα.

Σούπες

Οι σούπες αποτελούν ένα πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας αρκεί να το προετοιμάζουμε οι ίδιοι. Οι έτοιμες σούπες έχουν πολύ αλάτι εκτός και αν έχουν την επισήμανση «χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο».
Τέλος, επειδή όλα είναι θέμα συνήθειας προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά την πρόσληψη αλατιού. Θα σας πάρει 20-30 ημέρες για να συνηθίσετε τις νέες γεύσεις σας αλλά… θα το καταφέρετε!

Πηγή: http://www.cbsnews.com/media/super-salty-foods-diet-heart-health/

Recommended For You