Γνωρίζετε τα αντιοξειδωτικά του καλοκαιριού;

Γνωρίσετε τι είναι τα αντιοξειδωτικά του καλοκαιριού και για ποιο λόγο είναι καλό να τα λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας;

Μιας που βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας έναν εύκολο κανόνα που συζητήσαμε με την κα Γεωργίου στην εκπομπή Υγεία πάνω Απ’ Όλα, ώστε να έχετε όλα τα αυτά τα συστατικά στη διατροφή σας. Ποιος είναι ο κανόνας αυτός;… Ο Κανόνα των Χρωμάτων! Ο κανόνας αυτός φυσικά δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι, αλλά είναι σημαντικό να τον θυμάστε όλο τον χρόνο.

Τι σημαίνει αυτό;

Όσο περισσότερα διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών καταναλώσετε σε μία ημέρα τόσο περισσότερα και διαφορετικά αντιοξειδωτικά προσλαμβάνετε. Μερικά παραδείγματα:

– Το βαθύ κόκκινο χρώμα μαρτυρά την παρουσία λυκοπενίου και πολυφαινόλών.
– Το κίντρινο ή πορτοκαλί χρώμα σχετίζεται με την παρουσία καροτενοειδών.
– Το πράσινο χρώμα μας δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και χλωροφύλλες.
– Το μπλέ και μωβ χρώμα μαρτυρούν την παρουσία ανθοκυανινών.
– Ακόμη και τα λευκά φρούτα και λαχανικά, που έχουν πιο ουδέτερο χρώμα (π.χ. σκόρδο) προσφέρουν πληθώρα αντιοξειδωτικών.

Σας φαίνονται άγνωστες οι παραπάνω λέξεις; Θυμηθείτε ότι είτε το συστατικό λέγεται λυκοπένιο, είτε ανθοκυανίνη, είτε β-καροτένιο κ.ο.κ, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού,προστατεύει από υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών και καθένα από αυτά συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, στην καλύτερη όραση το βράδυ και πολλά-πολλά ακόμη.

Για μεγαλύτερη ευκολία, έχω φτιάξει έναν αναλυτικό πίνακα στο ακόλουθο άρθρο: https://www.diaitologos.com/antiokseidotika, ώστε να γνωρίσετε σε ποια τρόφιμα βρίσκονται τα παραπάνω αντιοξειδωτικά.

Recommended For You