Η δολοφονία του Albert Einstein που δεν έγινε ποτέ

Ας κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το 1940, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Albert Einstein μόλις είχε αιτηθεί την Αμερικανική υπηκοότητα, ενώ βρισκόταν ήδη  7 χρόνια στη χώρα. Ο πιο δημοφιλής επιστήμονας του 20ου αιώνα, έφυγε από τη Γερμανία το 1933, τη χρονιά που ήταν πια επιβεβαιωμένη η δύναμη του Αδόλφου Χίτλερ και η ζωή για τους Εβραίους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του πνεύματος ήταν ανυπόφορη στη χώρα. Αρχικά, το καθεστώς του Χίτλερ τους απομάκρυνε από τις θέσεις που κατείχαν σε κρατικά ιδρύματα και πανεπιστήμια. Έπειτα, Γερμανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να οικειοποιηθούν τις ιδέες τους. Κάπως έτσι έγινε και με τον Einstein με τη διαφορά πως ήταν ήδη αρκετά γνωστός και δημοφιλής για να ισχυριστεί κάποιος άλλος ότι ανακάλυψε τη θεωρία της σχετικότητας.
Το επόμενο σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία, ήταν η αποδόμηση του ονόματος και της φήμης του επιστήμονα. Γνωστός για τις πρακτικές προπαγάνδας, ο Γκέμπελς, φρόντισε ώστε να δημιουργηθεί μία ομάδα αντί-Αϊνσταϊνικών. Η ομάδα αυτή ήταν τόσο ισχυρή που διοχέτευε αρκετά δυσφημιστικά δημοσιεύματα που έγιναν πρωτοσέλιδα στις γερμανικές εφημερίδες. Αυτό έγινε ταυτόχρονα με την στροφή του Einstein στη δημόσια υποστήριξη στον Σιωνισμό. Έφτανε αυτό; Όχι βέβαια.
Ένα μέλος της κοινότητας αυτής που καταφέρονταν κατά του Einstein και της επιλογής του φυσικά να μείνει στις ΗΠΑ και να ζητήσει υπηκοότητα, αλλά και των θέσεών του υπέρ των Σιωνιστών, συνελήφθη γιατί αποδείχτηκε πως συνωμοτούσε προκειμένου να οργανωθεί η δολοφονία του Γερμανού φυσικού. Το σχέδιο δολοφονίας φυσικά δεν έφτασε ποτέ στο στάδιο της εκτέλεσης, αλλά είχε διαρρεύσει στον διεθνή τύπο.
Οι Γερμανικές αρχές, συνέλαβαν αυτό το άτομο, τον πέρασαν από δίκη και τον καταδίκασαν. Ποια ήταν η ποινή; Το τότε αντίστοιχο των 6 ολόκληρων δολαρίων.
Αν αγοράσετε λοιπόν μία πίτσα σήμερα, σκεφτείτε ότι για τη Ναζιστική Γερμανία, η πίτσα αυτή ίσως αξίζει όσο ο Oppenheimer και ο Einstein μαζί.
Η αναφορά στη συνωμοσία κατά του Einstein έγινε σε μία από τις σημειώσεις που πρόσθεσε ο Stephen Hawking σε μία έκδοση του βιβλίου του A Brief History of Time.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You