Αφανίστηκε το 40% των μελισσών!

Το 40% των μελισσών στην Ελλάδα αφανίστηκε φέτος το χειμώνα, όπως άλλωστε συμβαίνει γενικότερα στην Ευρώπη, εξ αιτίας της εκτεταμένης χρήσης θανατηφόρων φυτοφαρμάκων. Η καταστροφή έχει αστάθμητες οικολογικές συνέπειες, καθώς οι μέλισσες πέρα από το μέλι, παίζουν τεράστιο ρόλο στην επικονίαση των φυτών, από την οποία εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας. Ένα μελίσσι επικονιάζει μέχρι και 500.000 άνθη την ημέρα.
Για το λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί διετής αναστολή της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων Clothianidin, Thiamethoxam και Imidacloprid που σκοτώνουν τις μέλισσες.
Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και η Greenpeace να ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη να ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης τους. Στην πρώτη ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο η Ελλάδα είχε συνταχθεί με τις χώρες που απέρριψαν την απαγόρευση, στη λογική ότι τα φυτοφάρμακα βοηθούν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
Οι Έλληνες παραγωγοί (17.000 οικογένειες) από την πλευρά τους προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα χαμένα τους μελίσσια καθώς η παραγωγή μελιού να μειώνεται σημαντικά.
http://rizopoulospost.com

Recommended For You