Είναι ο Κόσμος Εκτός Ελέγχου ή Μήπως Όχι;

«Το Ρολόι της Αποκάλυψης είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο συμβολικό ρολόι που δείχνει πόσο κοντά είμαστε στο να καταστρέψουμε τον πολιτισμό μας με τις επικίνδυνες τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει. Η πιο απειλητική από αυτές είναι τα πυρηνικά όπλα, αλλά κίνδυνο επίσης αποτελούν και οι τεχνολογίες που συντελούν στην κλιματική αλλαγή, οι εκκολαπτόμενες βιοτεχνολογίες και η κυβερνοτεχνολογία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να προξενήσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στον τρόπο της ζωής μας και στον πλανήτη είτε εκούσια είτε από κακό υπολογισμό είτε από ατύχημα».​—Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists).

ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ξεκίνησε με ένα ζοφερό διάγγελμα της επιστημονικής κοινότητας. Μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ο κόσμος έχει πλησιάσει στη χειρότερη καταστροφή όλων των εποχών. Για να δείξουν πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή, μετακίνησαν τον λεπτοδείκτη στο συμβολικό Ρολόι της Αποκάλυψης 30 δευτερόλεπτα μπροστά. Το Ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει τώρα μόλις δυόμισι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή πριν από μια παγκόσμια καταστροφή. Ποτέ άλλοτε δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στα μεσάνυχτα εδώ και πάνω από 60 χρόνια!

Το 2018, οι επιστήμονες σκοπεύουν να επαναξιολογήσουν πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Θα δείξει πάλι το Ρολόι της Αποκάλυψης ότι επίκειται μια άνευ προηγουμένου καταστροφή; Τι νομίζετε εσείς; Είναι ο κόσμος εκτός ελέγχου; Ίσως σας είναι κάπως δύσκολο να απαντήσετε. Στο κάτω κάτω, ακόμη και οι ειδικοί είναι διχασμένοι. Δεν πιστεύουν όλοι ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό. Ισχυρίζονται πως έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας θα υπάρχουν επ’ άπειρον και ότι η ποιότητα της ζωής μας θα βελτιωθεί. Είναι αξιόπιστα αυτά τα στοιχεία; Τελικά, είναι ο κόσμος εκτός ελέγχου ή μήπως όχι;

Recommended For You