Αντιμέτωποι με εξωφρενικό ψύχος έως και 56 βαθμών υπό του μηδενός

Θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν έως και τους 56 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός, χιλιάδες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις σε πτήσεις, «λουκέτο» σε δημόσιες υπηρεσίες και συναγερμός για την προστασία άπορων και ασθενέστερων συνθέτουν τον «πολικό εφιάλτη» που αντιμετωπίζουν οι ανατολικες ΗΠΑ.Η αρκτική δίνη θα επηρεάσει περίπου τη μισή γεωγραφική επιφάνεια των ηπειρωτικών ΗΠΑ έως και την Τρίτη. Η Μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε θερμοκρασίες στους -23 βαθμούς στο Μπίσμαρκ της Β. Ντακότα, -29,5 στην πόλη Ντάλουθ της Μινεσότα ενώ οι παγωμένοι άνεμοι μπορούν να φθάσουν σε απίστευτα νούμερα ψύχους όπως -45,5, 51 ή και -56.7 βαθμούς Κελσίου.

Αντιμέτωποι με εξωφρενικό ψύχος έως και 56 βαθμών υπό του μηδενός

“Πράγματι, είναι Χειμώνας. Και πράγματι, κάνει κρύο. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό” ξεκινά το ρεπορτάζ του CNN. “Ρωτήστε απλώς τον Ρίτσαρντ Τόμας, ιδιοκτήτης του R. Thomas Deluxe Grill στην Ατλάντα. Εχει μία 12άδα πουλιά έξω από το εστιατόριο και ποτέ, εδώ και 30 χρόνια, δεν χρειάστηκε να τα βάλει μέσα. Αλλά ακριβώς αυτό έτρεξε να κάνει την Κυριακή.

«Η μετεωρολογική πρόβλεψη με έχει αγχώσει» λέει ο 80χρονος Τόμας. «Αντί να ρισκάρω να πάθει κάτι κάποιο από τα φιλαράκια μου, πήρα αυτή την απόφαση».

Περίπου 140 εκατ. Αμερικανοί ετοιμάζονται τις τελευταίες ημέρες για το πολικό ψύχος που σαρώνει τη χώρα, με ισχυρές χιονοθύελες και νέα ρεκόρ.

Πολλές περιοχές στις ΗΠΑ θα υποστούν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, από 30 ως και 50 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την μέση θερμοκρασία έτους.

Αντιμέτωποι με εξωφρενικό ψύχος έως και 56 βαθμών υπό του μηδενός

Για να γίνει αυτό σαφέστερο, στην Ατλάντα ή στο Νάσβιλ, στο Τενεσί που είναι μία κεντρική πολιτεία στις ανατολικές ΗΠΑ, ο καιρός θα είναι πιο κρύος από ότι στο Ανκορατζ της Αλάσκας. Μέχρι την Τετάρτη, οι μισές ΗΠΑ θα υποστούν θερμοκρασίες της τάξης των -17 βαθμών Κελσίου ή και χαμηλότερες.

Το ασυνήθιστο ψύχος προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους των μεταφορών. Σχεδόν 3.000 πλήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή. Ενας επιβάτης στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης «παραπονιόταν» ότι έχασε δύο ημέρες από μία κρουαζιέρα που τον… περιμένει στη Φλόριντα, ενώ άλλη εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά έδειχνε έτοιμη να καταρρεύσει: «Απλώς θέλω να πάω σπίτι. Θέλω να γυρίσω πίσω να ηρεμήσω. Βασανιζόμαστε δύο ημέρες», είπε η Αμι Ρόι σε ρεπόρτερ του τοπικού WCVB.

Αντιμέτωποι με εξωφρενικό ψύχος έως και 56 βαθμών υπό του μηδενός

Το χιόνι πέφτει σταθερά σε όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες. Στο Μπράουνσμπεργκ της Ιντιάνα πάνω από 12 εκατοστά χιονιού έπεσαν σήμερα το πρωί. «Οι περισσότεροι έχουν μείνει μέσα και οι εκκλησίες ακύρωσαν τις λειτουργίες», ανέφερε ρεπόρτερ στο CNN.

Στην Ιντιανάπολις της Μινεσότα, ο Δήμος έδωσε εντολή στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ειδικά τη νύχτα. Ο Δήμαρχος Γκρεγκ Μπάλαρντ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για κύμα χιονόπτωσης αλλά για κύμα ψύχους και αυτό είναι που μας τρομάζει». Ιδιαίτερες συμβουλές δίνονται στους γονείς, να ελέγχουν τα παιδιά που παίζουν στο χιόνι, προκειμένου να αποφύγουν υποθερμίες, κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα.

Μαζί με την... ντουλάπα τους πήγαν 70.000 οπαδοί των Πάκερς στο γήπεδο

Μαζί με την… ντουλάπα τους πήγαν 70.000 οπαδοί των Πάκερς στο γήπεδο

Παρά ταύτα, στο Γκριν Μπέι του Γουισκόνσιν, πάνω από 70.000 φανατικοί οπαδοί των τοπικών Πάκερς γέμισαν το στάδιο για να δουν την ομάδα τους, με θερμοκρασίες μεταξύ -13 και -15 βαθμών Κελσίου. Εάν συνυπολογιστεί η αύξηση του ψύχους από τους ισχυρούς ανέμους, το κρύο στην περιοχή έφτασε την ώρα του αγώνα τους -26 βαθμούς Κελσίου.

«Μπορεί να προετοιμάζεσαι γι’ αυτό, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι προετοιμασμένος. Από την άλλη, αυτό κάνουμε εδώ όλη μας τη ζωή. Αυτό είναι το Γκριν Μπέι, ο παγωμένος του καιρός και ο φανατισμός για το ποδόσφαιρο» είπε -με κάποια περηφάνεια- ο Τζέισον Γκιμπς στο αμερικανικό δίκτυο.

Αντιμέτωποι με εξωφρενικό ψύχος έως και 56 βαθμών υπό του μηδενός

Η ομάδα προσέφερε στους θεατές δωρεάν συσκευές για το ζέσταμα των χεριών, καυτή σοκολάτα και καφέ, κατά τη διάρκεια του απογευματινού αγώνα, αλλά η ομάδα τους πάγωσε, καθώς έχασε με 23-20 από τους θεωρητικά λιγότερο σκληροτράχηλους καλιφορνέζους 49ers του Σαν Φρανσίσκο.

Στο Εμπάρας της Μινεσότα (που είναι κάτι σαν το δικό μας Νευροκόπι) οι κάτοικοι περιμένουν να δουν εάν θα σπάσει το ρεκόρ των -53 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 1996. «Εχω ένα θερμόμετρο που φτάνει ως τους -100 Φαρενάιτ (-73 Κελσίου), είπε σε συνεργάτη του CNN ο Ρόλαντ Φάουλερ. «Αν πέσει τόσο, βασικά δεν θέλω να είμαι εδώ».

Ο καιρός οδήγησε την Πόλη των Ανέμων, το Σικάγο, να κλείσει τα δημόσια σχολεία σήμερα Δευτέρα. Δημιουργήθηκαν επίσης 12 κέντρα όπου πολίτες μπορούν να παραμείνουν για να αποφύγουν το ψύχος, ένα εκ των οποίων μάλιστα θα διανυκτερεύσει. Επιπρόσθετα, βιβλιοθήκες και άλλες υποδομές του Δήμου θα μείνουν ανοιχτές.

Στο Ιλινόι τουλάχιστον 100 αντίστοιχα κέντρα λειτουργούν για την προστασία όσων δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή θέρμανση.

Στο Σεντ Λιούις η Πολιτεία λειτούργησε προληπτικά και η Αμεσος Δράση πήρε τηλέφωνο σε άτομα και οικογένειες που είναι πιθανό να χρειάζονται βοήθεια. Τέσσερις στους πέντε δεν απάντησαν, σύμφωνα με το Δήμαρχο Φράνσις Σλέι, έτσι στέλνονται αστυνομικοί για να ελέγξουν επί τόπου. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα μείνουν κλειστές, εκτός των επειγόντων. «Περιμένουμε το κύμα ψύχους να κρατήσει τρεις ημέρες», όπως είπε. Περίπου 80 εκχιονιστικά προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο της πολιτείας.

Ακόμη και στον αμερικανικό Νότο αναμένονται θερμοκρασίες αρκετά κάτω των 0 βαθμών Κελσίου.

Η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα είναι πραγματική απειλή για εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ. «Εκτεθειμένα τμήματα του σώματος μπορούν να παγώσουν σε λιγότερο από 5 λεπτά, όταν ο παγωμένος άνεμος φτάνει τους -45 βαθμούς Κελσίου» προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία στη Μινεσότα.

Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 13 άτομα πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. Από αυτά, 11 ήταν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Ενας άνδρας στο Γουισκόνσιν πέθανε από υποθερμία, ενώ μία ηλικιωμένη με αλτσχάιμερ στη Νέα Υόρκη έφυγε από το σπίτι της και βρέθηκε νεκρή σε δασάκι περίπου 100 μέτρα μακρύτερα.

Το διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι στη Νέα Υόρκη έκλεισε για ένα δίωρο μετά από επικίνδυνο συμβάν με αεροσκάφος της Delta που προσγειώθηκε από το Τορόντο του Καναδά. Το αεροσκάφος, που μετέφερε 32 επιβάτες και πλήρωμα, γλίστρησε μέσα σε συσσωρευμένο χιόνι, ενώ τροχοδρομούσε μετά την προσγείωση.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια, όπως το Ντιτρόιτ Μέτρο, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια και το Λα Γκάρντια που χειρίζεται τις εσωτερικές πτήσεις στη Νέα Υόρκη.

Καθώς η χιονόπτωση συνεχιζόταν στο Μισούρι, η εθνική οδός 44 έκλεισε εξαιτίας καραμπόλας με φορτηγά και ρυμουλκούμενα. Αντίστοιχη εμπλοκή προκάλεσε ατύχημα στο Γκριν Κάουντι.

Η κακοκαιρία κινείται προς τα ανατολικά και πόλεις όπως το Σινσινάτι, το Λέξιγκτον, το Κεντάκι και το Μέμφις είδαν τον υδράργυρο να κάνει βουτιά την Κυριακή. Σε συνδυασμό με τις βροχές, ο παγετός που σχηματίζεται στους δρόμους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί το βράδυ σε περιοχές όπως η Ατλάντα, το Μπίρμπινγκχαμ, η Αλαμπάμα και το Νόξβιλ.

Οι μετεωρολόγοι πάντως καθησυχάζουν ότι το ψύχος μπορεί να είναι πρωτοφανές αλλά δεν θα κρατήσει πολύ. Τα χειρότερα αναμένεται να έχουν περάσει μέχρι την Τετάρτη.

Αυτοί που παρακολουθούν πιο ήρεμα την κατάσταση είναι όσοι κατοικούν στις δυτικές πολιτείες, όπου ο καιρός είναι μάλλον ευχάριστος αυτήν την περίοδο και δεν έχει καμία σχέση με την «κατάψυξη» στην οποία βρίσκονται οι ανατολικές ΗΠΑ.

http://www.ethnos.gr

Recommended For You