Αόρατες διαδρομές Με οδηγό έναν άστεγο

Με έναν περίπατο στην Αθήνα, βοηθάτε έναν άνθρωπο, έρχεστε πιο κοντά στα αληθινά προβλήματα επιβίωσης που ταλαιπωρούν τόσους συνανθρώπους μας κι ανοίγετε τους ορίζοντες σας. Οδηγοί σε αυτές τις ιδιαίτερες διαδρομές είναι άστεγοι που συμμετέχουν στο κοινωνικό project του περιοδικού δρόμου, Σχεδία. Ένας από τους οδηγούς, ο Γιάννης Κώτσος μας παίρνει από το …χέρι και μας πάει βόλτα

images

Οργανώνετε μικρές αποκαλυπτικές βόλτες στην Αθήνα. Πώς προέκυψε αυτό;

Οι αόρατες διαδρομές είναι ένα κοινωνικό project του περιοδικού δρόμου Σχεδία. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικών περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς άστεγους συμπολίτες μας. Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν πληροφορίες για κάποιες από τις σημαντικότερες δομές της Αθήνας που προσφέρουν φροντίδα στον συνάνθρωπο (συσσίτια, ξενώνες αστέγων, κέντρα απεξάρτησης κ.α), αλλά και πληροφορίες για τη ζωή των οδηγών, πώς οι ίδιοι δηλαδή έχουν ή εξακολουθούν να βιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, κομμάτια της ψυχής τους, όπως μας αρέσει να το χαρακτηρίζουμε. Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο των διαδρομών. Η προσωπική αφήγηση.

Πού συνήθως ξεναγείτε τους επισκέπτες σας;

Αυτό που δεν κάνουμε είναι να τους “ξεναγούμε” στα στέκια των αστέγων. Κατά την γνώμη μου ο άστεγος δεν έχει…στέκια. Οι “Αόρατες Διαδρομές” δεν είναι τουριστικές ξεναγήσεις, οι άστεγοι δεν είναι κάτι σαν την…Ακρόπολη. Επειδή γνωρίζουμε πού ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και που βασανίζονται φροντίζουμε όσο μπορούμε να μην περνάμε από μπροστά τους, να μην τους ενοχλούμε, από σεβασμό και διακριτικότητα.
Αυτός είναι και ένας λόγος που δεν μπαίνουμε μέσα στις δομές, αλλά στεκόμαστε διακριτικά απέναντι. Ο σεβασμός.

Ποια είναι τα πιο αγαπημένα σας σημεία στην πόλη;

Αγαπημένο μου σημείο της διαδρομής είναι η οδός Σοφοκλέους. Ξεκινάει από το παλιό χρηματιστήριο Αθηνών και καταλήγει σε χώρο που θα συναντήσουμε έντονη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ παραδίπλα είναι το συσσίτιο από όπου καθημερινά περνούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Αυτή η έντονη αντίθεση τον κάνει έναν από τους αγαπημένους μου δρόμους.

Κάθε πότε γίνονται αυτές οι διαδρομές; Όλα τα μέρη που προτείνετε είναι στο κέντρο της Αθήνας; Πώς μπορεί κάποιος να σας βρει;

Οι διαδρομές γίνονται κάθε Σάββατο στις 11 το πρωί. Ξεκινούν από τα γραφεία της Σχεδίας (Φαβιέρου 24-26 Μεταξουργείο).Κάποιος που επιθυμεί να συμμετάσχει θα πρέπει να κλείσει θέση με ένα απλό τηλεφώνημα στα γραφεία της Σχεδίας (2130231220). Οι περισσότερες διαδρομές γίνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο; Ποιες είναι οι εντυπώσεις αυτών που σας ακολουθούν;

Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικό είναι η συμμετοχή 35 περίπου σχολείων μέχρι στιγμής γεγονός που μας γεμίζει με περισσότερη και μεγαλύτερη ευθύνη.
Η συγκίνηση και η ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο είναι τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα που νιώθουν όλοι στο τέλος κάθε διαδρομής. Πολλές είναι οι περιπτώσεις διαδρομές έχουν καταλήξει σε καφέ και κουβέντα στοιχείο που δείχνει ότι οι αποστάσεις μεταξύ αγνώστων ανθρώπων εκμηδενίζονται.

Τα έσοδα από τις ξεναγήσεις πού προσφέρονται, διατίθενται;

Όπως συμβαίνει και με τα έσοδα από την πώληση του περιοδικού έτσι και με τις “Αόρατες Διαδρομές” το 50% των εισιτηρίων είναι απευθείας έσοδο για τον οδηγό και το υπόλοιπο διατίθεται για την υποστήριξη των άλλων δράσεων του “Διογένη” όπως η Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα των αστέγων, ο καφές που περιμένει κ.α.

πηγή

Recommended For You