Η απάντηση της Αγίας Γραφής Πότε Γεννήθηκε ο Χριστός;

Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού, όπως δείχνουν και οι παρακάτω πηγές:

«Η ημερομηνία Γεννήσεως του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια δεν αναφέρουν ούτε την ημέρα ούτε το μήνα Γεννήσεως».—Ν. Ιωαννίδη, «Η Εορτή των Χριστουγέννων – Θεοφανείων», σ. 170, στο Χριστιανικόν Εορτολόγιον, Πρακτικά Η΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, εκδ. «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος», Σειρά Ποιμαντική Βιβλιοθήκη – 15, Αθήνα 2007.

«Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή».—Εγκυκλοπαίδεια της Πρώτης Χριστιανοσύνης (Encyclopedia of Early Christianity).

Παρότι η Αγία Γραφή δεν δίνει άμεση απάντηση στο ερώτημα “Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;”, αναφέρει δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα τον καιρό της γέννησής του. Αυτά οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

Δεν ήταν χειμώνας
Η απογραφή. Λίγο πριν γεννηθεί ο Ιησούς, ο Καίσαρας Αύγουστος διέταξε να «απογραφεί όλη η κατοικημένη γη». Ο καθένας έπρεπε να απογραφεί «στη δική του πόλη», κάτι που μπορεί να απαιτούσε ταξίδι μιας εβδομάδας ή περισσότερο. (Λουκάς 2:1-3) Ένα τέτοιο διάταγμα—το οποίο πιθανότατα αποσκοπούσε στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και στη διευκόλυνση της στρατολόγησης—θα προκαλούσε δυσαρέσκεια οποιαδήποτε εποχή του έτους. Προφανώς, λοιπόν, ο Αύγουστος θα απέφευγε να επιτείνει τη δυσαρέσκεια των υπηκόων του αναγκάζοντάς τους να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στην παγωνιά του χειμώνα.

Τα ποίμνια. Οι ποιμένες «έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα». (Λουκάς 2:8) Το βιβλίο Καθημερινή Ζωή στην Εποχή του Ιησού (Daily Life in the Time of Jesus) αναφέρει ότι τα ποίμνια έμεναν στο ύπαιθρο από «την εβδομάδα πριν το Πάσχα [τέλη Μαρτίου]» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Έπειτα προσθέτει: «Από αυτό και μόνο μπορεί να φανεί ότι η παραδοσιακή ημερομηνία για τα Χριστούγεννα, στο καταχείμωνο, είναι απίθανο να είναι σωστή, αφού το Ευαγγέλιο λέει ότι οι ποιμένες βρίσκονταν στους αγρούς».

Ήταν αρχές φθινοπώρου
Μπορούμε να υπολογίσουμε πότε γεννήθηκε ο Ιησούς μετρώντας αντίστροφα από το θάνατό του, ο οποίος έλαβε χώρα την άνοιξη του έτους 33 Κ.Χ., και συγκεκριμένα το Πάσχα, στις 14 Νισάν. (Ιωάννης 19:14-16) Εφόσον ο Ιησούς ήταν περίπου 30 χρονών όταν άρχισε τη διακονία του, η οποία διήρκεσε τριάμισι χρόνια, λογικά γεννήθηκε στις αρχές φθινοπώρου του 2 Π.Κ.Χ.—Λουκάς 3:23.

Γιατί γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;
Αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, γιατί γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica) αναφέρει ότι οι εκκλησιαστικοί ηγέτες προφανώς την επέλεξαν για “να συμπίπτουν [τα Χριστούγεννα] με την ειδωλολατρική ρωμαϊκή γιορτή που γινόταν για τα «γενέθλια του ανίκητου ήλιου»”, στη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Σύμφωνα με το Συνοπτικό Λεξικό Θρησκευτικών και Λαϊκών Γιορτών (Petit lexique des fêtes religieuses et laïques), «σκοπός ήταν η θέσπιση μιας γιορτής που θα περιείχε ειδωλολατρικά στοιχεία, τα οποία θα “εκχριστιάνιζε”, προκειμένου να προσελκυστούν εύκολα μεγάλα πλήθη» στη Χριστιανοσύνη. – https://www.jw.org

Recommended For You