Εγκαινιάστηκε τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Μετρό Αιγάλεω

Το μεγαλύτερο σε εύρος και έκταση τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού στον σταθμό του Μετρό Αιγάλεω εγκαινιάστηκε την Τετάρτη. Το τμήμα ήρθε στο φως με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του μετρό.
Το τμήμα πλαισιώνεται από νεκροταφείο που είχε ιδρυθεί κατά μήκος της Ιεράς Οδού (παρόδιο).
Ακολουθώντας την Οδό, οι Έλληνες αρχαιολόγοι συνέλεξαν σαρκοφάγους, λαξεύματα, ίχνη από τροχό αρχαίας άμαξας, κτερίσματα.
Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό, εκτός από την ανασκαφή πέντε αλλεπάλληλων στρωμάτων, που παραδόθηκε την Τετάρτη στο κοινό, έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς να διερευνήσουν και τους χώρους κατασκευής στον σταθμό του Ελαιώνα, όπως και πολλά φρεάτια εξαερισμού, αλλά και πηγάδια που εντοπίστηκαν σε μεγαλύτερα βάθη κατά τη διάνοιξη της σήραγγας.
Στον σταθμό του Ελαιώνα βρέθηκαν τρία «βάθρα» θεμελίωσης αρχαίας γέφυρας του Κηφισού ποταμού, ενώ στο φρέαρ εξαερισμού «Προφήτης Δανιήλ» αποκαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, που χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά.
Οι 17 γυάλινες προθήκες με τα ευρήματα των ανασκαφών, στους διαδρόμους του Μετρό στον σταθμό Αιγάλεω, βοηθούν τον επισκέπτη να διασταυρωθεί, έστω και φευγαλέα, με την ιστορία της αρχαίας αθηναϊκής πόλης και να γνωρίσει έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της αρχαιότητας.
Δεκάδες πήλινα κανάτια μαρτυρούν ότι η Αττική είχε άφθονα και εκμεταλλεύσιμα υπόγεια ύδατα.
Λυχνάρια, υφαντικά βάρη, εργαλεία και κέρνοι (αγγεία όπου τοποθετούσαν σπόρους για τη γονιμότητα), κτερίσματα από παιδικές ταφές σε νεκροταφεία της Ιεράς Οδού πιστοποιούν έναν πλούτο χαμένων θησαυρών.
Το γοητευτικότερο (εύρημα), είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είναι τα οστά ενός άταφου αλόγου, το οποίο πνίγηκε σε μια από τις πλημμύρες του Κηφισού.
Από τα δεδομένα της ανασκαφής προκύπτει ότι πάλεψε για τη ζωή του μέχρι τέλους.
Έπεσε και θάφτηκε από τις προσχώσεις της πλημμύρας με το κεφάλι του ελαφρά ανασηκωμένο σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί πάνω από το επίπεδο της λάσπης, που κατέκλυσε τα πάντα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Χρήστος Τσίτουρας, δήλωσε ότι η ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών που αποκαλύπτονται στη διάρκεια των εργασιών του μετρό θα συνεχιστούν τόσο στην Αττική, όσο και στο μετρό Θεσσαλονίκης, «χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στα Μετρό της Ελλάδος έναντι των άλλων μετρό της Ευρώπης».
http://www.westview.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You