Βιέννη η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζεις

Ευρωπαϊκές κυρίως πόλεις προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής παρά την οικονομική αστάθεια που παρατηρείται στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα που αυξάνεται λόγω της εξόδου το Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Για ένατη συνεχή χρονιά η Βιέννη επιλέγεται ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς σύμφωνα με δημοσίευμα της The Telegraph. Η ετήσια έρευνα «Quality of Living» συνέκρινε 231 μητροπόλεις εξετάζοντας παράγοντες όπως η εγκληματικότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι δημόσιες υπηρεσίες, η στέγαση και η προσωπική ελευθερία.

H Aθήνα βρίσκεται στην 86η θέση που είναι η υψηλότερη θέση από τις πόλεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μια θέση ψηλότερα από την Λευκωσία (87η) με τη Σόφια να βρίσκεται στην 116η, την Κωσταντινούπολη στην 134η στην 139η θέση το Βελιγράδι τα Σκόπια στην 164 θέση τα Τίρανα στην 176η

Οι 20 κορυφαίες πόλεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες με την πρώτη «πεντάδα» εκτός της Αυστριακής πρωτεύουσας να ολοκληρώνουν οι Ζυρίχη, Οκλαντ, Μόναχο και Βανκούβερ.

Στην 20αδα συναντούμε άλλες τέσσερις Γερμανικές πόλεις (Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Αμβούργο) μαζί με τρεις Ελβετικές πόλεις (Γενεύη, Βασιλεία και Βέρνη), δυο πόλεις του Καναδά (Τορόντο και Οτάβα), δυο από την Αυστραλία (Σύδνεϋ και Μελβούρνη και μια από Δανία (Κοπεγχάγη) και Ολλανδία (Άμστερνταμ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μοναδική «νεοεισερχόμενη» πόλη στην 20αδα είναι το Λουξεμβούργο. Στην 41η θέση βρίσκεται το Λονδίνο που αποτελεί και την υψηλότερη θέση για βρετανική πόλη. Ωστόσο, είναι μια θέση χαμηλότερα από την αντίστοιχη μέτρηση ένα χρόνο πριν εξαιτίας του Brexit και κυρίως λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων και αυξημένης κίνησης.

Για τις ΗΠΑ το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται στην υψηλότερη θέση (30η). Τέλος, όσον αφορά στη Δυτική Ευρώπη το Οσλο κατέκτησε την 25η θέση και η Λισαβόνα την 38η ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ανέβηκαν έξι και πέντε θέσεις αντίστοιχα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Οι πόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις είναι η Σιγκαπούρη και το Μοντεβιδέο. Η πρωτεύουσα του Μαυρίκιου, Port Louis κατέκτησε την 83η θέση και την πρώτη όσον αφορά σε Αφρικανικές πόλεις για την ποιότητα διαβίωσης και ακολούθησαν οι: Durban (89η θέση), Κέιπ Ταουν (94η θέση) και Γιοχάνεσμπουργκ (95η θέση).

Recommended For You