Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από πλαστικά μπουκάλια που έχουν εκτεθεί στον ήλιο

imagesΑκούμε συχνά ότι δεν πρέπει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχουμε ξεχάσει για μέρες στο αυτοκίνητο και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη αυξάνεται κατακόρυφα.

Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό και πώς δικαιολογείται;

Σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου της Φλόριντα, η έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη θα μπορούσε να απελευθερώσει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.

Η εν λόγω μελέτη που εξέτασε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού, άλλαξε τις τρέχουσες συστάσεις γύρω από τα επιθυμητά επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Ενώ τα σημερινά χαμηλά επίπεδα στον τομέα των πλαστικών έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές σε αυτήν την τελευταία μελέτη παρακολούθησαν αυτά τα δήθεν αβλαβή επίπεδα να μεγαλώνουν σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, όταν άφησαν τα μπουκάλια σε 70°C ζέστη

Αν και η ακραία ζέστη είναι ένα τραβηγμένο σενάριο, οι οδηγοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εσωτερική θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο σε μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί να φτάσει τους 55°C και να αγγίξει τους 77°C.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.

Όταν όμως θερμαίνεται, το υλικό αυτό απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που σύμφωνα με τους επιστήμονες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα.

Επειδή όμως οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, πριν πιείτε από το ξεχασμένο μπουκάλι που έχετε αφήσει στο αυτοκίνητο σκεφτείτε το καλά..

http://www.onmed.gr

Recommended For You