Από το «εγέρθητω» στη «μπουζού», η ιστορία των προκλήσεων της ΧΑ

Από την πρώτη στιγμή που η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο, τον Μάιο του 2012, οι προκλήσεις ήταν συνεχείς, τόσο εντός όσο και εκτός της Ολομέλειας. Το πρώτο δείγμα ήρθε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ν.Μιχαλολιάκου, το βράδυ των εκλογών του Μαΐου του 2012, όταν η ΧΑ πέτυχε για πρώτη φορά την είσοδό της στη Βουλή. 

Την ώρα που ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης έμπαινε στην αίθουσα, ακούστηκε το «εγέρθητω» προς τους δημοσιογράφους που ήταν στην αίθουσα για να καλύψουν τη συνέντευξη.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο

Ακολούθησε η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Στην ίδια εκπομπή ο κ. Κασιδιάρης εκτόξευσε ένα ποτήρι νερό στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, λέγοντας «άντε ρε νούμερο».
Ακολούθησαν τηλεοπτικές συνεντεύξεις του γγ της οργάνωσης. Σε μία από αυτές σε εκπομπή του Mega (Μάιος 2012), ο κ. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος: «Όχι, δεν υπήρχαν φούρνοι, αυτό είναι ένα ψέμα, δεν το πιστεύων, ούτε θάλαμοι αερίων» είπε χαρακτηριστικά.
Τον Οκτώβριο του 2012 η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου της Βουλής (στην έδρα βρισκόταν ο Γιάννης Δραγασάκης), όταν αποκάλεσε τους μετανάστες «υπάνθρωπους και τρισάθλιους».
Ο Γιάννης Δραγασάκης δέχθηκε μια ακόμα προσωπική επίθεση από την βουλευτή, όταν εκείνη βρισκόμενη στο βήμα τού είπε: «βγήκε από την μπουζού η πρεζού και έμπορος όπλων κόρη;»
Αλλεπάλληλες ήταν οι κόντρες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. 
Στην αίθουσα της Ολομέλειας ακούγονταν πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί και εκφράσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές αφαιρούνταν από τα πρακτικά με εντολή του προεδρείου.
Σε ένα άλλο περιστατικό, ο βουλευτής Χρ.Παππάς χαρακτήρισε «γραπτό της νιότης του» κείμενο υπέρ του Χίτλερ.
Ο ίδιος βουλευτής είχε χαρακτηρίσει «εσχατόγερους» τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Μανώλη Γλέζο, συμπληρώνοντας ότι «είναι τιμή μου και καμάρι μου να με βρίζει ένας Γλέζος».
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 σημειώθηκε επεισόδιο στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά με επίθεση βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Μόλις πέντε μέρες προτού γίνουν οι συλλήψεις, η κόρη του γενικού γραμματέα, Ουρανία Μιχαλολιάκου, είχε δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο «Εσύ μέχρι που είσαι διατεθειμένος να φτάσεις για τις Ιδέες σου;»
Το κείμενο απευθυνόταν, όπως έλεγε η ίδια, σε «λίγους που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι», μιλούσε για την «Αγία Ιδεολογία» και ζητούσε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής να…θυσιαστούν για αυτήν.
Σε ένα άλλο περιστατικό, ο Ηλίας Παναγιώταρος αποφάσισε να κάνει έλεγχο σε βυτιοφορέα από την ΠΓΔΜ, λέγοντας μάλιστα ότι έπραξε το αυτονόητο.

Ο βουλευτής Κ.Μπαρμπαρούσης βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατο κατηγορητήριο για τις «επισκέψεις» που έκανε σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου και τις επιθέσεις κατά πάγκων μικροπωλητών.

Επίσης, αρκετά ήταν τα περιστατικά από εφόδους βουλευτών ή και μελών της ΧΑ σε νοσοκομεία, προκειμένου να ελέγξουν -όπως έλεγαν- τις άδειες των προσώπων που εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Στο στόχαστρο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μπαίνει πολύ συχνά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Τον Μάιο του 2013 ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής επιχείρησε να επιτεθεί με γροθιά στον δήμαρχο μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, χτυπώντας τελικά ένα 12χρονο κορίτσι.
Τo επεισόδιο σημειώθηκε μετά τη ματαίωση της διανομής τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στο Σύνταγμα από τη Χρυσή Αυγή.

Θύμα της Χρυσής Αυγής έπεσε και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης στη διάρκεια επεισοδίων κατά το μνημόσυνο των θυμάτων στο Μελιγαλά.
Βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Ηλία Παναγιώταρο, επιτέθηκαν σε συγγενείς θυμάτων, καθώς και σε μέλη οργανώσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You