Βρούτσης: Νέα προγράμματα για ανέργους τους πρώτους μήνες του 2014

Προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για περίπου 74.000 ανέργους αναμένεται να προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2014, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την ανεργία.

Τα κονδύλια θα διοχετευθούν σε δράσεις επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, για δράσεις ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και ενίσχυση της μικροεπιχειρηματικότητας.

Στη χθεσινή (16/1/2014) εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ, ο κ. Βρούτσης έθεσε την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας ως κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου του και συνολικά της κυβέρνησης για το 2014. Προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης εντός του έτους, με την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Εστίασε ειδικότερα στο νέο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη νεολαία – Youth Guarantee», το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Youth Employment Initiative». Το πρόγραμμα θα ωφελήσει 230.000 νέους από 15 έως 24 ετών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, είτε μέσω τοποθέτησής τους σε επιχειρήσεις είτε μέσω δράσεων κατάρτισης.

Η προκήρυξη του προγράμματος εκτιμάται, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ότι θα εκδοθεί μέχρι το Μάιο, αφού πρώτα εγκριθεί το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, εντός του 2014, θα προκηρυχθεί πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30 έως 66 ετών, καθώς και νέα προγράμματα ΤοπΣΑ που θα δημιουργήσουν επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργείται ένα μόνιμο αξιόπιστο σύστημα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, αποτυπώνεται δηλαδή ο «σφυγμός της αγοράς» και η ανάγκη των επιχειρήσεων για ειδικότητες και προσόντα υποψήφιων εργαζομένων.

Στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, ο Υπουργός τόνισε ότι το 2014 είναι η χρονιά που φέρνει τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πιλοτικά σε 2 περιοχές της χώρας από τα μέσα του έτους, και καθολικά από το 2015.

 

Recommended For You