Η Αθήνα του 1952

Στα χέρια μου έπεσε ένα περιοδικό του 1952.

Ο τίτλος του «Να η Αθήνα», ήταν εβδομαδιαίο και η τιμή του ήταν 2.500 δρχ. Το συγκεκριμένο φύλλο κυκλοφόρησε την 6 Νοεμβρίου 1952 και είχε αριθμό τεύχους 34.

Απ΄ ότι φαίνεται ήταν από τα περιοδικά «ποικίλης ύλης», με «πικάντικες» ιστορίες, αστυνομικά διηγήματα σε συνέχειες , ανέκδοτα, γελοιογραφίες, ειδήσεις από το καλλιτεχνικό χώρο.

Χαρακτηριστική είναι η γελοιογραφία του οπισθόφυλλου. Φαίνεται ότι το «γδύσιμο» των πολιτών από την Εφορία, είναι φαινόμενο διαχρονικό!

οπισθόφυλλο

Δημοσιεύουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο και δύο χαρακτηριστικές σελίδες του. Μια με την φωτογραφία της Μις Ινδία και μια με δύο στήλες, από τις οποίες η μια αναφέρεται στην σχέση της Ειρήνης Παπά με τον Ινδό πρίγκιπα Αλή Χάν και η άλλη είναι μια σατιρική εξομολόγηση του έρωτα ενός μάγκα.

Καταγράφουμε ακόμη δύο αποσπάσματα. Ένα από την στήλη «ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ» κι ένα από τηνεξομολόγηση του μάγκα.

(Προσοχή δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, απλά αυτή ήταν η Γραμματική της εποχής).

ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ

«Ο θίασος του θεάτρου «Κεντρικόν» με επικεφαλής τον Βασίλη Λογοθετίδη και την Ίλια Λιβικού, έκανε την έναρξι της χειμερινής περιόδου, με την κωμωδία των κ.κ. Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

«Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ»

μις Ινδία 1952

Είναι μια ευχάριστη και διασκεδαστική κωμωδία τηςοποίας το γράψιμο διαπνέεται από πλούσιο γέλιο και κωμικές καταστάσεις. Ή συγγραφική δυάς Σακελλαρίου – Γιαννακόπουλου, ανεδείχθη μοναδική σε τέτοιου είδους κωμωδίας…….

Η Σοφία Βέμπο ετοιμάζεται ν’ ανεβάση το καινούργιοτης μουσικό έργο. Πρόκειται για την μουσική ηθογραφία “Μαρία Λεμπέση» των κ. κ. Τραϊφόρου – Βασιλειάδη. Τασκηνικά θα τα φιλοτεχνήση

ό Γ. Ανεμογιάννης. Η μουσική του έργου οφείλεται στον Ραπiτη.

Το δεύτερον έργο του θιάσου «Pέξ» θα είvε μίακαινούργια κωμωδία των Σακελλαρίου – Γιαννακοπούλου. Στο εν λόγω έργο θαπρωταγωνιστήση ό Ντίνος Ηλιόπουλος.

Ο Αργυρόπουλος μετά το «Στραβόξυλο» πρόκειται να γυρίση και μία άλλη ελληνική ταινία. Πρόκειται πάλι για ένα έργο που απετέλεσε κατά το παρελθόν, μία εξαιρετική του επιτυχία…..»

Πως εξομολογείται τον έρωτά του ο ΜΑΓΚΑΣ

«Γειαχαραντάν

Κατά πρώτης έρχομαι να σ΄ αρωτήσω περί την ακλήν σου υγείαν το οποίον , φτου να μην αβασκαθής , είσαι μια χαρούλα. Κατά δεύτερης έρχομαι να σου ξηγηθώ συα ίσα και ντόμπρα και σταράτα, κοινώς σπαθί, περί του έρωτά μου.

Μια και σ΄ αγαπάω εγώ, που δεν είμαι κανένα ρετάλι, αλλά παιδί τζιμάνι και ξακουστός στην πιάτσα, πες σε κείνον τον τζαμάκια, τον μισοκαραφλό που σου κολάει και σε φέρνει βόλτα, να σπάση και να κάνη πέρα, γιατί αλλοιώς θα του πάρω μέτρα για ξυλοκρέββατο…..»

Recommended For You