Ασφαλής η ασπαρτάμη λέει η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κοινοποίησε την ερευνά της για την ασπαρτάμη, η οποία ωστόσο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την έναρξη της ευρείας κατανάλωσής της την δεκαετία του 1980, μια σειρά από ιατρικές μελέτες έχουν αμφισβητήσει την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Η EFSA δεν άφησε καμία περίπτωση ανεξέταστη ώστε να προβεί σε μια πλήρη αξιολόγηση των κινδύνων.

Η ασπαρτάμη, η οποία εμφανίζεται μερικές φορές στις ετικέτες με τον κωδικό E951, καθώς και τα υποπροϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο στα σημερινά επίπεδα έκθεσης, αναφέρει η EFSA.

Περίπου 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, η γλυκαντική ουσία χαμηλών θερμίδων χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και αναψυκτικά.

Μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ορίζεται σε 40 mg ανά kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 2800mg για έναν μέσο ενήλικα. Για ένα μέσο 3χρονο παιδί η ποσότητα είναι περίπου 600 mg.

Η μόνη εξαίρεση είναι για τους ανθρώπους που πάσχουν από μια σπάνια γενετική ασθένεια, τη φαινυλκετονουρία, που δεν μπορούν να καταναλώσουν ασπαρτάμη με ασφάλεια.

Η Δρ. Αλίσια Μόρτενσεν, προεδρεύουσα της επιτροπής για την επανεξέταση της ασπαρτάμης της EFSA, δήλωσε: «Η παρούσα γνωμοδότηση αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις των κινδύνων της ασπαρτάμης που έχει ποτέ αναληφθεί. Είναι ένα βήμα μπροστά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην επιστημονική υποστήριξη του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και τη ρύθμιση των προσθέτων τροφίμων.»

Η Κάθρον Κόλινς, Διαιτολόγος στο Νοσοκομείο St. George NHS Trust, χαιρέτισε τα ευρήματα, λέγοντας: «Η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό για το οποίο έχουν υποστηριχθεί οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας, που κυμαίνονται από θέματα συμπεριφοράς σε παιδιά, μέχρι και βλάβες του ήπατος και καρκίνο, οι οποίες έχουν πλήρως διαψευσθεί, για άλλη μια φορά, από αυτή τη λεπτομερή επιστημονική επανεξέταση.»

http://rizopoulospost.com

Recommended For You