Ηλεκτρονικό χάπι… αδυνατίσματος

imagesΈνα ηλεκτρονικό χάπι που ξεγελά τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι το στομάχι είναι «γεμάτο», θα μπορούσε να βοηθήσει στη «μάχη» κατά της παχυσαρκίας.

Η επαναστατική αυτή συσκευή μοιάζει σαν ένα οποιοδήποτε άλλο χάπι, ωστόσο είναι «εξοπλισμένη» με τεχνολογία αιχμής.

Το πειραματικό αυτό χάπι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ο γαστρικός βηματοδότης, καταστέλλοντας την όρεξη.

Ο γαστρικός βηματοδότης είναι ένα εμφύτευμα, που τοποθετείται χειρουργικά στο στομάχι και συνδέεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το νεύρο αυτό μεταφέρει σήματα από το στομάχι στον υποθάλαμο –την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη ρύθμιση της όρεξης και διαθέτει έναν αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει πότε εισέρχεται τροφή μέσα στο στομάχι. Στη συνέχεια στέλνει χαμηλού επιπέδου ηλεκτρικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, «ενημερώνοντας» τον εγκέφαλο ότι το στομάχι «δεν έχει άλλο χώρο».

Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα και που δε μπορούν να υποβληθούν στην πιο δραστική επέμβαση του γαστρικού μπάι-πας.

Η τελευταία αυτή εφεύρεση αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία MelCap Systems. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, το χάπι μπορεί να το καταπιεί κανείς με νερό, όπως οποιοδήποτε κοινό χάπι, και παρότι η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, είναι πολύ πιθανό να είναι μια αρκετά πιο φθηνή επιλογή από το γαστρικό βηματοδότη.

Το high-tech χάπι ελέγχεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones. Όταν φτάσει στο στομάχι η εφαρμογή χρησιμοποιείται για να προκληθεί η απελευθέρωσης ενός μικρού πλέγματος, το οποίο αποτρέπει το πέρασμα από το στομάχι στο έντερο. Στη συνέχεια, ένα ισχυρό μαγνητικό επίθεμα τοποθετείται στο δέρμα, για να «παρασύρει» το χάπι στην κατάλληλη θέση, όπου βρίσκεται το πνευμονογαστρικό νεύρο –στην πάνω πλευρά του στομαχιού, ακριβώς κάτω από το στέρνο. Το επίθεμα αυτό παραμένει στο δέρμα, «κρατώντας» στη θέση του το «έξυπνο χάπι».

Όταν «διαισθανθεί» μυϊκές συσπάσεις –που σημαίνει ότι στο στομάχι εισέρχονται τροφές- το χάπι ξεκινά να στέλνει σήματα μέσω του νεύρου στον εγκέφαλο, καταστέλλοντας την όρεξη.

Το χάπι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αφομοιώνεται από τον οργανισμό μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Τα ισχυρά οξέα στο στομάχι διαλύουν το λεπτό πλέγμα και το κέλυφος που «στεγάζει» τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό.

Οι ασθενείς μπορούν στη συνέχεια να πάρουν άλλο χάπι, αν χρειάζεται να συνεχίσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η συσκευή αναμένεται να εισαχθεί σε κλινικές δοκιμές την επόμενη χρονιά.

http://medicalnews.gr

Recommended For You