Γιατί έχουμε πηγούνι;

Είναι κάτι που το έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά για ποιο λόγο; Αναφερόμαστε στο πηγούνι. Το Mental Floss είχε την ίδια ακριβώς απορία και αποφάσισε να βρει την απάντηση. «Η παρουσία του πηγουνιού είναι κάτι που χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε τους μοντέρνους ανθρώπους», λέει στο site ο Νέιθαν Χόλτον, όποιος μελετά κρανιοπροσωπική βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ο λόγος όμως της ύπαρξής του παραμένει άγνωστος. Γιατί το έχουμε;

images

Για να πάρουν κάποιες απαντήσεις, ο Χόλτον και η ομάδα του μελέτησαν την ανάπτυξη προσώπου 40 ατόμων καθώς έγιναν από παιδιά ενήλικοι, και συμπέραναν ότι τα πηγούνια μας αναπτύχθηκαν καθώς τα πρόσωπά μας άρχισαν να γίνονται μικρότερα από αυτά των προγόνων μας – κατά 15% για την ακρίβεια.

Καθώς λοιπόν, όπως εξηγεί ο Χόλτον, το πάνω και το κάτω μέρος του προσώπου μας «μάζεψε» προς τα πίσω, το πηγούνι άρχισε να ξεχωρίσει περισσότερο.

Για ποιο λόγο όμως άρχισε το πρόσωπό μας να συρρικνώνεται; Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Ρόμπερτ Φρανκίσκους, έχει να κάνει με το πώς εξελιχθήκαμε από κυνηγούς σε άτομα που άρχισαν να ζουν σε κοινότητες. Χωρίς την ανάγκη να πολεμάμε επιθετικά, αναπτύξαμε προσωπικές σχέσεις και έτσι οι ορμόνες μας άλλαξαν. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μας έπεσαν και έτσι τα πρόσωπα, αλλά και τα σώματά μας, έγιναν μικρότερα.

Για να αναπτύξουν οι μοντέρνοι άνθρωποι σχέσεις, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να επικοινωνήσουν, έπρεπε τα αρσενικά να είναι σε θέση ανεχθούν το ένα το άλλο. Για αυτό, όπως λέει ο Φρανκίσκους, «έπρεπε να υπάρχει περισσότερη φιλική περιέργεια παρά επιθετικότητα. Και η απόδειξη για αυτό βρίσκεται στην αρχιτεκτονική του προσώπου.»

Οι αλλαγές στη διατροφή και το μαγείρεμα ίσως επίσης να έπαιξαν κάποιον ρόλο για τα μικρά πρόσωπα και τα πηγούνια μας. «Μασάμε αρκετά λιγότερο και δεν μασάμε φαγητά που είναι το ίδιο σκληρά,» λέει ο Χόλτον. «Άσχετα από το γιατί έγινε, όταν βλέπουμε ένα πηγούνι, φρύδια που δεν έχουν κόκκαλο που προεξέχει ή άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά στους μοντέρνους ανθρώπους, πολλά αυτά μοιάζουν να ταιριάζουν καλύτερα σε ένα μικρότερο πρόσωπο.»

πηγή

Recommended For You