ΕΚΤΑΚΤΟ: Φωτιά σε επιβατηγό πλοίο στην Αδριατική όλες οι εξελίξεις!

Η επίσημη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Norman Atlantic (Ιταλικής πλοιοκτησίας, ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ)

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

imagesΏρες αγωνίας – Βαρβιτσιώτης: Από τις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις διάσωσης

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις από αέρος.

Ώρες αγωνίας για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που επέβαιναν στο φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό Norman Atlantic με την έντονη κακοκαιρία να είναι αυτή την ώρα ο μεγάλος αντίπαλος. Για μια από τις πιο επικίνδυνες περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα έκανε λόγο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις από αέρος.

normanatlant

Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόγω των καιρικών συνθηκών από τους 150 ανθρώπους της σωσίβιας λέμβου που έπεσε στη θάλασσα από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό, μόλις 35 κατάφεραν να επιβιβαστούν στο παραπλέον πλοίο Spirit of Pireus και oι υπόλοιποι άνθρωποι παραμένουν στη θάλασσα.

5b5304c64698d4200bee46bb42035272

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το επιβατηγό Cruise Europa, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Ο υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβετικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μεταξύ των πλοίων που σπεύδουν για βοήθεια, είναι και το πλοίο Nissos Serifos, της εταιρείας Kyklades Maritime.

Πολύ κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή δυσκολεύουν την επιχείρηση διάσωσης

Επίσης, βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για αγνοούμενους» τόνισε.

Στο Norman Atlantic με 316 εναπομείναντες επιβαίνοντες (σε σύνολο 466 επιβαινόντων) έχει ξεσπάσει πυρκαγιά από τις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα.

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες.

Στην περιοχή έχει φτάσει ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος και ένα αεροπλάνο. Δίπλα στο Νorman Αtlantic βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία. Επίσης, αποστέλλονται από ελληνικής πλευράς έξι ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο C-130, ενώ στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνος. Τα παραπλέοντα πλοία επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλοιό για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και κατόπιν της επικοινωνίας τους αποστέλλονται ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση.

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα… Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

«Έχουν βρεθεί καταλύματα για αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε στον σταθμό μας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπήρχε κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης στο πλοίο.

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου έμαθε “στον αέρα” του ΣΚΑΪ ότι συγγενείς της επιβαίνουν στο Νorman Atlantic.

http://www.skai.gr

Με ρεπορτάζ και συνεχή ενημέρωση καλύπτει ο διεθνής Τύπος την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Κέρκυρας, εκεί όπου το πλοίο Norman Atlantic έπιασε φωτιά.

Η DW αναφέρεται στο θέμα, τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ του Norman Atlantic.

dw

Το πρακτορείο Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του, τονίζει επίσης πως είναι σε εξέλιξη διεθνής επιχείρηση διάσωσης, ενώ έχει και μαρτυρίες επιβατών οι οποίοι τονίζουν πως οι σωστικές λέμβοι δεν είναι όλες διαθέσιμες για την απομάκρυνσή τους από το πλοίο.

reuters

H New York Post έχει εκτενή αναφορά στην επιχείρηση, ενώ στον τίτλο της αναφέρει «Ελληνικό πλοίο εγκαταλείπεται από τους επιβάτες, επειδή ξέσπασε φωτιά εν πλω».

nyp

Η εφημερίδα Independent στη διαδικτυακή της έκδοση κάνει λόγο για γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

inde

Αναφορά στο θέμα έχει και η Telegraph η οποία τονίζει πως μια Διεθνής επιχείρηση διάσωσης στην Αδριατική θάλασσα είναι σε εξέλιξη, τονίζοντας πως πλοία έχουν σπεύσει στο σημείο από Ηγουμενίτσα και Ιταλία προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση.

telegraph

http://www.newsbomb.gr

Recommended For You