Η Έλξη του Υπερφυσικού!

«Βαμπίρ, λυκάνθρωποι και ζόμπι κάντε στην άκρη—έρχεται ο δαιμονισμός και ο εξορκισμός».—The Wall Street Journal.

ΜΑΓΟΙ μικροί και μεγάλοι, σαγηνευτικές μάγισσες και γοητευτικά βαμπίρ (βρικόλακες)—αυτοί είναι λίγοι μόνο από τους χαρακτήρες με υπερφυσικές δυνάμεις που έχουν κατακλύσει βιβλία, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια. Γιατί έχουν τέτοια απήχηση; *

«Τις πρόσφατες δεκαετίες, η αναλογία των Αμερικανών που πιστεύουν στα φαντάσματα έχει εκτοξευτεί από έναν στους δέκα σε έναν στους τρεις», γράφει ο καθηγητής κοινωνιολογίας Κλοντ Φίσερ. «Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, οι νεαροί είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να πουν ότι έχουν συμβουλευτεί πνευματιστές, καθώς και ότι πιστεύουν σε φαντάσματα και στοιχειωμένα σπίτια».

Δεν προξενεί έκπληξη το ότι οι ιστορίες για κακά πνεύματα που στοιχειώνουν ανθρώπους κάνουν τρομακτική επανεμφάνιση. «Η επιτυχημένη αναβίωση του δαιμονισμού στη μαζική κουλτούρα οφείλεται εν μέρει στη μανία που υπήρχε κατά την περασμένη δεκαετία με τα ζόμπι, τους λυκανθρώπους και τα βαμπίρ», γράφει ο Μάικλ Κάλια στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Μια έκθεση αναφέρει ότι «το 25 με 50 τοις εκατό των ανθρώπων παγκόσμια πιστεύουν σε φαντάσματα, και αυτά κατέχουν περίοπτη θέση στη λογοτεχνία των περισσότερων πολιτισμών». Επιπλέον, μια δημοσκόπηση που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους καθηγητές κοινωνιολογίας Κρίστοφερ Μπέιντερ και Κάρσον Μένκεν «αποκάλυψε ότι ένα συγκλονιστικό ποσοστό Αμερικανών, το 70 με 80 τοις εκατό, πιστεύουν ακράδαντα σε τουλάχιστον ένα είδος μεταφυσικής δραστηριότητας».

Είναι η ενασχόληση με τον πνευματισμό και τα μεταφυσικά φαινόμενα απλώς αθώα διασκέδαση;

Τι Διδάσκει η Αγία Γραφή για τον Πνευματισμό;

ΜΟΛΟΝΟΤΙ πολλοί άνθρωποι βλέπουν με δυσπιστία οτιδήποτε σχετίζεται με το υπερφυσικό και τον πνευματισμό—θεωρώντας το είτε απάτη είτε επινόηση ευφάνταστων σεναριογράφων της βιομηχανίας του κινηματογράφου—η Γραφή παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη. Δίνει ρητές προειδοποιήσεις για τον πνευματισμό. Λόγου χάρη, τα εδάφια Δευτερονόμιο 18:10-13 δηλώνουν: «Δεν πρέπει να βρεθεί σε εσένα . . . κάποιος που χρησιμοποιεί μαντεία, κάποιος μάγος ούτε κάποιος που αναζητάει οιωνούς ούτε κάποιος που κάνει μαγγανείες ούτε κάποιος που δένει άλλους με μαγικές ρήσεις ούτε κάποιος που συμβουλεύεται πνευματιστικό μεσάζοντα ούτε κάποιος επαγγελματίας προγνώστης γεγονότων ούτε κάποιος που ζητάει πληροφορίες από τους νεκρούς». Γιατί δεν πρέπει; Η περικοπή συνεχίζει λέγοντας: «Όποιος κάνει αυτά τα πράγματα είναι απεχθής στον Ιεχωβά . . . Πρέπει να αποδεικνύεσαι άψογος προς τον Ιεχωβά τον Θεό σου».

Γιατί καταδικάζει τόσο έντονα η Γραφή όλες τις μορφές πνευματισμού;

ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η Γραφή μάς πληροφορεί ότι ο Θεός, πολύ προτού φτιάξει τη γη, δημιούργησε εκατομμύρια πνευματικά πλάσματα, τους αγγέλους. (Ιώβ 38:4, Αποκάλυψη 5:11) Καθένας από αυτούς ήταν προικισμένος με ελεύθερη βούληση—την ικανότητα να επιλέγει ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος. Μερικοί άγγελοι επέλεξαν να στασιάσουν εναντίον του Θεού και εγκατέλειψαν τη θέση που είχαν στον ουρανό, προξενώντας αναστάτωση στη γη. Ως αποτέλεσμα, η γη “γέμισε βία”.Γένεση 6:2-5, 11· Ιούδα 6.

Η Γραφή λέει ότι αυτοί οι εξαχρειωμένοι άγγελοι ασκούν μεγάλη επιρροή, παροδηγώντας εκατομμύρια  άτομα. (Αποκάλυψη 12:9) Εκμεταλλεύονται ακόμη και την έμφυτη περιέργεια των ανθρώπων να μάθουν για το μέλλον.1 Σαμουήλ 28:5, 1 Τιμόθεο 4:1.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες υπερφυσικές δυνάμεις φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους. (2 Κορινθίους 11:14) Στην πραγματικότητα, όμως, οι εξαχρειωμένοι άγγελοι επιχειρούν να τυφλώσουν τις διάνοιες των ανθρώπων ώστε να μη βλέπουν την αλήθεια για τον Θεό.2 Κορινθίους 4:4.

Σύμφωνα με τη Γραφή, λοιπόν, η επαφή με πονηρά πνεύματα δεν είναι αβλαβής διασκέδαση. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιοι υποψήφιοι μαθητές του Ιησού διδάχτηκαν την αλήθεια γύρω από τέτοιου είδους δραστηριότητες, όσοι από αυτούς «ασκούσαν μαγικές τέχνες μάζεψαν τα βιβλία τους και τα έκαψαν», παρότι αυτό συνεπαγόταν σημαντική οικονομική απώλεια.Πράξεις 19:19.

«Το ότι ολοένα και περισσότερα κορίτσια εφηβικής ηλικίας πιστεύουν στη μαγεία μπορεί να οφείλεται στις εικόνες λαμπερών, σαγηνευτικών μαγισσών που παρουσιάζονται τελευταία στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και σε βιβλία».—Gallup Youth Survey, 2014

Παρόμοια και σήμερα, πολλά άτομα έχουν αποφασίσει να μην έχουν καμιά σχέση με δραστηριότητες και ψυχαγωγία που έχουν τις ρίζες τους στον πνευματισμό. Για παράδειγμα, όταν η Μαρία * ήταν 12 χρονών, φαινόταν ότι είχε την ικανότητα να προβλέπει ορισμένα μελλοντικά γεγονότα ή κινδύνους. Διάβαζε τις κάρτες ταρό για τους συμμαθητές της και, επειδή οι προβλέψεις της επαληθεύονταν, ελκύστηκε στον αποκρυφισμό.

Η Μαρία θεωρούσε ότι είχε ένα θεϊκό χάρισμα που της επέτρεπε να βοηθάει τους ανθρώπους. «Αλλά κάτι με προβλημάτιζε», παραδέχεται. «Όταν διάβαζα τις κάρτες, το έκανα για τους άλλους. Δεν μπορούσα να τις διαβάσω για τον εαυτό μου, παρότι ήθελα να ξέρω το μέλλον μου».

Μπερδεμένη από τα πολλά αναπάντητα  ερωτήματα που είχε, η Μαρία προσευχήθηκε στον Θεό. Αργότερα, ήρθε σε επαφή με Μάρτυρες του Ιεχωβά, και άρχισε να μελετάει τη Γραφή μαζί τους. Η Μαρία έμαθε από τη Γραφή ότι η ικανότητά της να προλέγει το μέλλον δεν προερχόταν από τον Θεό. Έμαθε επίσης ότι όσοι θέλουν τη φιλία του Θεού πρέπει να απαλλαχτούν από όλα τα αντικείμενα που συνδέονται με τον πνευματισμό. (1 Κορινθίους 10:21) Τι έκανε τελικά; Η Μαρία πέταξε τα αποκρυφιστικά αντικείμενα και βιβλία της. Τώρα μεταδίδει σε άλλους τις αξιόπιστες αλήθειες που έμαθε από τη Γραφή.

Όταν ο Μάικλ ήταν έφηβος, διάβαζε μανιωδώς βιβλία φαντασίας με ήρωες που είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. «Μου άρεσε να ταυτίζομαι με ήρωες της ηλικίας μου οι οποίοι εξερευνούσαν φανταστικούς κόσμους», λέει. Σιγά σιγά ο Μάικλ απέκτησε τη συνήθεια να διαβάζει βιβλία που αναφέρονταν στη μαγεία και σε σατανιστικές τελετές. «Η περιέργεια με έσπρωχνε να διαβάζω βιβλία και να βλέπω ταινίες με τέτοια θέματα», παραδέχεται.

Ωστόσο, η μελέτη της Γραφής εντύπωσε στη διάνοιά του ότι έπρεπε να ελέγχει προσεκτικά αυτά που διάβαζε. «Έγραψα σε έναν κατάλογο όλα τα πράγματά μου που είχαν σχέση με τον πνευματισμό και τα πέταξα», λέει ο Μάικλ. «Πήρα ένα σημαντικό μάθημα. Στο εδάφιο 1 Κορινθίους 10:31, η Γραφή λέει: “Να κάνετε τα πάντα για τη δόξα του Θεού”. Τώρα ρωτάω τον εαυτό μου: “Μήπως διαβάζοντας αυτή την ύλη συμμετέχω σε κάτι που είναι αντίθετο με τη δόξα του Θεού;” Αν ναι, αποφεύγω τέτοια ύλη».

Η Γραφή παρομοιάζεται κατάλληλα με λυχνάρι. Πρόκειται για μια μοναδική πηγή διαφώτισης που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του πνευματισμού. (Ψαλμός 119:105) Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό. Προσφέρει μια θαυμάσια υπόσχεση για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εξουσία των πονηρών πνευμάτων. Αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά την ανθρωπότητα. Για παράδειγμα, τα εδάφια Ψαλμός 37:10, 11 δηλώνουν: «Λίγο ακόμη και ο πονηρός δεν θα υπάρχει πια· και θα παρατηρήσεις τον τόπο του, και εκείνος δεν θα υπάρχει. Οι πράοι όμως θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης».

Recommended For You