Είσαστε Φίλος του Αγέννητου Παιδιού;

imagesΣΑΣ αρέσει να προσκαλείτε και να περιποιείσθε φίλους; Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει. Συχνά, είναι πρόθυμοι να κάνουν ιδιαίτερες διευθετήσεις για την απόλαυση κι ευτυχία των προσκεκλημένων τους, ίσως μαγειρεύοντας ένα ειδικό γεύμα, ή διευθετώντας μια περιοδεία σε αξιοθέατα μέρη.

Αν είσαστε μια έγκυος γυναίκα, έχετε μέσα στο σώμα σας έναν αβοήθητο «προσκεκλημένο» με πολύ ειδικές ανάγκες. Όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε καλεσμένο, το έμβρυο μέσα σας αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα, η απερίσκεπτη έλλειψη κατάλληλης «φιλοξενίας» για το αγέννητο μπορεί να έχει μόνιμες και τραγικές συνέπειες. Από την άλλη πλευρά, η κατάλληλη φροντίδα για τον μικρό «προσκεκλημένο» σας πριν γεννηθεί μπορεί να δώσει ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή.

Ποιοι είναι μερικοί κίνδυνοι στους οποίους πρέπει να είναι άγρυπνη μια έγκυος γυναίκα; Υπάρχουν πολλοί, ίσως περισσότεροι απ’ όσους ποτέ φαντασθήκατε. Και διαρκώς ανακαλύπτονται νέες απειλές για τα αγέννητα βρέφη. Στη συνέχεια υπάρχουν μερικά πράγματα άξια προσοχής:

Η ΚΑΦΕΪΝΗ που βρίσκεται στον καφέ, στο τσάι, στα ποτά της κόλας, και στη σοκολάτα. Η καφεΐνη όπως έχει αποδειχθεί, προκαλεί γενετικά ελαττώματα, όπως πόδια χωρίς δάχτυλα, στα ζώα. «Αν οι συνήθεις προφυλάξεις ασφάλειας σχετικά με τα φάρμακα εφαρμόζονταν και για την καφεΐνη, οι σακκούλες του καφέ θα χρειαζόταν να φέρνουν μια ετικέττα που να προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερο από ένα μικρό κλάσμα ενός φλιτζανιού κάθε μέρα.»—Ίδρυμα Ερεύνης Τοξικομανίας του Τορόντο, Καναδά.

Σε μια έρευνα με 1.529 έγκυες γυναίκες, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι η μεγάλη χρήση καφεΐνης ήταν αιτία να βγαίνουν τα παιδιά ανάποδα από τη μήτρα κατά τη γέννα καθώς και περισσοτέρων αποβολών ή εμβρυϊκών θανάτων.»—Ιατρικά Παγκόσμια Νέα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες γυναίκες καταναλώνουν αρκετή καφεΐνη από τον καφέ και το τσάι με αποτέλεσμα να γεννιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εκ γενετής παραμορφωμένα.»—Κέντρο Επιστήμης για το Κοινό Συμφέρον.

ΑΣΠΙΡΙΝΗ (ASA). «Όσοι πονοκέφαλοι κι αν συνοδεύουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, το καλύτερο είναι ν’ αποφεύγετε την ασπιρίνη,» (Ιατρικά Παγκόσμια Νέα) Τι βλάβη προξενεί η ασπιρίνη; Σε μια έρευνα, όταν μητέρες έπαιρναν ασπιρίνη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη τους τότε είχαν πρόωρους τοκετούς, και το 70 τοις εκατό αυτών των μωρών υπέφεραν από εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι (ενδοκρανιακή αιμορραγία), ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός σε σύγκριση μ’ εκείνες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

«Θα έλεγα κατηγορηματικά ότι η ασπιρίνη αντενδείκνυται», στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης.»—Δρ Κάρολ Μ. Ρούμαχ, καθηγητής ακτινολογίας και παιδιατρικής.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ Βάλιουμ, Μιλτάουν, Λίμπριουμ και άλλα. Να τι λένε οι κατασκευαστές του Βάλιουμ στους γιατρούς στις οδηγίες τους: «Η χρήση ελαφρών ηρεμιστικών στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου πρέπει σχεδόν πάντα ν’ αποφεύγεται λόγω του αυξημένου κινδύνου γενετικών δυσμορφιών, όπως δείχνουν αρκετές μελέτες.» Με άλλα λόγια, η λήψη ηρεμιστικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες. «Μην το κάνετε αυτό αν ενδιαφερόσαστε για τη μελλοντική ευτυχία του μικρού «προσκεκλημένου» σας.

Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος; Μια έρευνα με 20.000 γυναίκες από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που παίρνουν Λίμπριουμ ή Μιλτάουν στις αρχές της εγκυμοσύνης τους υπόφεραν έξι φορές περισσότερο από γενετικές βλάβες απ’ ό,τι τα μωρά των γυναικών που δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο.

ΤΑ ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ μπορεί επίσης να προκαλούν γενετικές βλάβες. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα όπως Σεκονάλ, Νεμπουντάλ, Αμυτάλ, Λουμινάλ και Τουινάλ. «Οι έρευνες δείχνουν κάποια σχέση να υπάρχει στη χρησιμοποίηση ορισμένων καταπραϋντικών υπνωτικών φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαφόρων γενετικών βλαβών στα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα.»—Ίδρυμα Ερεύνης Τοξικομανίας του Τορόντο, Καναδά.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ στη διάρκεια ή ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες στο μωρό σας. Παραδείγματος χάρη είναι πολύ γνωστό ότι η ερυθρά μπορεί να βλάψει το έμβρυο αν η μητέρα κολλήσει την αρρώστια στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες προτιμούν να εμβολιασθούν για την ερυθρά τον καιρό που μένουν έγκυες. Αλλά κι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το έμβρυο.

«Το εμβόλιο κατά της ερυθράς αντενδείκνυται για τις έγκυες, και οι γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποιίας πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους για να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη για δυο μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της ερυθράς,»—Νιου Ίνγκλαντ Τζόρναλ οφ Μέντισιν.

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς έχει προκαλέσει ένα μικρό αριθμό εμβρυϊκών θανάτων και «πρέπει να δίνεται στις εγκύους μόνο όταν υπάρχει επιδημία, κάτι που τώρα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι. πράγμα του παρελθόντος.»—Οστρέλιαν Φάμιλυ Φυζίσιαν.

Μήπως έχετε κάποια μόλυνση; Προσέξτε την τετρακυκλίνη αν είσαστε έγκυος! «Η τετρακυκλίνη μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του εμβρύου μέσα στη μήτρα, και δεν έχει καμιά θέση στην αγωγή των εγκύων γυναικών.»—Οστρέλιαν Φάμιλυ Φυζίσιαν.

Ούτε και οι ακτίνες Χ ενδείκνυνται για το αγέννητο παιδί σας!

Δεν υπάρχει κανένας πιο βέβαιος τρόπος για να παραχθεί ένα παραμορφωμένο έμβρυο από το να εκτεθεί σε ακτινοβολίες με ακτίνες Χ ιδιαίτερα στη διάρκεια της αρχής της εμβρυογενέσεως . . . Για κανένα λόγο εκτός από πολύ σοβαρούς κλινικούς λόγους δεν πρέπει να υπόκειται μια γυναίκα σε ακτινοβολία στην αρχή της εγκυμοσύνης της.»—Νιου Ζήλαντ Μέντικαλ Τζόρναλ.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε έγκυος που έχει εκτεθεί σε ακτίνες Χ θ’ αποκτήσει ένα παραμορφωμένο παιδί. Αλλά γιατί να θέσετε το μικρό «προσκεκλημένο» σας σε περισσότερο κίνδυνο απ’ ό,τι χρειάζεται; Αν υποψιάζεσθε ότι είσαστε έγκυος, συμβουλευθείτε το γιατρό σας προτού εκτεθείτε σε ακτίνες Χ.

Αν έχετε εκτεθεί σε ακτίνες Χ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ωοθήκες σας, ή αν έχετε πάρει κάποιο ακτινοενεργό φάρμακο, τότε θα ήταν σοφό να περιμένετε δυο μήνες προτού μείνετε έγκυος.

Ο τεχνητός τοκετός μερικές φορές είναι απαραίτητο για ιατρικούς λόγους, αλλά συχνά προκαλείται απλώς για την ευκολία της μητέρας ή του γιατρού. Να μερικά αποτελέσματα μιας προσεκτικής έρευνας που έγινε από Βρεταννούς γιατρούς, συγκρίνοντας μωρά που γεννήθηκαν από τεχνητό και φυσικό τοκετό:

«Οι υγιείς γυναίκες, χωρίς καμιά ιατρική ή μαιευτική ανωμαλία, που επιτρέπεται να γεννήσουν φυσιολογικά, σχεδόν όλες γεννάνε χωρίς επιπλοκές . . . Οι γυναίκες στην ομάδα τεχνητού τοκετού, που κι αυτές δεν είχαν ιατρικές ή μαιευτικές επιπλοκές, όχι μόνο χρειάστηκαν περισσότερη επέμβαση στη διάρκεια του τοκετού, αλλά είχαν και περισσότερες πιθανότητες να τους τραβήξουν το παιδί τους με τσιμπίδα ή με Καισαρική τομή . . . Τα μωρά που γεννήθηκαν από τεχνητό τοκετό φαινόταν να βρίσκονταν σε χειρότερη μάλλον κατάσταση από κείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά, διότι τα περισσότερα απ’ αυτά χρειάσθηκε να επανέλθουν στη ζωή με χρησιμοποίηση καθετήρων.»—Μπρίτις Τζόρναλ οφ Ομπστέτρικς εντ Τζυνεκόλοτζυ.

Πρέπει να εκθέσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας σε τέτοιους κινδύνους χάριν ευκολίας;

Η ΔΙΑΙΤΑ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί σας με τρόπους που μπορεί να μην υποψιάζεστε.

«Πολλά υπερδραστήρια παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί ότι είναι υπερδραστήρια ακόμη και πριν γεννηθούν. Η μητέρα τρώει μια ορισμένη τροφή και το παιδί γίνεται υπερδραστήριο. Θα μπορούσε απλώς να είναι απλή παλαιού τύπου ζάχαρη στο διαιτολόγιο της, αντί να είναι μια χωρίς θερμίδες, ραφιναρισμένη τροφή που την τρώει σε μεγάλες ποσότητες.»—Δρ Ρέυ Γουώντερλιτς, παιδίατρος.

Τα παιδιά που δεν τρέφονται καλά στη γέννηση μπορεί να χρειασθεί να περάσει πολύς καιρός για να φθάσουν τ’ άλλα παιδιά, ή μπορεί να μην τα φθάσουν ποτέ.

«Για κάθε δύο πάουντς διαφοράς στο βάρος του νεογέννητου πιο κάτω από το κανονικό, αντιστοιχεί μια 6-μηνη καθυστέρηση στην ικανότητα αναγνώσεως στην ηλικία των επτά ετών, μια διαφορά που σε γενικές γραμμές μπορεί να συγκριθεί με 10 βαθμούς στο Πηλίκο Νοημοσύνης.»—Δρ Νέβιλ Μπάτλερ, του Πανεπιστημίου Μπρίστολ της Αγγλίας διευθυντής μιας μαζικής μελέτης για τα αποτελέσματα της κακής διατροφής των εμβρύων.

Η κατάλληλη διατροφή είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όταν η μέλλουσα μητέρα είναι εφηβικής ηλικίας και το αναπτυσσόμενο σώμα της συναγωνίζεται το μωρό της για τροφή. «Η εφηβικής ηλικίας έγκυος είναι παραδεδεγμένο ότι βρίσκεται σε κίνδυνο από ιατρική, διαιτητική και κοινωνική πλευρά . . . Οι δίαιτες των περισσοτέρων μαθητών διαπιστώθηκε ότι παρείχαν λιγότερο από τα δύο τρίτα των Συνιστώμενων Διαιτητικών Μερίδων (RDA) για έγκυες εφηβικής ηλικίας σε ένα ή περισσότερα κύρια θρεπτικά στοιχεία σχεδόν το ένα τρίτο από τις εγκυμοσύνες παρουσίαζαν αναιμία από έλλειψη σιδήρου.»—Περιοδικό του Αμερικανικού Συνδέσμου Διατροφής.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ακόμη και σε μέτρια ποσότητα μπορεί να είναι επικίνδυνο για το έμβρυο. «Το πολύ ποτό, και ίσως ακόμη και το μέτριο ποτό από έγκυες γυναίκες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα αγέννητα παιδιά τους. Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από διανοητική καθυστέρηση και άλλες ανωμαλίες, εμφανίζεται σε μερικά παιδιά αλκοολικών γυναικών. Γενετικές βλάβες παρατηρήθηκαν επίσης στα παιδιά μερικών γυναικών που έπιναν μόνα 60 γραμμάρια οινοπνεύματος καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μειωμένο βάρος του βρέφους κατά την γέννα (που συχνά έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο για το νεογέννητο) παρατηρήθηκε επίσης μεταξύ των παιδιών μερικών γυναικών που πίνουν δυο ποτά την ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και σε μια έρευνα αποδείχθηχε ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο ποτών τη βδομάδα και των αποβολών.»—Επιστημονικά Νέα.

Αν το ποτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τόσο επικίνδυνο, γιατί κανένας δεν το είπε αυτό προηγουμένως; Οι επιστήμονες κάνουν το ίδιο ερώτημα. «Όλες οι ειδήσεις δείχνουν ότι το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι πολύ συνηθισμένο», γράφει η καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μαίρυ Έλλεν Έιβερυ. «Είναι απίστευτο που μας διέφευγε τόσο καιρό ενώ πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα.»

«Δεν μιλούμε για συστηματικές αλκοολικές», παρατηρεί ένας ερευνητής από το Σηάττλ της Ουάσινγκτον. «Μιλούμε για κανονικές γυναίκες.»

«Καθώς η έρευνα για οινόπνευμα στο έμβρυο συνεχίσθηκε, αποδείχθηκε ότι καμιά ποσότητα οινοπνεύματος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας.»—Δρ Ρουθ Λιττλ, Διευθύντρια στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Πρόγραμμα Εγκυμοσύνης και Υγείας.

Το μήνυμα είναι σαφές. Αν είσαστε έγκυος και θέλετε ν’ αποφύγετε κάθε κίνδυνο, μην πίνετε. Αν προσκαλούσατε κάποιον σε δείπνο, και αρνιόταν να πιει, λέγοντας ότι το οινόπνευμα βλάπτει την υγεία του, θα τον πιέζατε; Γιατί πιέζετε τον «προσκεκλημένο» στην κοιλιά σας να πιει όταν θα μπορούσε αυτό να τον καταστρέψει για όλη του τη ζωή;

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ είναι επικίνδυνο στο μωρό σας για αρκετούς λόγους.

Το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για πλατσέντα πρέβια, μια κατάσταση στην οποία ο πλακούντας προσδένεται αφύσικα χαμηλά στη μήτρα, προκαλώντας επικίνδυνες επιπλοκές στη διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 50.000 εγκυμοσύνες.

Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κατά 52 τοις εκατό, ανεξάρτητα απ’ όλους τους άλλους παράγοντες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

«Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ζυγίζουν λιγότερο από κείνα που γεννιούνται από μητέρες που δεν καπνίζουν. Ο βαθμός της χαμηλότερης αναλογίας γεννήσεων συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε.»—Νυστέρι.

Τι το προκαλεί αυτό; «Πιστεύεται ότι η έλλειψη οξυγόνου είναι ο κύριος λόγος», λέει ο Δρ Τζέιμς Ράιτ της Αυστραλίας. Όταν καπνίζετε, μέρος της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας «εξαπατάται» και μεταφέρει μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα δηλητηριώδες αέριο, αντί οξυγόνου. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ουαλία, οι γυναίκες που σταμάτησαν να καπνίζουν ακόμη και 48 ώρες πριν γεννήσουν αύξησαν το διαθέσιμο οξυγόνο στο αίμα τους κατά 8 τοις εκατό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τ’ αφροδίσια νοσήματα ή η τοξικομανία, είναι βλαβερά για τα αγέννητα παιδιά τους. Αλλά ξέρατε ότι πράγματα που ίσως τα παίρνουμε σαν δεδομένα—ο καφές, η ασπιρίνη, τα ηρεμιστικά, οι άχρηστες τροφές, πολλά συνηθισμένα φάρμακα, το οινόπνευμα και ο καπνός—μπορούν κι αυτά να είναι επικίνδυνα;

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ

Η εγκατάλειψη αυτών των πραγμάτων, τουλάχιστον για την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, μπορεί ν’ απαιτήσει εγκράτεια, αλλά μήπως δεν αξίζει; Αν περιμένετε μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας για να του δείξετε ότι το αγαπάτε, θα ήταν πολύ αργά. Γιατί να μην αρχίσετε να δείχνετε αυτή την αυτοθυσιαστική αγάπη αμέσως όταν παίρνετε την απόφαση ν’ αποκτήσετε μωρό;

*** g81 22/11 σ. 5-10 Είσαστε Φίλος του Αγέννητου Παιδιού; ***

Recommended For You