Γιατί Είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά Πολιτικά Ουδέτεροι;

imagesΟι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι πολιτικά ουδέτεροι για θρησκευτικούς λόγους, επειδή ακολουθούν τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής. Δεν ασκούμε πολιτική πίεση, δεν ψηφίζουμε κόμματα και υποψηφίους, δεν βάζουμε υποψηφιότητα για κυβερνητικά αξιώματα και δεν συμμετέχουμε σε καμιά προσπάθεια που αποσκοπεί σε αλλαγή της κυβέρνησης. Η στάση που διακρατούμε έχει ισχυρές βάσεις στην Αγία Γραφή. Συγκεκριμένα:

  • Ακολουθούμε το παράδειγμα του Χριστού, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί πολιτικό αξίωμα. (Ιωάννης 6:15) Δίδαξε τους μαθητές του να “μην είναι μέρος του κόσμου” και τους κατέστησε σαφές ότι δεν θα έπρεπε να παίρνουν θέση σε πολιτικά ζητήματα.—Ιωάννης 17:14,16· 18:36· Μάρκος 12:13-17.

  • Είμαστε πιστοί στη Βασιλεία του Θεού, σχετικά με την οποία ο Χριστός είπε: «Αυτά τα καλά νέα της βασιλείας θα κηρυχτούν σε όλη την κατοικημένη γη». (Ματθαίος 24:14) Ως εκπρόσωποι αυτής της Βασιλείας και έχοντας την αποστολή να διακηρύξουμε τον ερχομό της, παραμένουμε ουδέτεροι όσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις όλων των χωρών, περιλαμβανομένης και της χώρας στην οποία ζούμε.—2 Κορινθίους 5:20· Εφεσίους 6:20.

  • Επειδή παραμένουμε ουδέτεροι, έχουμε την παρρησία να μεταδίδουμε τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού σε ανθρώπους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων. Προσπαθούμε να δείξουμε, όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τις πράξεις μας ότι βασιζόμαστε στη Βασιλεία του Θεού για την επίλυση των προβλημάτων της ανθρωπότητας.—Ψαλμός 56:11.

  • Επειδή δεν μας χωρίζουν πολιτικές αντιπαλότητες, είμαστε μια ενωμένη διεθνής αδελφότητα. (Κολοσσαείς 3:14· 1 Πέτρου 2:17) Αντιθέτως, οι θρησκείες που αναμειγνύονται στην πολιτική διχάζουν τα μέλη τους.—1 Κορινθίους 1:10.

Σεβασμός για τις κυβερνήσεις. Παρότι δεν συμμετέχουμε στην πολιτική, σεβόμαστε την εξουσία της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε χώρα και αν ζούμε. Ακολουθούμε την εντολή της Αγίας Γραφής: «Κάθε ψυχή ας υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες». (Ρωμαίους 13:1) Υπακούμε στους νόμους, πληρώνουμε τους φόρους και υποστηρίζουμε τις κυβερνητικές προσπάθειες που προάγουν την ευημερία των πολιτών. Δεν συμμετέχουμε σε ανατρεπτικές ενέργειες. Απεναντίας, όπως μας συμβουλεύει η Αγία Γραφή, προσευχόμαστε για «τους κυβερνήτες και για όλους εκείνους που ασκούν την εξουσία», ειδικά όταν αυτοί πρόκειται να πάρουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν την ελευθερία λατρείας.—1 Τιμόθεο 2:1, 2, Νεοελληνική Δημοτική Μετάφραση.

Σεβόμαστε επίσης το δικαίωμα που έχουν οι συνάνθρωποί μας να παίρνουν τις προσωπικές τους αποφάσεις όσον αφορά τα πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, δεν διαταράσσουμε τη διεξαγωγή των εκλογών ούτε εμποδίζουμε τους άλλους να ψηφίσουν.

Αποτελεί η ουδετερότητά μας μια σύγχρονη καινοτομία; Όχι. Την ίδια ακριβώς στάση απέναντι στις κυβερνητικές εξουσίες διακρατούσαν και οι απόστολοι καθώς και οι υπόλοιποι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα. Το βιβλίο Πέρα από τις Καλές Προθέσεις (Beyond Good Intentions) λέει: «Οι πρώτοι Χριστιανοί θεωρούσαν υποχρέωσή τους να τιμούν τις κυβερνητικές αρχές, αλλά δεν πίστευαν στη συμμετοχή στις πολιτικές υποθέσεις». Παρόμοια, ο θρησκευτικός συγγραφέας Ωριγένης (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.) έγραψε ότι οι Χριστιανοί «αρνούνταν τα πολιτικά αξιώματα».

Απειλεί η πολιτική ουδετερότητά μας την εθνική ασφάλεια; Όχι. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ειρηνόφιλοι πολίτες από τους οποίους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι κυβερνητικές αρχές. Δείτε τι ανέφερε σχετικά με την πολιτική ουδετερότητά μας μια έκθεση του 2001 από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας: «Κάποιοι σήμερα αποδοκιμάζουν τη στάση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Αυτή η στάση ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κατηγορήθηκαν από τα ολοκληρωτικά ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα του παρελθόντος». Ωστόσο, ακόμη και το διάστημα που οι Μάρτυρες καταπιέζονταν από το σοβιετικό καθεστώς «παρέμειναν νομοταγείς πολίτες. Εργάζονταν έντιμα και αφίλαυτα στα κολχόζ και σε βιομηχανικές μονάδες και δεν αποτελούσαν καμιά απειλή για το κομμουνιστικό καθεστώς». Η έκθεση ανέφερε κλείνοντας ότι και σήμερα οι πεποιθήσεις και οι ενέργειες των Μαρτύρων του Ιεχωβά «δεν υπονομεύουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα κανενός κράτους».

πηγή

Recommended For You