Βίαιο Έγκλημα—Τι Συμβαίνει Επιτέλους;

imagesΟ ΦΡΑΝΚ και η Γκαμπριέλα περπατούσαν στην παραλία του Όρεγκον στις ΗΠΑ νωρίς το πρωί, παρατηρώντας την ανατολή του ήλιου. Δεν μπορούσαν να υποψιαστούν τι επρόκειτο να τους συμβεί. Λίγα λεπτά αργότερα, ήταν και οι δύο νεκροί, έχοντας πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση στο κεφάλι. Ήταν ένα έγκλημα εκδίκησης; Ή μήπως ζήλιας; Τίποτα από τα δύο. Ο οπλοφόρος, ένας άγνωστος, πραγματοποίησε μια φαντασίωσή του—ήθελε να ξέρει πώς αισθάνεται κανείς όταν σκοτώνει κάποιον άλλον.

«Την Κυριακή 28 Απριλίου 1996, ο Μάρτιν Μπράιαντ κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα του Δυτικού κόσμου διασκεδάζοντας με την ψυχή του. Πυροβολώντας όποιον έβρισκε μπροστά του καθώς περιφερόταν στο Πορτ Άρθουρ της Τασμανίας, έζησε τη μεγάλη συγκίνηση του θριάμβου και της δύναμης». (Μελέτη της Παρακμής Μας [A Study of Our Decline], του Φίλιπ Άτκινσον) Προκάλεσε επίσης το θάνατο 35 ανθρώπων!

Ένας 65χρονος συνταξιούχος στον Καναδά είχε βγει νωρίς το πρωί για τη συνηθισμένη του βόλτα με το ποδήλατο. Καθώς προχωρούσε, τον χτύπησε από πίσω ένας οδηγός ο οποίος τον εγκατέλειψε θεωρώντας τον νεκρό. Το ποδήλατό του παρασύρθηκε στο δρόμο από το αυτοκίνητο σε απόσταση 700 μέτρων περίπου. Στην αρχή, υπήρχε η άποψη πως επρόκειτο για τυπική περίπτωση εγκατάλειψης θύματος σε δυστύχημα, αλλά η περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι το θύμα είχε χτυπηθεί από τον οδηγό ενός κλεμμένου αυτοκινήτου ο οποίος έκανε μια τρελή κούρσα. Από ό,τι φαίνεται, η σύγκρουση με τον ποδηλάτη ήταν μέρος της «συγκίνησης».

Διαφορετικό Είδος Εγκλήματος;

Το έγκλημα χαρακτηρίζει την κοινωνία μας επί αιώνες, αλλά τα είδη εγκλήματος που αναφέρθηκαν παραπάνω κάνουν τους ανθρώπους να αναφωνούν: «Γιατί; Πώς θα μπορούσε κάποιος ακόμη και να διανοηθεί να κάνει κάτι τέτοιο;» Μολονότι κοινές εγκληματικές πράξεις, όπως η κλοπή ή η απάτη, ίσως δεν κάνουν εντύπωση σε πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια αυξανόμενη κατηγορία πράξεων οι οποίες προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και κάνουν τους ανθρώπους να λένε: “Μα είναι παράλογο! Τι συμβαίνει επιτέλους σε αυτόν τον κόσμο;”

Τέτοιου είδους εγκλήματα είναι διαφορετικά. Συνήθως είναι αποτρόπαια και άγρια. Όπως φαίνεται στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν, συχνά διαπράττονται σε βάρος αθώων ανθρώπων οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους δράστες. Επιπλέον, πολλές φορές το κίνητρο πίσω από αυτά τα βίαια εγκλήματα δεν είναι προφανές. Ο κατάλογος τέτοιων αλόγιστων πράξεων είναι ατελείωτος.

Τον Απρίλιο του 1999 στο Κολοράντο των ΗΠΑ, 2 μαθητές σε κάποιο σχολείο πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 άλλους μαθητές και έναν καθηγητή και κατόπιν αυτοκτόνησαν. Το 1982, ένας άντρας πέθανε στην Καλιφόρνια αφού πήρε ένα απλό φάρμακο, που δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, στο οποίο κάποιος είχε προσθέσει στρυχνίνη. Το 1993, στο Μπουτλ του Μέρσεϊσαϊντ, στην Αγγλία, δύο δεκάχρονα αγόρια παρέσυραν τον δίχρονο Τζέιμς Μπάλτζερ έξω από το εμπορικό κέντρο όπου βρισκόταν με τη μητέρα του, η οποία αγόραζε κρέας. Τον οδήγησαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Μερικές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές, όπως η επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο το 1995. Η Ιαπωνία συγκλονίστηκε όταν μέλη κάποιας αίρεσης απελευθέρωσαν δηλητηριώδες αέριο εκεί, θανατώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλα. Λίγοι μπορούν να ξεχάσουν την καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και την επίθεση στο Πεντάγωνο, στην Ουάσινγκτον, D.C., που στοίχισαν τη ζωή περίπου 3.000 ανθρώπων, καθώς και τις περσινές βομβιστικές ενέργειες στο Μπαλί της Ινδονησίας που αφαίρεσαν σχεδόν 200 ζωές.

Είναι φανερό ότι τέτοια βίαια εγκλήματα έχουν γίνει πολύ διαδεδομένα. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, επηρεάζοντας πολλά έθνη και τάξεις ανθρώπων.

Σε μερικές περιπτώσεις, νομίζει κανείς πως οι δράστες συναγωνίζονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να δουν ποιος μπορεί να διαπράξει το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Επιπλέον, τα εγκλήματα μίσους γίνονται ολοένα και πιο κοινά. Διαπράττονται με υπερβολική σκληρότητα σε βάρος ανθρώπων των οποίων το μόνο «λάθος» είναι ότι προέρχονται από διαφορετική φυλή, θρησκεία ή εθνότητα—όπως συνέβη το 1994 όταν περίπου 800.000 Τούτσι δολοφονήθηκαν στη Ρουάντα.

Όλα αυτά κάνουν πολλούς να σκεφτούν: “Τι συμβαίνει; Γίνονταν τέτοια πράγματα στο παρελθόν; Τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από τόσο φοβερά εγκλήματα; Ποια ελπίδα υπάρχει για τη μείωση ή την εξάλειψη τέτοιων άγριων εγκλημάτων;” Τα επόμενα άρθρα θα ασχοληθούν με αυτά καθώς και με άλλα ερωτήματα.

Τα βίαια εγκλήματα πολλές φορές διαπράττονται σε βάρος τυχαίων θυμάτων και χωρίς προφανές κίνητρο

Γιατί Τόσο Πολλά Βίαια Εγκλήματα Σήμερα;

ΟΛΑ τα εγκλήματα είναι κακά. Ωστόσο, τα αλόγιστα, άσκοπα εγκλήματα είναι δυσκολότερο να κατανοηθούν. Το γεγονός ότι το κίνητρό τους συνήθως δεν είναι προφανές προβληματίζει τους ερευνητές. Καθώς τα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικά τα πρόσφατα χρόνια, τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα γίνονται γνωστά σε εκατομμύρια, ακόμη και δισεκατομμύρια άτομα, μέσα σε λίγες ώρες. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι η «βία επηρεάζει όλες τις ηπείρους, όλες τις χώρες και τις περισσότερες κοινωνίες».

Ακόμη και σε μέρη τα οποία θεωρούνταν σχετικά ασφαλή τα προηγούμενα χρόνια, πρόσφατα έχουν εμφανιστεί περισσότερα κρούσματα παράλογων βιαιοτήτων. Λόγου χάρη, στην Ιαπωνία το ποσοστό βίαιων εγκλημάτων ήταν επί μακρόν χαμηλό. Ωστόσο, στην Ικέντα τον Ιούνιο του 2001, κάποιος άντρας που κρατούσε χασαπομάχαιρο πήγε σε ένα σχολείο και άρχισε να μαχαιρώνει ανθρώπους. Μέσα σε 15 λεπτά σκότωσε 8 παιδιά και τραυμάτισε άλλα 15. Αν προσθέσουμε αυτό το περιστατικό σε άλλες εκθέσεις από την Ιαπωνία, όπως εκείνες που αφορούν νεαρά άτομα τα οποία σκοτώνουν εντελώς άγνωστους ανθρώπους απλώς και μόνο για να νιώσουν τη συγκίνηση, καταλαβαίνουμε καθαρά ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ακόμη και σε χώρες όπου τα ποσοστά του εγκλήματος είναι υψηλά, ορισμένες παράλογες πράξεις έχουν προκαλέσει δημόσια αποστροφή. Αυτό συνέβη μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ο ψυχολόγος Ζεράρντ Μπέιλς έκανε το εξής σχόλιο: Κάτι τέτοιο μετατρέπει τον κόσμο σε έναν εντελώς ξένο, επικίνδυνο τόπο στον οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί».

Γιατί το Κάνουν Αυτό;

Δεν υπάρχει μόνο μία εξήγηση για τις πολλές και διάφορες πράξεις παράλογης βίας. Αυτό που κάνει μερικά εγκλήματα πιο δυσερμήνευτα είναι η ακατανόητη φύση τους. Λόγου χάρη, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί κάποιος θα πλησίαζε εντελώς άγνωστους ανθρώπους για να τους μαχαιρώσει μέχρι θανάτου ή γιατί θα πυροβολούσε στην τύχη περνώντας με το αυτοκίνητό του έξω από κάποιο σπίτι.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η βία είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Άλλοι λένε ότι τα παράλογα εγκλήματα δεν μπορούν να εκληφθούν ως αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης φύσης.—Βλέπε το πλαίσιο «Καταδικασμένοι στη Βία;»

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένα πλήθος από παράγοντες και περιστάσεις που επιδρούν καθοριστικά ωθώντας τους ανθρώπους να διαπράττουν ακατανόητες βιαιότητες. Μια έκθεση της Σχολής του FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) στις Ηνωμένες Πολιτείες λέει μάλιστα: «Η ανθρωποκτονία δεν είναι πράξη νηφάλιου, ψυχικά υγιούς, ατόμου». Μερικοί αρμόδιοι θα διαφωνούσαν με τη φρασεολογία αυτής της δήλωσης. Ωστόσο, πολλοί συμφωνούν με αυτό που υποδηλώνει. Για κάποιον λόγο, ο τρόπος σκέψης εκείνων οι οποίοι διαπράττουν παράλογα εγκλήματα δεν είναι φυσιολογικός. Κάτι έχει επηρεάσει τη λογική τους σε τέτοιον βαθμό ώστε να κάνουν αδιανόητα πράγματα. Ποιοι παράγοντες υποκινούν τους ανθρώπους να κάνουν τέτοιες πράξεις; Ας εξετάσουμε μερικές πιθανότητες, όπως έχουν αναφερθεί από ειδικούς.

Κατάρρευση της Οικογενειακής Ζωής

Όταν ο Μαριανίτο Μπαντζανίμπαν, εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στις Φιλιππίνες, ρωτήθηκε από κάποιον αρθρογράφο του Ξύπνα! σχετικά με το παρελθόν των ανθρώπων που διαπράττουν ακραία εγκλήματα, σχολίασε: «Προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες. Τους λείπει η φροντίδα και η αγάπη. Η ηθική υπόσταση των ανθρώπων εκφυλίζεται, με την έννοια ότι δεν έχουν καθοδήγηση και γι’ αυτόν το λόγο παρεκκλίνουν από την ορθή πορεία». Πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι εξασθενημένες οικογενειακές σχέσεις και το βίαιο οικογενειακό παρελθόν είναι κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους επιθετικούς εγκληματίες.

Το Εθνικό Κέντρο των ΗΠΑ για την Ανάλυση των Βίαιων Εγκλημάτων δημοσίευσε μια έκθεση απαριθμώντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τους νέους που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν φονική βία στο σχολείο. Περιλαμβάνονταν οι εξής οικογενειακοί παράγοντες: διαταραγμένη σχέση γονέα-παιδιού, γονείς ανίκανοι να διακρίνουν τα προβλήματα των παιδιών τους, έλλειψη οικειότητας, γονείς που θέτουν λίγα ή καθόλου όρια στη διαγωγή του παιδιού τους, καθώς και παιδιά που είναι υπερβολικά εσωστρεφή, ζουν διπλή ζωή και συνεπώς κρύβουν ένα μέρος της ζωής τους από τους γονείς τους.

Σήμερα πολλά παιδιά είναι θύματα διαλυμένων οικογενειών. Οι γονείς άλλων παιδιών διαθέτουν λίγο χρόνο μαζί τους. Χιλιάδες νεαροί έχουν μεγαλώσει με ανεπαρκή ηθική και οικογενειακή καθοδηγία. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα των παιδιών να αναπτύσσουν κατάλληλους δεσμούς με άλλους, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για αυτά να διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, συχνά χωρίς να έχουν τύψεις.

Ομάδες που Καλλιεργούν το Μίσος και Αιρέσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μερικές ομάδες που καλλιεργούν το μίσος ή αιρέσεις αποτελούν ισχυρή επιρροή για τη διάπραξη ορισμένων εγκλημάτων. Στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, ένας 19χρονος μαύρος περπατούσε προς το σπίτι του επιστρέφοντας από κάποιο εμπορικό κέντρο. Λίγες στιγμές αργότερα, κειτόταν στην άκρη του δρόμου με μια σφαίρα καρφωμένη στο κεφάλι του. Τον είχε πυροβολήσει ένας νεαρός που τον επέλεξε στην τύχη. Γιατί; Λέγεται ότι ο δολοφόνος ήθελε να γίνει μέλος μιας οργάνωσης υπεροχής των λευκών η οποία θα του έκανε ένα τατουάζ με σχήμα ιστού αράχνης ως επιβράβευση για τη δολοφονία ενός μαύρου.

Η επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο το 1995, η μαζική αυτοκτονία στο Τζόουνσταουν της Γουιάνας και οι θάνατοι στην Ελβετία, στον Καναδά και στη Γαλλία 69 μελών του Τάγματος του Ναού του Ήλιου ήταν γεγονότα υποκινούμενα από αιρέσεις. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν την ισχυρή επίδραση που έχουν ασκήσει ορισμένες ομάδες στον τρόπο σκέψης μερικών ατόμων. Χαρισματικοί ηγέτες έχουν ωθήσει ανθρώπους να κάνουν «αδιανόητα» πράγματα δελεάζοντάς τους με κάποιο υποτιθέμενο όφελος.

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Βία

Μερικοί επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι διάφορες μορφές σύγχρονης επικοινωνίας μπορεί να προάγουν την επιθετική συμπεριφορά. Η τακτική έκθεση στη βία που απεικονίζεται στην τηλεόραση, στις κινηματογραφικές ταινίες, στα βιντεοπαιχνίδια και στο Ιντερνέτ λέγεται πως απευαισθητοποιεί τη συνείδηση και υποκινεί σε βίαια εγκλήματα. Ο Δρ Ντάνιελ Μπόρενσταϊν, πρόεδρος του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου, δήλωσε: «Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.000 μελέτες βασισμένες σε 30 και πλέον χρόνια έρευνας οι οποίες καταδεικνύουν ότι η βία που παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας οδηγεί ορισμένα παιδιά σε επιθετική συμπεριφορά». Ο Δρ Μπόρενσταϊν κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επανειλημμένη έκθεση σε κάθε είδους βία που παρουσιάζεται ως ψυχαγωγία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».—Βλέπε το πλαίσιο «Βία στα Παιχνίδια για Κομπιούτερ—Η Άποψη ενός Γιατρού».

Για να φανεί πόσο αληθινό είναι αυτό, συχνά αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση του οπλοφόρου που εκτέλεσε εν ψυχρώ το ζευγάρι το οποίο παρατηρούσε την ανατολή του ήλιου στην παραλία, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, οι κατήγοροι παρουσίασαν στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι ο δράστης που διέπραξε φόνο για να νιώσει συγκίνηση υποκινήθηκε για την πράξη του από μια βίαιη κινηματογραφική ταινία την οποία παρακολούθησε επανειλημμένα. Στο επεισόδιο με τους πυροβολισμούς από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα σε κάποιο σχολείο, οι δύο δράστες, που ήταν μαθητές, έπαιζαν καθημερινά επί ώρες βίαια βιντεοπαιχνίδια, όπως ειπώθηκε. Επίσης, παρακολουθούσαν επανειλημμένα κινηματογραφικές ταινίες που πρόβαλλαν βία και φόνους.

Ναρκωτικά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των φόνων που διαπράχθηκαν από εφήβους τριπλασιάστηκε μέσα σε οχτώ χρόνια. Ποιος είναι ένας παράγοντας, σύμφωνα με τους αρμόδιους; Οι συμμορίες, και ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται με το κρακ. Για 500 και πλέον από τις ανθρωποκτονίες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, «η αστυνομία είπε ότι το 75 τοις εκατό σχετίζονταν με συμμορίες».

Μια έκθεση της Σχολής του FBI δηλώνει: «Τα ναρκωτικά περιλαμβάνονται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρωποκτονιών». Μερικοί άνθρωποι των οποίων ο τρόπος σκέψης διαστρεβλώνεται από τα ναρκωτικά σκοτώνουν υπό την επήρειά τους. Άλλοι, για να μπορούν να διακινούν ναρκωτικά ανεμπόδιστα, χρησιμοποιούν βία. Είναι ολοφάνερο ότι τα ναρκωτικά αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που κάνει τους ανθρώπους να διαπράττουν φρικιαστικές πράξεις.

Εύκολη Πρόσβαση σε Καταστροφικά Όπλα

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, ένας και μόνο οπλοφόρος στην Τασμανία της Αυστραλίας σκότωσε 35 ανθρώπους. Τραυμάτισε 19 άλλους. Ο άντρας ήταν οπλισμένος με ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου. Αυτό έκανε πολλούς να συμπεράνουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε τέτοια όπλα είναι άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των βίαιων εγκλημάτων.

Μια έκθεση δείχνει ότι στην Ιαπωνία το 1995 συνέβησαν μόνο 32 φόνοι με όπλα, οι περισσότεροι από τους οποίους διαπράχθηκαν ανάμεσα σε μέλη συμμοριών. Σε αντιδιαστολή με αυτό, στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν πάνω από 15.000 φόνοι με όπλα. Γιατί αυτή η διαφορά; Μερικοί ανέφεραν ως αιτία τους αυστηρούς νόμους περί κατοχής όπλων που ισχύουν στην Ιαπωνία.

Η Ανικανότητα των Ανθρώπων να Αντιμετωπίζουν τις Δυσκολίες

Μερικοί, όταν ακούν για διάφορες αποτρόπαιες πράξεις, ίσως αντιδρούν λέγοντας: “Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι τρελός!” Ωστόσο, δεν έχουν ψυχικές διαταραχές όλοι όσοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα. Πολλοί, όμως, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα μειονεκτήματα όσον αφορά την προσωπικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες πράξεις. Μερικά από αυτά είναι: αδυναμίες μάθησης και κοινωνικής συμπεριφοράς, αρνητικές συνέπειες σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, μίσος για μια συγκεκριμένη ομάδα, λόγου χάρη τις γυναίκες, έλλειψη τύψεων για την αδικοπραγία και επιθυμία για χειραγώγηση άλλων.

Όποιο και αν είναι το πρόβλημά τους, μερικοί επηρεάζονται τόσο πολύ από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ώστε αλλοιώνεται ο τρόπος σκέψης τους, και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε παράξενες ενέργειες. Ένα παράδειγμα είναι μια νοσοκόμα η οποία επιζητούσε με αφύσικο τρόπο την προσοχή των άλλων. Αυτή έκανε σε μικρά παιδιά μυοχαλαρωτικές ενέσεις που προκαλούσαν διακοπή της αναπνοής τους. Τότε, απολάμβανε την προσοχή που της δινόταν καθώς «έσωζε» το κάθε παιδί. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να επαναφέρει την αναπνοή σε όλα. Κρίθηκε ένοχη για φόνο.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ένας συνδυασμός παραγόντων κάνει κάποιους επιρρεπείς στη διάπραξη βίαιων εγκλημάτων. Εντούτοις, ο κατάλογός μας θα ήταν ελλιπής αν δεν λαβαίναμε υπόψη άλλον έναν πολύ σημαντικό παράγοντα.

Η Απάντηση της Αγίας Γραφής

Η Γραφή μάς βοηθάει να καταλάβουμε τι συμβαίνει τώρα και γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με τόσο ακραίους τρόπους. Περιγράφει με ακρίβεια διάφορες νοοτροπίες που είναι κοινές γύρω μας. Λόγου χάρη, ο κατάλογος που εκτίθεται στα εδάφια 2 Τιμόθεο 3:3, 4 δείχνει ότι οι άνθρωποι θα ήταν «άστοργοι» καθώς και ότι θα ήταν «χωρίς εγκράτεια, άγριοι, χωρίς αγάπη για την αγαθότητα» και «πεισματάρηδες». Σε ένα άλλο βιβλίο της Γραφής, αναφέρονται τα λόγια του Ιησού: «Η αγάπη των περισσοτέρων θα ψυχρανθεί».—Ματθαίος 24:12.

Η Γραφή λέει: «Στις τελευταίες ημέρες οι καιροί θα είναι κρίσιμοι, δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους». (2 Τιμόθεο 3:1) Ναι, αυτά που βλέπουμε αποδεικνύουν ότι ζούμε στο τέλος του παρόντος συστήματος πραγμάτων. Οι συνθήκες, καθώς και η νοοτροπία των ανθρώπων, ακολουθούν καθοδική πορεία. Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άμεση λύση; Η Γραφή απαντάει: «Πονηροί άνθρωποι και απατεώνες θα προχωρούν από το κακό στο χειρότερο».—2 Τιμόθεο 3:13.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη σε έναν αέναο κύκλο μοχθηρής βίας και αυξανόμενου εγκλήματος; Ας εξετάσουμε αυτό το ερώτημα στο επόμενο άρθρο μας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΑ;

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η τάση για άσκηση βίας ή διάπραξη φόνου ήταν ανέκαθεν έμφυτη στους ανθρώπους. Οι υποστηρικτές της εξέλιξης διακρατούν την άποψη ότι προερχόμαστε από άγρια ζώα και ότι απλώς έχουμε κληρονομήσει τα βίαια χαρακτηριστικά τους. Τέτοιες θεωρίες θα σήμαιναν ότι είμαστε καταδικασμένοι σε έναν αέναο κύκλο βίας χωρίς ελπίδα διαφυγής.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν το αντίθετο. Οι παραπάνω θεωρίες δεν εξηγούν το λόγο για τον οποίο οι διάφοροι πολιτισμοί παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά τη συχνότητα και τη μορφή της βίας. Δεν δείχνουν γιατί σε μερικούς πολιτισμούς η βίαιη αντίδραση φαίνεται να είναι κανόνας, ενώ σε άλλες κοινωνίες εμφανίζονται πολύ λίγα κρούσματα βίας και οι φόνοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ο ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ εξέθεσε τα κενά που αφήνει η θεωρία ότι κληρονομούμε την επιθετικότητα από τα πρωτεύοντα θηλαστικά επισημαίνοντας ότι, αν και μερικά από αυτά είναι βίαια για να ικανοποιήσουν φυσικές ανάγκες ή για αυτοπροστασία, οι άνθρωποι είναι το μόνο γνωστό είδος που σκοτώνει απλώς και μόνο για να νιώσει συγκίνηση.

Στο βιβλίο τους Η Επιθυμία για Φόνο—Η Λογική των Παράλογων Φόνων (The Will to Kill—Making Sense of Senseless Murder), οι καθηγητές Τζέιμς Άλαν Φοξ και Τζακ Λέβιν αναφέρουν: «Μερικά άτομα είναι πιο επιρρεπή στη βία από άλλα. Ωστόσο, η ελεύθερη βούληση εξακολουθεί να υπάρχει. Η θέληση για διάπραξη φόνου, αν και ελέγχεται από πολλές εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, εξακολουθεί να περιλαμβάνει επιλογή και λήψη απόφασης από τον παράγοντα άνθρωπο, και κατά συνέπεια, ευθύνη και ενοχή».

ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ—Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ

Ο Δρ Ρίτσαρντ Φ. Κόρλιν, τέως πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, εκφώνησε μια ομιλία σε κάποια ομάδα φοιτητών της ιατρικής που αποφοιτούσαν στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας, στις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα παιχνίδια για κομπιούτερ τα οποία ενθαρρύνουν τη βία. Σε μερικά από αυτά τα παιχνίδια, οι παίκτες κερδίζουν πόντους αν προκαλέσουν τραυματισμό, περισσότερους πόντους αν πυροβολήσουν κάποιον στο σώμα, και ακόμη περισσότερους αν πυροβολήσουν στο κεφάλι. Το αίμα πετάγεται με ορμή και ο εγκέφαλος σκορπίζεται παντού τριγύρω.

Ο Δρ Κόρλιν σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στα παιδιά να οδηγούν, να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά και να καπνίζουν όταν είναι πολύ μικρά, και κατόπιν είπε: «Εντούτοις, τα αφήνουμε να εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων σε μια ηλικία κατά την οποία δεν έχουν μάθει ακόμη να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και δεν έχουν την ωριμότητα και την πειθαρχία που απαιτούνται για να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα όπλα με τα οποία παίζουν. . . . Χρειάζεται να διδάσκουμε τα παιδιά μας από την αρχή ότι η βία [έχει] πάντα συνέπειες—σοβαρές συνέπειες».

Δυστυχώς, αντί να διδάσκονται ότι το έγκλημα έχει συνέπειες, τα παιδιά είναι συχνά τα αθώα θύματα βίαιων εγκλημάτων. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνονται καθημερινά δέκα παιδιά από πυροβολισμούς. Ο Δρ Κόρλιν λέει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώτες στον κόσμο όσον αφορά το θάνατο παιδιών από όπλα». Το συμπέρασμά του; «Η βία των όπλων αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο».

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΑ ΒΙΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στα παράλογα εγκλήματα:
Κατάρρευση της οικογένειας
Ομάδες που καλλιεργούν το μίσος, εξτρεμιστές
Επικίνδυνες αιρέσεις
Βία στην ψυχαγωγία
Έκθεση σε αληθινά περιστατικά βίας
Χρήση ναρκωτικών
Ανικανότητα αντιμετώπισης δυσκολιών
Εύκολη πρόσβαση σε καταστροφικά όπλα
Ορισμένες ψυχικές παθήσεις

Μπορεί να Βρεθεί Ρεαλιστική Λύση;

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως το έγκλημα είναι μόνιμο γνώρισμα της σύγχρονης κοινωνίας. Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες των κοινωνικών λειτουργών, των οργάνων επιβολής του νόμου και των ειδικών που εργάζονται για την αναμόρφωση των εγκληματιών, ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος. Υπάρχει κάποια λύση;

Η Γραφή δείχνει ότι πλησιάζει μια μεγάλη αλλαγή. Αυτή δεν θα έρθει με τις προσπάθειες των ανθρώπινων κυβερνήσεων. Όλοι οι ανθρώπινοι ηγέτες έχουν περιορισμούς, όσο ευγενείς και αν είναι οι προθέσεις τους. Απλώς δεν έχουν τη δύναμη και τους πόρους που απαιτούνται για να εξαλείψουν την αιτία του εγκλήματος ή να εδραιώσουν ένα μόνιμα ασφαλές σύστημα.

Η αλλαγή για την οποία μιλάει η Γραφή θα έρθει από τον Δημιουργό μας. Εφόσον Αυτός δημιούργησε το σύμπαν, έχει τη δύναμη και το νομικό δικαίωμα να κάνει εκείνο που δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Η Γραφή τον περιγράφει ως “Αυτόν που εκμηδενίζει ανώτερους αξιωματούχους, που έκανε τους κριτές της γης σαν κάτι μη πραγματικό . . . , επειδή είναι σθεναρός σε δύναμη”. (Ησαΐας 40:23-26) Ποιες αλλαγές υπόσχεται ο Θεός, και πώς μας δίνουν αυτές αληθινή ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο;

Το εδάφιο Ψαλμός 37:10 μας λέει σχετικά με την υπόσχεση του Θεού: «Λίγο ακόμη και ο πονηρός δεν θα υπάρχει πια· και θα παρατηρήσεις τον τόπο του, και [ο πονηρός] δεν θα υπάρχει». Ο Θεός σκοπεύει να απαλλαχτεί από εκείνους που είναι αδιόρθωτα πονηροί και δεν προτίθενται να αλλάξουν. Ωστόσο, δεν θα καταστρέψει όλους τους ανθρώπους. Σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να γίνουν πράοι, ταπεινοί και ειρηνικοί, ο ψαλμωδός υπόσχεται: «Να ελπίζεις στον Ιεχωβά και να τηρείς την οδό του, και εκείνος θα σε εξυψώσει για να γίνεις κάτοχος της γης. Όταν εκκοπούν οι πονηροί, θα το δεις». Όταν οι πονηροί θα φύγουν από το προσκήνιο, όσοι απομείνουν θα απολαμβάνουν “αφθονία ειρήνης”—έναν κόσμο απαλλαγμένο από κάθε είδους έγκλημα.—Ψαλμός 37:11, 34.

Απαιτείται Αλλαγή Διάνοιας και Καρδιάς

Για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα του εγκλήματος, δεν αρκεί απλώς να καταστραφούν οι πονηροί και να παραμείνουν οι καλοί. Το έγκλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ακατάλληλης εκπαίδευσης της καρδιάς και της διάνοιας των ανθρώπων. Ωστόσο, εδώ έγκειται η υπεροχή της κυβέρνησης του Θεού. Θα παρέχει πρακτική διδασκαλία και εκπαίδευση που θα γυμνάζει τους ανθρώπους ώστε να αγαπούν τη δικαιοσύνη. Το εδάφιο Ησαΐας 54:13 λέει: «Όλοι οι γιοι σου θα είναι άτομα που διδάσκονται από τον Ιεχωβά, και η ειρήνη των γιων σου θα είναι άφθονη».

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα φέρουν γνήσια ικανοποίηση! Η Γραφή μιλάει παραστατικά για τις αλλαγές που θα συμβούν σε ανθρώπους οι οποίοι κάποτε μπορεί να είχαν ζωώδη χαρακτηριστικά: «Ο λύκος θα κατοικεί κάποιο διάστημα με το αρνί, και με το κατσικάκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη, και το μοσχάρι και το χαιτοφόρο νεαρό λιοντάρι και το καλοθρεμμένο ζώο θα είναι όλα μαζί». Γιατί; «Επειδή η γη θα γεμίσει από τη γνώση του Ιεχωβά όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα». (Ησαΐας 11:6, 9) Ωστόσο, εσείς και η οικογένειά σας δεν χρειάζεται να περιμένετε το μέλλον για να δείτε τέτοιες αλλαγές. Γιατί;

Μπορείτε να Ωφεληθείτε Τώρα

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τώρα τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να ετοιμαστούν για έναν κόσμο απαλλαγμένο από έγκλημα. Φορούν από τώρα μια νέα προσωπικότητα, το είδος της προσωπικότητας που θέλει ο Θεός να έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα ζήσουν στο νέο του κόσμο. (2 Πέτρου 3:13) Το κάνουν αυτό εφαρμόζοντας τις Γραφικές αρχές στη ζωή τους. Παρατηρήστε την ενδιαφέρουσα περιγραφή που κάνει η Γραφή: «Πρέπει να ανανεώνεστε στη δύναμη που ενεργοποιεί το νου σας, και πρέπει να ντυθείτε τη νέα προσωπικότητα που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού με αληθινή δικαιοσύνη και οσιότητα».—Εφεσίους 4:23, 24.

Τα εδάφια Κολοσσαείς 3:12-14 περιγράφουν επίσης τις θετικές ιδιότητες που καλλιεργούν τώρα πολλά άτομα με ειλικρινή καρδιά: «Ως εκλεγμένοι του Θεού, άγιοι και αγαπημένοι, ντυθείτε την τρυφερή στοργή της συμπόνιας, την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και τη μακροθυμία. Να ανέχεστε ο ένας τον άλλον και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον ανεπιφύλακτα, αν κανείς έχει αιτία για παράπονο εναντίον κάποιου άλλου. Όπως ο Ιεχωβά σάς συγχώρησε ανεπιφύλακτα, έτσι να συγχωρείτε και εσείς. Και εκτός από όλα αυτά, ντυθείτε την αγάπη, γιατί αυτή είναι τέλειος δεσμός ενότητας».

Θα θέλατε να λάβετε βοήθεια για να ντυθείτε τη νέα Χριστιανική προσωπικότητα; Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το κάνουν ήδη αυτό με τη βοήθεια των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Στις συναθροίσεις που διεξάγονται τακτικά στις Αίθουσες Βασιλείας, καθώς και σε μεγάλες συνελεύσεις, ακόμη και άνθρωποι που ήταν βίαιοι εγκληματίες έχουν μάθει πώς μπορούν να ντυθούν μια ειρηνική προσωπικότητα.* Αν θέλετε να ωφεληθείτε από αυτό το εξαίσιο Βιβλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους εκδότες αυτού του περιοδικού. Θα χαρούν να σας βοηθήσουν ώστε να είστε ανάμεσα στους ανθρώπους που ετοιμάζονται τώρα για να ζήσουν στο νέο κόσμο του Θεού, έναν κόσμο απαλλαγμένο από το έγκλημα.

http://wol.jw.org

Recommended For You