Αυτά τα μέτρα προτείνουμε στους Ευρωπαίους

imagesΤο βασικό πλαίσιο των προτάσεων που η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει στους θεσμούς και στους εταίρους στο Eurogroup, διέρρευσε αργά το βράδυ της Πέμπτης από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, οιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ως εξής:

Επιχειρήσεις

Προτείνεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, από 55% που είναι σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στο 28%, από 26% που είναι σήμερα.

ΦΠΑ

Στον υψηλό συντελεστή 23% προτείνεται να ενταχθεί η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς και οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Στο μεσαίο συντελεστή 13% προτείνεται να ενταχθούν τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και τα «βασικά» τρόφιμα.

Στο χαμηλό συντελεστή 6% προτείνεται να περιληφθούν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Επίσης, προτείνεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά, και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής επιδότησης για μικρά νησιά, ή για κατοίκους τους με χαμηλά εισοδήματα.

Έκτακτη εισφορά

Προτείνεται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, ως εξής:

2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Δημόσιος τομέας

Προτείνεται η θέσπιση νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από 1/1/2016, καθώς και επανεξέταση όλων των επιδομάτων από μηδενική βάση. Επίσης, προτείνεται εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων που αφορούν ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς.

Αποκρατικοποιήσεις

Προτείνεται η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΛΠ. Μένουν σε εκκρεμότητα οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ασφαλιστικό

Προτείνεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με στόχο να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη στα 67 έτη.

Επίσης προτείνεται να βγαίνουν σε σύνταξη στα 62 μόνον όσοι συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας, καθώς και «ποινή» έως 16% στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ακόμα προτείνεται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2018 και η αντικατάστασή του από ένα άλλο στοχευμένο επίδομα, η αύξηση των εισφορών υγείας στο 6% για κύριες και στο 3,5% των βασικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις

Πολυτελής διαβίωση

Προτείνεται η αύξηση από το 10% στο 13% του σχετικού τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, καθώς και η επέκταση του φόρου στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Αγρότες

Προτείνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Home

Recommended For You