Η έκλειψη Ηλίου μάγεψε το βόρειο ημισφαίριο (Video)

Ενα σπάνιο διαστημικό φαινόμενο έστρεψε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τη γη προς τον ουρανό: Η σιλουέτα της Σελήνης πέρασε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, προκαλώντας ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία έγινε ορατή και στη χώρα μας ως μερική.

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 10.39 π.μ. της Παρασκευής και για τη χώρα μας κορυφώθηκε στις 11.43 π.μ.

Στην Αθήνα καλύφθηκε περίπου το 31% του ήλιου από τη σελήνη, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η παρατήρηση του φαινομένου με γυμνά μάτια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία, στις Νήσους Φερόε και Σβάλμπαρντ.

Νέα μερική έκλειψη Ηλίου στις 13 Σεπτεμβρίου

Εντός του 2015 θα υπάρξει άλλη μια μερική έκλειψη Ηλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική (από τους πιγκουίνους).

images
Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό).

Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες 10 εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».

Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.

http://www.tanea.gr

Recommended For You