Γιατί Υπέφερε και Πέθανε ο Ιησούς;

Ήταν άνοιξη του 33 Κ.Χ. όταν εκτελέστηκε ο Ιησούς ο Ναζωραίος. Τον είχαν κατηγορήσει ψευδώς για στασιασμό, τον είχαν μαστιγώσει άγρια και τον είχαν καρφώσει σε ξύλο. Πέθανε με φρικτούς πόνους. Ωστόσο, ο Θεός τον επανέφερε στη ζωή και, 40 μέρες μετά, ο Ιησούς αναλήφθηκε στον ουρανό.

images

Αυτή η συγκλονιστική αφήγηση φτάνει σε εμάς μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών, της κοινώς αποκαλούμενης Καινής Διαθήκης. Συνέβησαν πραγματικά όσα αναφέρονται εκεί; Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα που μας αφορά. Αν δεν συνέβησαν, η Χριστιανική πίστη δεν έχει καμιά αξία και η ελπίδα για αιώνια ζωή στον Παράδεισο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ευσεβής πόθος. (1 Κορινθίους 15:14) Από την άλλη μεριά, αν αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πραγματικά, τότε υπάρχει λαμπρό μέλλον για την ανθρωπότητα, ένα μέλλον το οποίο μπορείτε να έχετε και εσείς. Είναι λοιπόν πραγματικές ή φανταστικές οι αφηγήσεις των Ευαγγελίων;

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ανόμοια με ευφάνταστους θρύλους, τα συγγράμματα των Ευαγγελίων χαρακτηρίζονται από σχολαστική ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, κατονομάζουν πολλές πραγματικές τοποθεσίες, αρκετές από τις οποίες μπορεί κάποιος να επισκεφτεί ακόμα και σήμερα. Μιλούν για πραγματικούς ανθρώπους, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώνεται από ιστορικούς.Λουκάς 3:1, 2, 23.

 Ιστορικοί του πρώτου και του δεύτερου αιώνα αναφέρθηκαν στον Ιησού. * Η περιγραφή των Ευαγγελίων για τον τρόπο με τον οποίο θανατώθηκε συμφωνεί με τις ρωμαϊκές μεθόδους εκτέλεσης της εποχής. Επιπλέον, τα γεγονότα εξιστορούνται αντικειμενικά και με ειλικρίνεια—δίνοντας μάλιστα και αρνητική εικόνα για κάποιους μαθητές του. (Ματθαίος 26:56· Λουκάς 22:24-26· Ιωάννης 18:10, 11) Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι συγγραφείς των Ευαγγελίων ήταν έντιμοι και ακριβείς σε όσα έγραψαν για τον Ιησού.

ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ;

Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Ιησούς έζησε και πέθανε, μερικοί αμφισβητούν την ανάστασή του. Ακόμα και οι απόστολοί του δεν πίστεψαν αρχικά τα νέα ότι είχε επανέλθει στη ζωή. (Λουκάς 24:11) Ωστόσο, όλες οι αμφιβολίες εξανεμίστηκαν όταν τόσο εκείνοι όσο και άλλοι μαθητές είδαν τον αναστημένο Ιησού σε διαφορετικές περιπτώσεις. Κάποια φορά, μάλιστα, υπήρχαν περισσότεροι από 500 αυτόπτες μάρτυρες.1 Κορινθίους 15:6.

Με κίνδυνο να συλληφθούν και να θανατωθούν, οι μαθητές διακήρυξαν θαρραλέα την ανάσταση του Ιησού σε όλους—ακόμα και σε εκείνους που τον είχαν εκτελέσει. (Πράξεις 4:1-3, 10, 19, 20· 5:27-32) Υπήρχε περίπτωση τόσο πολλοί μαθητές να έδειχναν τόσο μεγάλο θάρρος αν δεν ήταν απολύτως βέβαιοι ότι ο Ιησούς είχε όντως αναστηθεί; Στην ουσία, το ότι η ανάσταση του Ιησού συνέβη πραγματικά είναι η κινητήρια δύναμη για την απήχηση της Χριστιανοσύνης στον κόσμο τότε και τώρα.

Οι αναφορές των Ευαγγελίων στον θάνατο και στην ανάσταση του Ιησού έχουν όλα τα απαραίτητα γνωρίσματα μιας αυθεντικής ιστορικής αφήγησης. Αν τις διαβάσετε με προσοχή θα πειστείτε ότι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πραγματικά. Η πεποίθησή σας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω αν καταλάβετε γιατί συνέβησαν. Το επόμενο άρθρο θα το εξηγήσει αυτό.

Recommended For You