Βήματα που Σώζουν Ζωές Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για περιπτώσεις καταστροφών;

«Μια εκκωφαντική έκρηξη κόντεψε να με ρίξει στο πάτωμα. Καπνός έβγαινε από τους αεραγωγούς, και το γραφείο μας, που βρισκόταν σε ένα πολυώροφο κτίριο, τυλίχτηκε στις φλόγες».​—Τζόσουα.

Σεισμός . . . τυφώνας . . . τρομοκρατική επίθεση . . . πυροβολισμοί σε σχολείο. Πόσο συχνά τα βλέπουμε αυτά στους τίτλους των ειδήσεων! Φυσικά, άλλο είναι να διαβάζει κανείς για μια καταστροφή και άλλο να τη ζει. Τι μπορείτε να κάνετε πριν από μια καταστροφή, κατά τη διάρκειά της και μετά από αυτήν για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιβίωσής σας;

ΠΡΙΝ​—ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ!

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να πέσει θύμα μιας καταστροφής. Το σημαντικότερο εφόδιο για την επιβίωσή σας είναι η προετοιμασία. Αλλά τι περιλαμβάνει η προετοιμασία;

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι καταστροφές είναι μια πραγματικότητα και ότι τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να κινδυνέψετε. Όταν συμβεί η καταστροφή, θα είναι πλέον πολύ αργά για να προετοιμαστείτε.

Ενημερωθείτε για τις καταστροφές που μπορεί να συμβούν στην περιοχή σας. Μάθετε πού υπάρχουν καταφύγια. Εξακριβώστε αν η κατασκευή του σπιτιού σας και η τοποθεσία του είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται. Πάρτε μέτρα για την προστασία σας από φωτιά. Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού, και να αλλάζετε τις μπαταρίες τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ετοιμάστε προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση καταστροφής, είναι πιθανό να κοπεί το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο και να διακοπούν οι μεταφορές. Αν έχετε αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι το ρεζερβουάρ τουλάχιστον μισογεμάτο, και να έχετε πάντοτε στο σπίτι σας τρόφιμα, νερό και σακίδιο με είδη έκτακτης ανάγκης.​—Βλέπε το πλαίσιο « Έχετε Ό,τι Χρειάζεστε;»

Η προετοιμασία είναι το σημαντικότερο εφόδιο για την επιβίωσή σας

Να έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα φίλων, είτε μένουν κοντά σας είτε μακριά.

Καταρτίστε σχέδιο διαφυγής και εξοικειωθείτε με αυτό. Μάθετε πού βρίσκονται οι κοντινότερες έξοδοι στο κτίριο όπου μένετε ή εργάζεστε, καθώς και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του σχολείου των παιδιών σας. Ορίστε συγκεκριμένα σημεία όπου θα συναντηθεί η οικογένειά σας​—για παράδειγμα κάποιο σχολείο ή μια πλατεία​—ένα κοντά στη γειτονιά σας και ένα πιο μακριά. Οι αρχές συστήνουν να κάνετε πρόβα με την οικογένειά σας πηγαίνοντας σε αυτά τα σημεία με τα πόδια.

Σκεφτείτε πώς θα βοηθήσετε και άλλους, παραδείγματος χάρη ηλικιωμένους ή αναπήρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ​—ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ

«Όταν ξέσπασε η φωτιά, οι περισσότεροι δεν πανικοβλήθηκαν, απλώς καθυστερούσαν», αφηγείται ο Τζόσουα, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή. «Μερικοί πήγαν να κλείσουν το κομπιούτερ τους ή να γεμίσουν ένα μπουκάλι με νερό. Κάποιος είπε: “Ίσως είναι καλύτερα να περιμένουμε”». Παρότι οι άλλοι ήταν διστακτικοί, ο Τζόσουα φώναξε: «Πρέπει να βγούμε έξω αμέσως!»  Τότε οι συνάδελφοί του κινητοποιήθηκαν και έτρεξαν μαζί του στη σκάλα. «Αν πέσει κανείς, σηκώστε τον και προχωρήστε», συνέχισε να φωνάζει ο Τζόσουα. «Θα τα καταφέρουμε!»

Φωτιά. Μείνετε όσο πιο κοντά μπορείτε στο πάτωμα και κινηθείτε γρήγορα προς την πλησιέστερη έξοδο. Είναι δύσκολο να δει κανείς όταν υπάρχει καπνός, και οι περισσότεροι θάνατοι σε περίπτωση φωτιάς οφείλονται στην εισπνοή καπνού. Αφήστε πίσω τα προσωπικά σας αντικείμενα. Ακόμη και τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία για την επιβίωσή σας.

Σεισμός. Μπείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο ή πηγαίνετε κοντά σε έναν εσωτερικό τοίχο. Να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί, γι’ αυτό, μόλις μπορέσετε, βγείτε έξω και μείνετε μακριά από κτίρια. Επειδή μπορεί να περάσουν ώρες μέχρι να έρθουν τα συνεργεία διάσωσης, προσπαθήστε να σώσετε εσείς άλλους αν μπορείτε.

Τσουνάμι. Αν η θάλασσα αποτραβηχτεί ξαφνικά, πηγαίνετε γρήγορα σε ψηλότερο σημείο. Μετά το πρώτο κύμα, θα έρθουν περισσότερα και μεγαλύτερα.

Ανεμοστρόβιλος ή τυφώνας. Πηγαίνετε χωρίς καθυστέρηση σε κάποιο καταφύγιο.

Πλημμύρα. Μην μπαίνετε σε πλημμυρισμένα κτίρια. Μη διασχίζετε τα νερά με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Τα νερά μπορεί να περιέχουν λύματα και να κρύβουν κινδύνους, όπως συντρίμμια, ανοιχτά φρεάτια και κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Το γνωρίζατε; Ακόμη και 60 εκατοστά ορμητικών νερών μπορούν να παρασύρουν ένα αυτοκίνητο. Τα περισσότερα θύματα σε πλημμύρες είναι άτομα που προσπάθησαν να οδηγήσουν μέσα σε ορμητικά νερά.

Αν οι αρχές διατάξουν εκκένωση, φύγετε αμέσως! Πείτε στους φίλους σας πού βρίσκεστε. Αλλιώς, μπορεί να κινδυνέψουν εκείνοι προσπαθώντας να σας βρουν.

Αν οι αρχές διατάξουν εκκένωση, φύγετε αμέσως!

Το γνωρίζατε; Τα γραπτά μηνύματα μπορεί να αποδειχτούν πιο αξιόπιστα από την προσπάθεια επικοινωνίας με τηλεφώνημα.

Αν οι αρχές δώσουν την οδηγία να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους ή σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο βρίσκονται, μη βγείτε έξω. Αν συμβεί σε εξωτερικό χώρο χημικό, βιολογικό ή πυρηνικό ατύχημα ή επίθεση, μείνετε μέσα, κλείστε τον εξαερισμό και σφραγίστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Σε περίπτωση πυρηνικού συμβάντος, πηγαίνετε στο χαμηλότερο μέρος στο εσωτερικό του κτιρίου για να μειώσετε την έκθεσή σας στη ραδιενέργεια. Να παρακολουθείτε τις ειδήσεις από την τοπική τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Μείνετε μέσα μέχρι να ανακοινώσουν οι αρχές ότι έχει περάσει ο κίνδυνος.

ΜΕΤΑ​—ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Για να αποφύγετε τις αρρώστιες και τους κινδύνους, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες εισηγήσεις:

Μείνετε σε κάποιο φιλικό σπίτι, αν είναι δυνατόν, παρά σε καταυλισμό.

Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής στον χώρο όπου μένετε.

Να χρησιμοποιείτε προστατευτικό εξοπλισμό όταν καθαρίζετε συντρίμμια. Αν είναι δυνατόν, να φοράτε γάντια, ανθεκτικά παπούτσια, κράνος και μάσκα σκόνης. Να προσέχετε μήπως υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια και αθέατες εστίες φωτιάς.

Συνεχίστε κανονικά το καθημερινό σας πρόγραμμα, όσο είναι δυνατόν. Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη να σας βλέπουν ήρεμους και αισιόδοξους. Να κάνετε τα σχολικά μαθήματα, να παίζετε και να εκτελείτε τα καθήκοντα της λατρείας σας ως οικογένεια. Μην αφήσετε να σας γίνει εμμονή η κάλυψη της τραγωδίας από τα μέσα ενημέρωσης, και μην ξεσπάτε στην οικογένειά σας αν είστε αγχωμένοι ή απογοητευμένοι. Να δέχεστε βοήθεια και να βοηθάτε και εσείς άλλους.

Μετά την καταστροφή, συνεχίστε κανονικά το πρόγραμμά σας όσο είναι δυνατόν

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι καταστροφές συνεπάγονται απώλειες. Η παροχή βοήθειας από το κράτος και άλλους φορείς εστιάζει στην επιβίωση των πληγέντων, όχι στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε καθαρό νερό, τροφή, ρούχα και στέγη.​—1 Τιμόθεο 6:7, 8.

Αναγνωρίστε τα συναισθηματικά τραύματα και προσπαθήστε να τα επουλώσετε. Αυτά βγαίνουν συνήθως στην επιφάνεια αφού περάσει το αρχικό σοκ. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη και εναλλαγές στη διάθεση ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να εργαστείτε και να κοιμηθείτε. Μιλήστε σε φίλους που σας νοιάζονται.

Ο Τζόσουα επέζησε από τη φωτιά που ξέσπασε στον χώρο εργασίας του, αλλά πολλοί γνωστοί του δεν τα κατάφεραν. Ο Τζόσουα έλαβε βοήθεια από Χριστιανούς πρεσβυτέρους και ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας. «Με διαβεβαίωσαν ότι η θλίψη μου ήταν κομμάτι της φυσιολογικής διαδικασίας ίασης και ότι θα ήταν προσωρινή», λέει ο ίδιος. «Έπειτα από έξι μήνες, οι εφιάλτες μειώθηκαν. Κάποια άλλα συμπτώματα έχουν διαρκέσει περισσότερο».

Οι καταστροφές θίγουν το αίσθημα δικαιοσύνης μας. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν εσφαλμένα ρίχνοντας την ευθύνη στον Θεό. Πολλοί, όπως ο Τζόσουα, έχουν ενοχές επειδή επέζησαν, το λεγόμενο «σύνδρομο του επιζώντα». «Αναρωτιέμαι ακόμη αν θα μπορούσα να είχα σώσει περισσότερους», λέει ο ίδιος. «Αυτό που με παρηγορεί είναι η πεποίθησή μου ότι ο Θεός θα φέρει σύντομα απόλυτη δικαιοσύνη στη γη και θα διορθώσει όλες τις αδικίες. Στο μεταξύ, θεωρώ πολύτιμη την κάθε μέρα της ζωής μου και κάνω ό,τι είναι λογικά δυνατόν για να την προστατέψω».​—Αποκάλυψη 21:4, 5. *

Recommended For You